Terug

Handelingsperspectief kleinschalige woonvormen

11 september 2024
2 min
Handelingsperspectief kleinschalige woonvormen

Steeds vaker bieden huisartsen, naast hun werk in de huisartsenpraktijk, zorg aan ouderen in kleine woonvoorzieningen. Dat loopt niet altijd goed. Het LHV heeft hiervoor de Leidraad kleinschalige woonvormen ontwikkeld. Dit document beschrijft de zorg die de huisarts kan leveren en de voorwaarden waaraan de woonvorm moet voldoen. Vragen als 'Wat kan je doen als de woonvorm zich niet houdt aan de afspraken? Of wanneer de zorgzwaarte van de patiënt toeneemt tijdens het verblijf?' worden in dit document uitgebreid beantwoord.

Leidraad in de praktijk

Ondanks dat de Leidraad op papier helder is, merken zij dat het voor huisartsen soms moeilijk is om deze in de praktijk toe te passen. Wat kan een huisarts doen als hij merkt dat de medische zorg in de woonvorm niet zo goed is geregeld als hij denkt? Of wanneer de Specialist Ouderengeneeskunde (SO) opstapt en niet wordt vervangen? Is het mogelijk dat de zorgzwaarte van een patiënt toeneemt tijdens zijn verblijf? Welke mogelijkheden zijn er dan voor je om te handelen? Kan je wel of niet iets doen en wat niet? Hoe zou je dat kunnen aanpakken?

Voorbeelden situaties

Voorbeelden van situaties die worden besproken:

  • Opening nieuwe locatie: welke voorwaarden kan je stellen?
  • Zorgvraag overstijgt huisartsgeneeskundige zorg
  • Randvoorwaarden kleinschalige woonvorm veranderen
  • Patiënten in de woonvorm gaan achteruit in gezondheid
  • Zorgverlening in de woonvorm gaat achteruit

Samenhang met Leidraad

Het Handelingsperspectief Kleinschalige woonvormen helpt je bij het maken van een keuze voor een kleinschalige woonvorm. De Leidraad legt uit welke zorg je wel en niet kan bieden en welke voorwaarden je hebt. Het Handelingsperspectief geeft een aantal situaties weer die je kunt tegenkomen in de praktijk.

Manon de Vries
Junior Virtual Assistant
Manon de Vries
Manon werkt als doktersassistente bij polikliniek geriatrie in ziekenhuis Nij Smellinghe. Daarnaast werkt ze als Junior Virtual Assistant bij Huisartswerkt.nl.

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als triagist

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon