Terug

Werkgeluk; wat maakt het vak doktersassistent zo leuk?

6 mei 2023
4 min
Werkgeluk; wat maakt het vak doktersassistent zo leuk?

De leukste baan heb ik omdat…” vroegen we de doktersassistenten op het NVDA congres 22 april. Maar liefst ruim 160 respondenten deden mee om deze zin af te maken. Graag delen we met jullie de resultaten van dit onderzoek. Wat vinden de doktersassistenten van hun beroep in deze huidige tijden met de toenemende druk op de zorg?

1. Veelzijdigheid

61% van de doktersassistenten vinden de veelzijdigheid van het beroep het leukste van hun beroep, en wordt dus het vaakst genoemd. Door de variatie in het werk ‘vliegt de dag om’ en ‘geen dag is hetzelfde’. Een van de respondenten vindt het ‘het elke dag weer spannend wat de dag gaat brengen’.

2. Betekenisgeven 

Het tweede aspect die door de helft van alle ondervraagden wordt genoemd, is de betekenis die zij uit de zorg voor de patiënt halen. Zij zijn dankbaar dat ze een bijdrage kunnen leveren door (eerste) hulp te bieden aan de patiënten. Doktersassistenten kijken dus graag om naar hun medemens blijkt uit dit onderzoek. Zo vertelt een assistente dat zij door haar baan een ‘intens gevoel van tevredenheid en waardering voel als ik weer een patiënt heb kunnen helpen, hoe klein of groot de hulpvraag ook is’. Het bieden van een luisterend oor en het vertrouwen van mensen om hun te helpen geeft de assistenten energie en een blij gevoel.

3. Patiënten contact

Daarnaast komt voor 42% het patiëntencontact naar voren wat het werk als doktersassistente zo leuk maakt. Assistenten vinden het leuk om patiënten te begeleiden door o.a. de spreekuren, maar ook dat je hen echt kent: ‘je bouwt een band met de patiënten op’, ‘ze delen hun verhaal en je ziet ze meestal opgroeien’. Ook het omgaan met een grote verscheidenheid aan mensen spreekt een deel van de assistenten in het werk aan.

En nog meer...

Andere aspecten van het vak die uit de resultaten naar voren komen zijn: teamwork (16%), de inhoud van het werk (6%), leerzaam en uitdagend ‘ook na 21 jaar’ (6%), doorgroeimogelijkheden (3%) en dat het vak volop in ontwikkeling is (3%).

Ook minder leuke kanten?

Is het werken als doktersassistente dan alleen maar leuk? Een van de ondervraagde schreef op: ‘Wat is er niet leuk.. Alles!’. Er zijn een aantal met wie we in gesprek kwamen ook over de nadelen van het vak. Er werd genoemd dat de agressie in de praktijk minder leuk was, maar dat zij hier wel mee zijn leren omgaan. Terwijl in andere praktijken agressie nauwelijks voorkomt. Ook merkten een aantal assistenten dat patiënten in de loop van de tijd assertiever zijn geworden of dat het werk ‘nooit klaar is’ en je moet 'stressbestendig zijn door veel dingen tegelijk’.

Als assistente blijkt maar weer hoe stressbestendig je moet zijn door de verscheidenheid aan taken, maar ook blijkt uit bovenstaand onderzoek: dienstverlenend, communicatief, een teamplayer en een zorgvuldig type.

Hoe zit het met personeelsbezetting?

In de gesprekken vroegen wij ook of het lastig was om de bezetting van de praktijk rond te krijgen. Dit lukte een aantal praktijken nog wel, maar wordt steeds moeilijker merken zij. Met name kwalitatief personeel is lastiger te werven. Ook waren er praktijken die problemen ondervonden om geschikt personeel te vinden, waardoor een van de praktijken bijvoorbeeld een gepensioneerde collega heeft teruggevraagd. Ook benoemden een aantal dat zij: 'niet zitten te wachten op de komst  (dure) zzp’ers'.

Heb je nog een vacature open staan? Of wil je zel op zoek naar een kandidaat in onze database met werkzoekenden in de huisartsenzorg?

Iedere eerste vacature / stage plaatsen is gratis: Werkgevers. Het is dan ook nog mogelijk om kandidaten uit jouw regio te bekijken in de database. Maak er NU nog profijt van!

Bedankt voor alle respondenten die hebben meegewerkt aan dit onderzoek!

Heb je niet meegedaan met het onderzoek? Maar heb je nog mooie toevoegingen aan dit artikel of ben je het ergens wel / niet mee eens? Laat het ons weten door hieronder te reageren!

Anne
Arbeidsmarktspecialist
Anne
Anne heeft Arbeid & Organisatie gestudeerd met afstudeerrichting Strategisch Human Resource Management. Zij is werkzaam bij een werving- en selectiebureau in de huisartsenzorg.

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als praktijkondersteuner ggz

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon