Terug

Gezond ouder worden willen we allemaal!

31 januari 2023
3 min
Gezond ouder worden willen we allemaal!

Om deze reden zijn Stichting Sociaal Collectief Súdwest-Fryslân samen met 21 partners een programma gestart om inwoners te stimuleren om zo lang mogelijk gezond en vitaal te blijven. Om te blijven bewegen, om mee te blijven doen in de maatschappij. Dit kunnen ze alleen bereiken door de samenwerking aan te gaan, met o.a. de gemeente Sudwest-Fryslan, ROS Friesland, GGD Fryslan, cooperatie van huisartsen en Doarpswurk.

Versterken basisvoorwaarden

We weten het allemaal: voldoende blijven bewegen, gezond eten en mensen om je heen hebben bij wie je terecht kunt. Het is zo belangrijk, juist voor mensen die ouder worden. Met het programma Gezond Ouder Worden willen ze mensen daarom stimuleren zo lang mogelijk gezond en vitaal te blijven. Het versterken van de basisvoorwaarden (gezonde leefstijl, waardevolle relaties, financieel gezond, een gezonde leefomgeving en basisvaardigheden/gezonde vaardigheden] draagt bij aan een gezond en gelukkig leven. En een belangrijk onderdeel van het Programma is het beeld dat mensen hebben van ouder worden en ouderen. Ouderen willen en kunnen van betekenis zijn, erbij horen en kunnen leren en zichzelf ontwikkelen. Dit stimuleren we met verschillende activiteiten en ondersteuningsmogelijkheden, zoals sporten, muziek maken en vrijwilligerswerk.

Wethouder Poelman van gemeente Gemeente Súdwest-Fryslân:

“Voor dit project werken we samen met de thuiszorg, gebiedsteam, Sociaal Collectief en huisartsenpraktijken zodat zij mensen kunnen wijzen op dit huisbezoek. Op deze manier ondersteunen we ouderen om contact te houden en activiteiten op te pakken in de buurt.”

Aantal ouderen neemt toe

En volgens de partijen is dit hard nodig, want het aantal ouderen in Súdwest-Fryslân neemt sterk toe. De verwachting is dat in 2037 een kwart van de inwoners in Súdwest-Fryslân boven de 65 jaar oud is. Hierdoor neemt de druk op de thuiszorg, mantelzorg, naasten en vrijwilligers alleen maar toe. Want oudere mensen zijn vaker eenzaam, bijna de helft heeft obesitas en bewegen te weinig. Dit heeft natuurlijk gevolgen. Dit project is niet helemaal nieuw. Er zijn al mooie stappen gemaakt in de aanpak tegen eenzaamheid door Sociaal Collectief met het project Sosjaal en Sûn. Vrijwilligers in de dorpen rond Bolsward gaan bij oudere mensen thuis langs om te horen hoe het gaat. Of ze nog contact hebben met familie, buren en vrienden. En om te horen wat beter kan. Als er iets nodig is kunnen de vrijwilligers hierbij helpen. 

Wil je meer weten over dit project? Ga dan naar de website van Stichting Sociaal Collectief of neem contact op met met de projectleider van deze stichting, Trees Flapper (t.flapper@socoswf.nl)

Laura
Communitymanager
Laura
Laura heeft als achtergrond Communicatiewetenschappen bij de UvA. Zij is werkzaam als communitymanager bij Huisartswerkt.nl

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als consulent

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon