Terug

de Nationale Suiker Challenge!

4 juni 2024
4 min
de Nationale Suiker Challenge!

Van  10 t/m 16 juni 2024 organiseert het Diabetes Fonds de Nationale Suiker Challenge. Zeg samen met 75.000 anderen voor één week nee tegen suiker en ja tegen gezonde voeding! Dat is het doel van de Nationale Suiker Challenge. 

Wat houd de challenge precies in?

Het doel is om één week lang geen toegevoegde suikers te consumeren, dit zijn de suikers zijn die door de fabrikant worden toegevoegd. Deze suikers zijn vaak aanwezig in ongezonde producten, zoals frisdrank, snoep en koek. Natuurlijke suikers in bijvoorbeeld fruit, groenten en zuivel zijn wel toegestaan. Het kan lastig zijn om suikervrij te eten, omdat suikers tegenwoordig aan bijna alles worden toegevoegd om de smaak te verbeteren. Daarnaast kan het ook erg verslavend werken.

Welke namen voor suiker zijn er?

Als je iets koopt, kijk dan naar het etiket. Er zijn heel veel verschillende soorten suiker, die niet allemaal even makkelijk te herkennen zijn. Bijvoorbeeld: dextrine-maltose, glucosestroop, fructosestroop en glucosefructosestroop. Honing, agavesiroop, ahornsiroop en kokosbloesemsuiker zijn ook suikers.

Wat eten we dan wel?

Als je zelf kookt met verse en onbewerkte producten, bepaal je helemaal zelf wat je eet. Als je vers kookt, voorkom je dat je onbewust toegevoegde suikers binnenkrijgt. Als je boodschappen doet, wees dan niet te streng voor jezelf, want bijna alle producten in de supermarkt zijn onderweg van land naar je bord (een beetje) bewerkt.

Wat merk je zelf na het deelnemen aan deze challenge?

1. Je hebt meer energie

Eet je minder suiker? Dan heb je vaak meer energie. Dat zit zo: eet je veel suiker, maar niet genoeg gezonde producten? Dan krijg je te weinig vezels, vitamines en mineralen binnen. Hierdoor kun je moe worden of hoofdpijn krijgen. Het omgaan met alle suikers kost je lichaam een hoop energie. Als je producten als snoep, koek en frisdrank laat staan, is je bloedsuikerspiegel een stuk beter. Hierdoor voel je je een stuk fitter en vrolijker.

2. Je kunt makkelijker afvallen

Wil je afvallen? Dan helpt het als je suiker laat staan. Producten met veel suiker hebben namelijk veel calorieën. En die heb je juist niet nodig als je wat kilo's wilt kwijtraken. Maar liefst 50% van de mensen die een week geen suiker eet, lukt het om af te vallen.

3. Je verkleint je risico op diabetes type 2

Als je veel suiker binnenkrijgt is je kans op overgewicht groter. Heb je te maken met overgewicht? Dan heb je een grotere kans om diabetes type 2 te krijgen. Vooral dranken met suiker zorgen voor een groot risico. Wist je bijvoorbeeld dat een blikje cola per dag je risico op diabetes type 2 met maar liefst 20% verhoogt? Door te kiezen voor suikervrij, kun je jouw risico op  diabetes type 2 verkleinen.

4. Je hebt minder last van je buik

Misschien herken je het wel: pijn in je buik nadat je frisdrank hebt gedronken of veel hebt gesnoept. Dat is niet zo gek. Veel mensen krijgen last van hun buik als ze te veel suiker binnenkrijgen. De fructose (fruitsuiker) in snoep en frisdrank kan er namelijk voor zorgen dat je last krijgt van diarree, winderigheid of een opgeblazen gevoel. Laat je dit soort producten een week staan? Dan zul je minder last hebben van je buik.

5. Je slaapt beter

Als je minder suiker eet, dan slaap je waarschijnlijk beter. En beter slapen zorgt er weer voor dat je minder moe bent. Hierdoor ben je minder snel geïrriteerd en heb je meer energie om gezond te eten.

Wil je ook meedoen?

Schrijf je nu gratis in voor de Nationale Suiker Challenge! Vul het formulier in om je in te schrijven voor de Nationale Suiker Challenge van 10 t/m 16 juni 2024. Na je inschrijving kun je direct het nieuwe Suiker Challenge Magazine boordevol lekkere recepten en handige tips downloaden.

Manon de Vries
Junior Virtual Assistant
Manon de Vries
Manon werkt als doktersassistente bij polikliniek geriatrie in ziekenhuis Nij Smellinghe. Daarnaast werkt ze als Junior Virtual Assistant bij Huisartswerkt.nl.

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als praktijkverpleegkundige

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon