Terug

Gratis webinar 'Praktische adviezen eitwitopname ouderen'

11 november 2022
3 min
Gratis webinar 'Praktische adviezen eitwitopname ouderen'

Hoe kun je als gezondheidsprofessional ondervoeding en de achteruitgang van spiermassa signaleren? Hoe zorg je dat ouderen spierkracht en mobiliteit behouden door goede voeding (met name voldoende eiwitinname) en beweging? En waar moet je op letten bij een plantaardig voedingspatroon? Bekijk gratis de webinar van Friesland Campina Institute!

1 op de 5 ondervoed

Op oudere leeftijd wordt het soms lastiger om voldoende te eten. Uiteindelijk kan dit leiden tot tekorten en ondervoeding. Van de thuiswonende ouderen boven de 75 jaar is één op de vijf ondervoed. In verpleeghuizen is 15 tot 20% van de bewoners ondervoed. Ondervoeding gaat gepaard met een afname van lichaamsgewicht en spiermassa.
 

Praktische tips

Het webinar laat aan de hand van praktijkvoorbeelden zien hoe je kunt screenen op ondervoeding en hoe je de eiwitbehoefte van ouderen berekent. Ook worden praktische tips gegeven over het verhogen van de eiwitinname van ouderen en gaan we in op factoren die de eetlust kunnen beïnvloeden. In het tweede deel van het webinar gaan we in op de rol van eiwitkwaliteit bij het behoud van spiermassa en kijken we naar de verschillen tussen plantaardig en dierlijk eiwit. Ook wordt de combinatie van eiwitinname en beweging bij het behoud van spiermassa behandeld.

Webinar

Sprekers

Emmelyne Vasse is voedingskundige (Wageningen Universiteit, 2002) en diëtist (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, 2010). In 2012 is zij gepromoveerd op de ontwikkeling en implementatie van Europese kwaliteitsindicatoren voor psychosociale zorg bij dementie. Sinds 2002 heeft zij in verschillende settings praktijkgericht onderzoek gedaan naar bewustwording van ondervoeding onder ouderen, het verbeteren van voedingsinname bij ouderen en de kwaliteit van (voedings)zorg bij dementie. Momenteel werkt zij als projectleider bij het Kenniscentrum Ondervoeding, als diëtist in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en als projectleider bij de Alliantie Voeding in de zorg.

Pol Grootswagers promoveerde in 2020 op spierkwaliteit tijdens veroudering. Hij is nu werkzaam als postdoctoraal onderzoeker aan de Wageningen Universiteit waar hij zich verder specialiseert in de rol van voeding en beweging tijdens veroudering. Hij leidt verschillende nationale en internationale projecten, is copromotor van twee PhD-studenten en coördinator van het vak Nutrition and the Ageing Body. Een van zijn onderzoeksprojecten focust op de overschakeling op een meer plantaardig voedingspatroon op latere leeftijd, en de consequenties daarvan op de spiergezondheid.

Elly Kaldenberg (moderator) is diëtist en is eigenaar van adviesbureau SanAvis, visie op voeding. Naast advieswerkzaamheden gericht op voeding in de zorg is zij expert in voeding in relatie tot verstoorde biologische ritmen, zoals nachtwerk. Wat ook een groot deel van haar werkzaamheden omvat.

Laura
Communitymanager
Laura
Laura heeft als achtergrond Communicatiewetenschappen bij de UvA. Zij is werkzaam als communitymanager bij Huisartswerkt.nl

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als consulent

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon