Terug

De levendigheid van de lente

22 maart 2024
4 min
De levendigheid van de lente
De bomen en planten zitten vol knoppen, de vogeltjes fluiten weer opgewekt in de vroege ochtend en de eerste bloesems pronken met hun kleurrijke bloemen. Het zorgt weer voor vernieuwing in de natuur na de troosteloze dorre, kale takken van de afgelopen maanden. Maar bovenal geeft het ons hoop en kriebels: de lente is eindelijk begonnen. Waar we de afgelopen tijd zo op hoopten, weten we nu: de zon zal zich de komende tijd steeds meer laten zien, vergezeld door de warmte. 

Begin van de lente
Waar we voorheen gewend waren dat de lente op 21 maart begon, zal de lente vanaf dit jaar tot aan het jaar 2048, al op 20 maart van start gaan. De lente gaat hand in hand met de Godin Ostara. Volgens de verhalen brengt zij de zon, de scheppende kracht, hoop op nieuw leven, nieuwe ontwikkelingen en creativiteit met zich mee. En dat zijn precies de thema’s  waar de lente voor staat: geboorte, groei, hoop en vernieuwing.

De kleur groen en het element hout
Als de lente begint, zijn dag en nacht overal ter wereld even lang. Vanaf die dag worden de dagen bij ons langer en de nachten korter. Dit betekent meer zonuren op een dag, zodat alles kan gaan groeien en bloeien. Langzaamaan begint de natuur dan ook te ontwaken. Zaadjes komen uit, het wordt steeds groener om ons heen, groene stengels evolueren tot sterke takken met krachtige groene bladeren: de stevige basis is gelegd en om ons heen begint het steeds meer te leven en te bewegen. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat volgens de Chinese Geneeskunde de kleur groen bij de lente hoort, evenals het element hout. Draag groene kleding, omring jezelf met groene decoratie en geniet van groene groenten. 

Rustig tempo
Van al dat moois om ons heen, beginnen we zelf ook weer op te bloeien: we worden optimistischer, vrolijker en actiever. We krijgen weer zin in nieuwe projecten en nieuwe uitdagingen. Toch is het van belang dat we niet gelijk vol gas gaan; zoals de natuur z’n tijd neemt vanaf zaadje tot aan bloei, moeten wij ook proberen langzaamaan mee te bewegen. Het draait allemaal om de balans. Gaan we te snel, dan laat je lichaam dit weten: grote kans namelijk dat je dan ziek wordt. 

Eten in de lente
Maar langzaam meebewegen, hoe doen we dat? Dat doen we door niet van 0 naar 100 te gaan, maar stapje voor stapje te gaan. In de winter eten we vooral stevige, voedzame en zware maaltijden omdat ons lichaam veel energie nodig heeft om o.a. ons interne kacheltje warm te houden. In de zomer heeft ons lichaam voldoende aan lichte, rauwe maaltijden, maar wel voorzien van veel voedingsstoffen aangezien we in de zomer flink actief zijn. De lente is een mooie overgangsperiode tussen deze twee. Beweeg dus elke dag een beetje meer, wees elke dag een stukje actiever. Kook je eten elke dag iets korter maar op hoog vuur (beetgaar), zodat je langzaamaan van de stamppotten richting de rauwe, frisse salades gaat. Denk je aan kiemen, dan denk je aan de lente. Qua voedsel is het nu dan ook een perfect moment om kiemgroenten te eten. 

De lever en de lente
Volgens de Chinese Geneeskunde is de lever het orgaan dat bij de lente hoort en de lever doe je een groot plezier door je dag te starten met een glas warm water met citroen en gedurende de dag te voorzien van zuur (gefermenteerd) voedsel. Zorg wel dat je op tijd naar bed gaat en voor 23:00 uur slaapt. Dat heeft ermee te maken dat de lever het actiefst is tussen 23:00 en 03:00 uur. Slaap je dan nog niet, dan kun je te maken krijgen met een dosis creatieve energie waardoor je moeilijk kunt slapen en de lever energie misloopt die hij beter had kunnen gebruiken om het lichaam te reinigen en te ontgiften.

Stel jezelf de vraag
De lente is de geboorte van een nieuwe cyclus van de seizoenen, waarin alles in de natuur zich begint te ontvouwen, waar het voor bedoeld is. Aangezien wij allemaal onderdeel zijn van de natuur, kunnen wij ons ook de volgende vraag stellen: “Wat zou ik graag in mijn leven zien gebeuren dit jaar?”

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als praktijkondersteuner i.o.

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon