Terug

Game om triageproces te verbeteren

26 maart 2023
3 min
Game om triageproces te verbeteren

Snel, nauwkeurig en veilig beslissen op de huisartsenpost en bij spoed in de dagpraktijk zorgt ervoor dat patiënten zo snel mogelijk de juiste (spoed)zorg krijgen. Hierdoor kan de doorstroming in de hele zorgketen efficiënter verlopen. Vanaf heden kunnen huisartsen en triagisten (en geïnteresseerden) zich met Triagegame.nl verbeteren in dit beoordelings- en beslisproces.

Initiatiefnemers

Triagegame.nl is een initiatief van Boukje van Dijk van het Radboudumc, en is ontwikkeld in samenwerking met huisartsen en triagisten. Astrid Scholl, programmamanager multidisciplinaire en acute zorg bij InEen:

“Het triageproces is essentieel binnen de acute huisartsenzorg om te voorkomen dat er een onnodig beroep op de acute zorg wordt gedaan. Daarbij zorgen triagisten voor een veilige regulering van de patiëntenstroom. InEen omarmt dan ook het initiatief van Radboudumc waarbij huisartsen en triagisten het triageproces spelenderwijs nog beter kunnen doorgronden.”

Huisarts en triagist verantwoordelijk triageproces

Onze huisartsenzorg is 24/7 toegankelijk, maar zowel overdag als in de avond-/nacht-/weekenduren hebben we te maken met een beperkte capaciteit. Om de beperkte capaciteit van spoedzorg goed en veilig te kunnen organiseren wordt triage toegepast bij aanmelding van een patiënt. Huisartsen en triagisten zijn samen verantwoordelijk voor een goed lopend triageproces. Deze triage heeft als doel om met een beperkt aantal vragen een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de gezondheidstoestand van de patiënt gebruik makend van de Nederlandse Triage Standaard. 

Goed verloop triageproces van groot belang

Initiatiefnemer van de game is huisarts Boukje van Dijk. Naast haar baan als huisarts is zij curriculumcoördinator van de vervolgopleiding tot huisarts aan het Radboudumc. Boukje heeft vaak dienst op de huisartsenpost en is onder ander eindverantwoordelijk voor het werk van de triagisten. 

“Als huisarts word je opgeleid om zo goed mogelijk een diagnose te stellen. Het bepalen van de urgentie is echt een andere tak van sport, waarvoor je als huisarts nauwelijks wordt opgeleid maar wel eindverantwoordelijk bent. Bovendien is een goedlopend triageproces van groot belang voor het functioneren van de hele spoedzorgketen. Dit vraagt snelle en goede triage zonder dat patiëntveiligheid in het geding komt. Soms bellen patiënten met vragen die echt zonder risico kunnen wachten tot de volgende dag, zodat ze bij de eigen huisarts kunnen worden behandeld, denk hierbij bijvoorbeeld aan klachten van overmatig oorsmeer of onveranderde chronische klachten, zoals aanhoudende lage rugpijn.”

Samen met huisartsen, triagisten en de specialist in spoedzorgonderwijs Schola Medica, ontwikkelde zij met financiering door het HDS-fonds de Triage Game. De eerstelijns branchevereniging InEen omarmt de game en biedt het aan alle leden aan.

Spelenderwijs leren

Triagegame.nl is de eerste webbased en open source scholingsgame binnen de spoedzorg. Het is bedoeld voor iedere huisarts en triagist die het triageproces wil begrijpen of zich hierin wil verbeteren. De game is gebaseerd op de Nederlandse Triage Standaard (NTS). In de game leer je spelenderwijs en in een levensechte setting, hoe triage werkt, welke vaste criteria aan bod komen en wat potentiële valkuilen zijn. De Stichting Nederlandse Triage Standaard zorgt voor updates van de game, zodat het een goed oefeninstrument blijft.

Via Schola Medica en Huisartsopleiding Nederland krijgt de Triage Game een vaste plek in het onderwijs. De eerstelijns branchevereniging InEen omarmt de game en biedt het aan alle leden aan.

Bron: Radboud UMC

Laura
Communitymanager
Laura
Laura heeft als achtergrond Communicatiewetenschappen bij de UvA. Zij is werkzaam als communitymanager bij Huisartswerkt.nl

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als basisarts

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon