Hoe kun je als gezondheidsprofessional ondervoeding en de achteruitgang van spiermassa signaleren? Hoe zorg je dat ouderen spierkracht en mobiliteit behouden door goede voeding (met name voldoende eiwitinname) en beweging? En waar moet je op letten bij een plantaardig voedingspatroon? Bekijk gratis de webinar van Friesland Campina Institute!
1 op de 5 ondervoed
Op oudere leeftijd wordt het soms lastiger om voldoende te eten. Uiteindelijk kan dit leiden tot tekorten en ondervoeding. Van de thuiswonende ouderen boven de 75 jaar is één op de vijf ondervoed. In verpleeghuizen is 15 tot 20% van de bewoners ondervoed. Ondervoeding gaat gepaard met een afname van lichaamsgewicht en spiermassa.
Praktische tips
Het webinar laat aan de hand van praktijkvoorbeelden zien hoe je kunt screenen op ondervoeding en hoe je de eiwitbehoefte van ouderen berekent. Ook worden praktische tips gegeven over het verhogen van de eiwitinname van ouderen en gaan we in op factoren die de eetlust kunnen beïnvloeden. In het tweede deel van het webinar gaan we in op de rol van eiwitkwaliteit bij het behoud van spiermassa en kijken we naar de verschillen tussen plantaardig en dierlijk eiwit. Ook wordt de combinatie van eiwitinname en beweging bij het behoud van spiermassa behandeld.