Terug

Hoeveel tijdelijke contracten mag je krijgen?

13 december 2022
2 min
Hoeveel tijdelijke contracten mag je krijgen?

Je hebt een baan gevonden binnen een huisartsenpraktijk. Yes! Maar na een half jaar zit je eerste tijdelijke periode erop. Hoeveel tijdelijke contracten mag je daarna nog  krijgen? En wanneer heb je recht op een vast contract?

3 of 4 tijdelijke contracten

Vanaf 2020 mag je binnen drie jaar maximaal drie opvolgende tijdelijke contracten krijgen. Dit betekent dat er zes maanden of minder tussen de contracten zit. Het vierde contract dat je krijgt is voor onbepaalde tijd. Ben jij al twee jaar in dienst en heb je opvolgende tijdelijke arbeidscontracten gekregen van een jaar? Dan wordt het derde contract onbepaalde tijd en ben je in vaste dienst! Zit er tussen de contracten een onderbrekening van meer dan zes maanden? Dan krijg je binnen twee jaar drie opvolhende tijdelijke arbeidscontracten.

Uitzendkracht

Werk je als uitzendkracht via een bureau dat de ABU of NBBU cao volgt? Dan lopen jouw arbeidscontracten volgens het fasensysteem. Zo kun je in Fase A / 1&2 bijvoorbeeld een onbeperkt aantal tijdelijke contracten krijgen. Na 52 weken kom je in Fase B / 3, met maximaal zes tijdelijke contracten, in een periode van maximaal drie jaar. In fase 4 ga je een uitzendovereenkomst aan voor onbepaalde tijd. Dit is een ‘vast contract’ zonder einddatum. Ook in deze fase heb je recht op loondoorbetaling.

Geen verlenging

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat jouw tijdelijke contract niet wordt verlengd. Een werkgever moet dit altijd een maand van tevoren laten weten. Wanneer je als uitzendkracht werkzaam bent, gaat het vaak in goed overleg met elkaar. Het is namelijkvoor beide partijen mogelijk om het contract per direct op te zeggen.

Anne
Arbeidsmarktspecialist
Anne
Anne heeft Arbeid & Organisatie gestudeerd met afstudeerrichting Strategisch Human Resource Management. Zij is werkzaam bij een werving- en selectiebureau in de huisartsenzorg.

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als physician assistant

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon