Terug

'Zeeland krijgt als eerste last van het huisartsentekort'

10 maart 2024
3 min
'Zeeland krijgt als eerste last van het huisartsentekort'

Annemarie Noordhoek is programmamanager Continuïteit Huisartsenzorg bij De Huisartsenconnectie in Zeeland en onder andere verantwoordelijk voor het aantrekken van huisartsen naar Zeeland. Laura van huisartswerkt.nl is nieuwsgierig naar hun aanpak. Wat gaat goed?

Huisartsentekort in Zeeland

"Ik ben een aantal jaar geleden benaderd door een van de huisartsen voor projectleider. Het project duurde enkele jaren en ging over het aantrekken van nieuwe huisartsen voor Zeeland. Daarachter hing een hele commissie van artsen, de LHV, CZ en twee zorggroepen om te onderzoeken waar de gaten gingen vallen en wat er aan te doen was. Er was een inventarisatie gemaakt van huisartsen van 56 jaar en ouder en daaruit bleek dat Zeeland als een van de eerste last zal krijgen van het huisartsentekort. Het huisartsentekort is een landelijk fenomeen, maar wordt harder gevoeld in de buitengebieden van Nederland."

Grootste uitdaging in de huisartsenzorg

"We hebben hier prachtige praktijken maar solisten met apotheken. Een van de onderdelen was om samenwerking te bevorderen en aantrekken van nieuwe huisartsen. Dat is ondersteund door de provincie. Dit was na 3 jaar afgelopen en daarop heeft ZH-Periscaldes (nu Huisartsenconnectie) besloten het standaard in zijn bedrijfsvoering op te nemen. Omdat het een van de grootste uitdagingen zal zijn in de huisartsenzorg. De naam is hier ook op aangepast. Want we merkten dat opvolging en vestiging afschrok omdat ze dachten: Wij willen alleen maar waarnemen en moeten we dan direct vestigen?"

Samenwerking in de eerstelijn

"Wij richten ons op 4 doelen, waaronder het aantrekken van nieuwe huisartsen. Dat kun je niet los zien van het vestigingsklimaat. Een nieuwe huisarts wil graag samenwerken en vaak met z’n tweeën of met z’n drieën. En hij/zij vindt een solopraktijk kwetsbaar en ziet het dan ook niet zo zitten en daarom richten wij ons ook heel erg op het bevorderen en stimuleren van samenwerking in de eerstelijn en ook onder praktijken onderling. Er zijn heel veel huisartsen die het hartstikke leuk vinden en dan hoef je ook niet direct praktijkhouder te zijn, maar je mag ook HIDHA of waarnemer zijn. Je ziet ook dat een praktijkhouder niet meer een huisarts hoeft te zijn. Er zijn er een paar, die zijn praktijkmanagers."

Redeneren vanuit de huisarts

"Je ziet ook een verandering. Ik zeg wel eens gekscherend we worden de jongere afdeling van de ZH-Periscaldes / Huisartsenconnectie. Want natuurlijk richten we ons ook op gevestigde huisartsen, maar we krijgen natuurlijk best wel veel AIOS binnen en met hen gaan we onderzoeken: Waar ben jij op je plaats? Waar word jij de huisarts die je wilt zijn. We redeneren vanuit de huisarts en daarbij is ook aandacht voor de vertrekkende huisarts, want die is in een heel andere tijd begonnen dan de huisarts die nu komt. En ook daar moet begrip en aandacht voor zijn."

En je moet ook begrip hebben voor de huisarts die afscheid neemt, ook afscheid neemt van zijn populatie. Die hij zijn hele leven begeleid heeft. Het is niet een supermarkt die je overneemt. Een huisartsenpraktijk is de mkb, maar er zit veel meer gevoel achter.

Binnenkort lees je het vervolg van dit interview op Huisartswerkt.nl. Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief (schrijf je hieronder in) of via Linkedin of Facebook

Meer weten over het beroep en welke opleiding je kunt volgen? Ga naar de pagina Huisarts voor meer informatie. Als je op zoek bent naar een baan als AIOS / huisarts, maak dan gratis en vrijblijvend een profiel aan. Praktijken kunnen jou dan rechtsreeks benaderen.

Laura
Communitymanager
Laura
Laura heeft als achtergrond Communicatiewetenschappen bij de UvA. Zij is werkzaam als communitymanager bij Huisartswerkt.nl

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als praktijkondersteuner i.o.

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon