Terug

Doktersassistenten steunen de huisartsen vandaag

1 juli 2022
3 min
Doktersassistenten steunen de huisartsen vandaag

Vandaag gaan de huisartsen naar het Malieveld in Den Haag. Waarom? Om aandacht te vragen voor de druk op de huisartsenzorg en de vele taken waarmee zij te maken krijgen. Van 14.00 tot 16.00 uur worden de praktijken gesloten en gaan huisartsen, huisartsen in opleiding, medewerkers van huisartsenpraktijken en huisartsenposten en iedereen die de huisartsenzorg een warm hart toedraagt uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Ook doktersassistenten steunen deze actie. In de poll op Facebook vindt 98% dat de huisartsen teveel op hun bordje krijg. Slechts 1% zegt dat actievoeren toch geen zin heeft en een andere 1% heeft geen mening. Dat geeft wel aan dat assistenten achter hun huisartsen staan. Zelf ervaren ze natuurlijk ook dat de druk toeneemt. Meer telefoontjes, meer medisch handelingen die zij moeten verrichten en meer administratie. Huisarts Robbert Collignon omschrijft dit treffend in zijn artikel in de Volkskrant:

De tijd dat doktersassistenten fungeerden als secretaresses die louter de spreekuren van de huisarts vulden, ligt al ver achter ons. Onze assistenten zijn tegenwoordig zeer goed opgeleid en handelen steeds meer lichtere gezondheidskwalen zelfstandig af. Van griepjes tot verstopte oren, ze behandelen wonden, beoordelen oorontstekingen en stellen jonge ouders gerust die zware tropennachten moeten doorstaan vanwege hun zieke kroost.

Door toenemende taken kunnen huisartsen ook niet meer solo werken. Zij hebben een heel team nodig met een spreekuurondersteuner, praktijkondersteuners, verpleegkundige specialist en om dit allemaal te managen nog een praktijkmanager. Dit om de kwaliteit te kunnen waarborgen. Dat lukt, maar dan nog blijft er niet voldoende tijd voor de patient. Waarom niet? Omdat er oneindig veel tijd gaat zitten in administratie.

Een van de grootste fouten die in Nederland is gemaakt is dat de zorgverzekeraars zijn aangewezen om onze zorg te reguleren. Verzekeraars zijn rekenkamers en rekenkamers hebben heel veel data nodig. Ze kunnen niet zonder en zijn er gek op. Als je namelijk weet wat de zorg kost, de auto van de directeur en andere overhead, dan kun je de zorgpremie uitrekenen. En, nog belangrijker, dan kun je gaan sturen op bezuinigingen en dat is keihard nodig in onze gezondheidszorg. Daarom houden we ons eindeloos bezig met het produceren van eindeloos veel data. Hierdoor ontstaan echter forse problemen.

Dat er iets moet veranderen, dat is wel zeker. Vanuit de politiek, maar ook vanuit de burgers zelf. De vraag naar kwalitatieve gezondheidszorg wordt namelijk alleen maar groter. Dus als we allemaal wat beter voor onszelf en onze omgeving zorgen, zal de druk op de huisarts ook afnemen. Of is dat te makkelijk gedacht?

Laura
Communitymanager
Laura
Laura heeft als achtergrond Communicatiewetenschappen bij de UvA. Zij is werkzaam als communitymanager bij Huisartswerkt.nl

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als apothekersassistent

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon