Terug

Een burn-out krijgen is geen verrassing?

29 juli 2022
2 min
Een burn-out krijgen is geen verrassing?
Leed dragen, we zijn er goed in. Met name voor een ander. We staan 'anytime' klaar met raad en daad, slepen met pannetjes soep voor de zieke buurvrouw of werken extra omdat een collega het moeilijk heeft. Mooi natuurlijk, maar ook vermoeiend.Dan is het natuurlijk best handig om je eigen emoties en lichamelijke sensaties de kop in te drukken want ja, die kun je er natuurlijk niet bij hebben. De voldoening die verzorgen geeft en de dankbaarheid van anderen laat ons onze vermoeide voeten en vastzittende schouders al gauw vergeten.
 

Onze auto verzorgen we beter

Nou ja, niet helemaal natuurlijk. Want ons lichaam protesteert wel degelijk. We hebben een stijve nek, hoofdpijn of slapen slecht. Terwijl we anderen herinneren aan het belang van goede nachtrust en voldoende tijd voor onszelf nemen maken we er voor onszelf vaak een potje van, met alle gevolgen van dien. Onze auto verzorgen we vaak beter, want wachten tot de rode lampjes oplichten doet bijna niemand. Nee, we laten regelmatig een check up doen, vullen olie en water bijtijds bij en geven regelmatig een goede wasbeurt.

Iedereen tevreden willen stellen

Als praktijkondersteuner kom ik dit probleem vooral tegen bij vrouwen. Vanuit de opvoeding en socialisatie wordt het zorgen voor anderen bij meisjes nog steeds sterker gestimuleerd en normaal bevonden dan bij jongens. Dat juist vrouwen, zelfs jonge studentes, alle ballen hoog willen houden en iedereen tevreden willen stellen waardoor ze uiteindelijk burnout raken is dan geen verrassing.

Regelmatig een zelf-check

Het zou goed zijn om eens wat vaker in te checken bij onszelf: wat heb ik zelf nodig? En willen we door teveel zorgen voor de ander niet onderliggend een behoefte of gemis in onszelf vervullen? Aardig gevonden worden bijvoorbeeld, of gezien. Alles draait uiteindelijk om balans: het leed van anderen zien is namelijk 1 ding, maar betekent niet automatisch dat wij het ook op onze schouders moeten dragen en daarmee onszelf verwaarlozen.

Heb jij ervaring met een burn-out of merk je weleens dat je over je grenzen heen gaat? Hoe ging je daar mee om? 

Mirjam
Enthousiaste Praktijkondersteuner GGZ met het hart op de tong
Mirjam
Houd ervan om te zoeken naar de kern van het probleem en gaat daarbij pijnlijke thema's niet uit de weg.

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als praktijkondersteuner i.o.

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon