Apothekersassistent

<<Naar Beroepen & Opleidingen<<


Als apothekersassistent ben je vaak bezig met het klaarmaken van geneesmiddelen voor de patiënt. Bij de afgifte van medicatie geef je dan ook voorlichting en advies over het gebruik ervan. Je staat de patiënt te woord als ze vragen hebben en handelt dit dan volgens de juiste protocollen en richtlijnen af. Je werkt veel samen met verschillende disciplines. Denk bijvoorbeeld aan de apotheker, huisarts, patiënt, verzekeraars en leveranciers.
Je bent verantwoordelijk voor het aannemen van de telefoon, de medicijnvoorraad op orde houden en je zorgt ervoor dat alle medische gegevens in het systeem actueel zijn. Het vak van apothekersassistente lijkt veel op dat van een doktersassistente. Alleen werkt een apothekersassistente vaak binnen een apotheek, gezondheidscentrum of ziekenhuis. 


Wat doet een Apothekersassistent?

 • Als apothekersassistent werk je vaak achter de balie bij een apotheek. Patiënten bezoeken de apotheek, nadat ze een recept van de arts hebben gekregen. Het recept wordt dan in het digitale dossier van de cliënt opgezocht. Vervolgens wordt er gecontroleerd of de patiënt de medicijnen veilig kan gebruiken (ook wel; medicatiebewaking). Dit gebeurt vaak in systemen als; Pharmacom, Mira, HiX, Medimo of Zamicom. Als er geen foutmelding verschijnt, kan de medicatie klaargemaakt worden. Het is belangrijk dat de juiste hoeveelheid en samenstelling gehanteerd wordt.
 • Als het medicijn wordt afgeleverd, geef je de patiënt advies over hoe hij/zij de medicatie moet gebruiken en vertel je over eventuele bijwerkingen en wisselwerkingen (wanneer het medicijn invloed heeft op de werking van andere medicijnen).
 • Ook ontvang je regelmatig patiënten zonder recept. Met deze patiënten ga je in gesprek om erachter te komen waar ze last van hebben. En zo nodig geef je de patiënt adviezen of raad je bepaalde medicatie aan.
 • Als apothekersassistent heb je ook veel administratieve taken, zoals bijvoorbeeld het verwerken van recepten, het voorraadbeheer in orde houden, bestellingen klaarmaken en de correspondentie afhandelen. 

Wat verdient een Apothekersassistent?

Je salaris als apothekersassistent hangt af van je werkervaring en in welke branche je gaat werken. Je valt onder de cao apotheken (salarisschaal 6) of onder de cao ziekenhuizen (salarisschaal 40). Het cao-salaris van een beginnend apothekersassistent is € 1.924,- en kan oplopen naar schaal 7.9 tot € 3.081,66 per maand. Dit is op basis van een fulltime dienstverband. Om door te groeien naar de hoogste schaal dien je allround te zijn.

Per 1 mei is het cao salaris verhoogd met 2,25%. Ook heb je als apothekersassistente recht op onregelmatigheidstoeslag, dit houdt in dat je extra verdient wanneer je onregelmatige diensten draait: bijvoorbeeld tijdens de feestdagen of in het weekend. Deze kan oplopen tot 25%, 50% of 75% van je normale uurloon.

Benieuwd wat je verdient onder de CAO Huisartsenzorg of als parttimer? Reken het uit met de bruto-netto calculator van Visma | Raet.

Past Apothekersassistent bij je?

Als apothekersassistent is het belangrijk dat je een uitgebeide kennis hebt over de verschillende medicijnen die er op de markt zijn. En bij welke ziektebeelden bepaalde medicijnen gebruikt worden.  Daarnaast moet je stress bestendig en klantvriendelijk zijn. Dit is niet altijd even gemakkelijk.

Het kan voorkomen dat de telefoon maar blijft gaan, er meerdere patiënten staan te wachten om hun medicatie af te halen en er een patiënt bij je komt met lastige vragen. Het is dan ook een kunst om in die situaties rustig te blijven en de patiënt op een correcte wijze te woord te staan. Je bent communicatief sterk en kan goed met andere mensen omgaan.

Wat wordt er van een Apothekersassistent verwacht?

Er wordt van je verwacht dat je zelfstandig te werk gaat. Dit doe je bijvoorbeeld bij het bereiden en klaarzetten van medicatiebestellingen. Dit gebeurt zorgvuldig en nauwkeurig. Het brengt ook een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee. Medicijnen moeten in de juiste hoeveelheid, samenstelling en dosering aan de patiënt worden meegegeven. De voorlichting en instructie die je aan de patiënt geeft is van belang om ervoor te zorgen dat men het geneesmiddel op de juiste manier weet te gebruiken.

 

 

Je houdt er dus van om met mensen te werken, je werkzaamheden correct en zorgvuldig uit te voeren en anderen te kunnen adviseren en informeren. Ook vind je het leuk om jezelf verder te blijven ontwikkelen. Er komen telkens weer nieuwe medicijnen op de markt en het is dan ook belangrijk dat je op de hoogte bent van de laatste innovaties rondom de farmacie. Als laatste moet je met verschillende digitale systemen kunnen werken. Soms biedt de apotheek of opleider hier ook nog een training voor aan.

Welke opleiding als Apothekersassistent?

De opleiding tot apothekersassistente is een MBO-4 opleiding. Dit is het hoogste MBO niveau. Om in aanmerking te komen voor deze opleiding dient een student te beschikken over één van de volgende vooropleidingen:

 • Vmbo: een diploma in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo)
 • Mbo: een diploma in de basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3)
 • Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
 • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Welke opleidingen zijn er in jouw regio? Bekijk alle Opleidingen voor Apothekersassistente.

Ga je stagelopen als Apothekersassistent?

Tijdens de opleiding tot apothekersassistente volg je ook een stage. Hoelang deze stageperiode duurt, ligt aan de studieleerweg die je volgt. Bij BOL (voltijd) ben je vooral op school aanwezig en ga je dieper op de theorie in. Je loopt wel enkele keren stage om ervaring op te doen in de apotheek. Bij BBL (deeltijd) leer je meer door in de praktijk ervaring op te doen. Je werkt vaak 3 dagen per week bij de apotheek en volgt  1 dag school. Hoeveel uur je wettelijk verplicht bent om stage te lopen verschilt per onderwijsinstelling.

Als apothekersassistente in opleiding heb je ook recht op een stagevergoeding als je de BOL leerweg volgt.  Volgens het CAO Apotheken 2021 - 2024 worde nde volgende stagevergoedingen toegekend per leerjaar;

 • een vergoeding van € 13,13 bruto per dag tijdens het eerste stagejaar;
 • een vergoeding van € 15,76 bruto per dag tijdens het tweede stagejaar;
 • een vergoeding van € 21,01 bruto per dag tijdens het derde stagejaar.

Op zoek naar een baan als Apothekersassistent?

Als apothekersassistent werk je in de farmaceutische branche en kun je aan de slag bij diverse werkgevers. Voor de hand liggend is de openbare apotheek, maar er zijn nog meer mogelijkheden. Je kunt aan de slag in het ziekenhuis op de afdeling bereidingen of op de poliklinische apotheek. Ook kun je werken in een groothandel, bij een zorgverzekeraar of in de farmaceutische industrie.

Er staan op ieder moment diverse vacatures open. Maak gratis een profiel aan op ons platform en huisartsen kunnen rechtstreeks contact met jou opnemen als zij een stage of baan beschikbaar hebben.

Wil je doorgroeien als Apothekersassistent?

 • Farmaceutisch Consulent
 • HBO Farmakunde
 • HBO Verpleegkunde
 • HBO Medische Hulpverlening
 • HBO Management in de Zorg
 • HBO Voeding en diëtetiek. 

Waar werkt een Apothekersassistent?

 • Huisartsenpraktijk
 • Openbare apotheek
 • Ziekenhuis apotheek
 • Poliklinische apotheek
 • Gezondheidscentrum
 • Geneesmiddelengroothandel
 • Farmaceutische industrie
 • Bereidingsapotheek
 • Zorgverzekeraar
 • Zzp of oproepkracht

Ervaring uit de praktijk

Lees hier het verhaal van Manouk Wilkens. Zij is werkzaam als apothekersassitente bij de apotheek in het gezondheidscentrum de Schoterpoort. 

Community Apotkersassistenten

Wil je met andere apothekersassistenten discussiëren over werk en studie? Word dan lid van de Facebookgroep!

Lid worden

 

Mail icon