Terug

Hoe kom je weer in balans?

17 juli 2023
4 min
Hoe kom je weer in balans?

Ziektes, maar ook psychische en depressieve klachten, ontstaan zodra je lichaam uit balans is geraakt. Als je slecht in je vel zit, door lichamelijke en/of geestelijke klachten, is alles je eigenlijk al teveel. Wanneer je uit balans bent, bijvoorbeeld door verkeerde voeding, heb je een grotere kans op het ontwikkelen van depressievere gevoelens en gedachten waardoor je negatiever over zo’n beetje alles denkt.

Geen grote beslissingen nemen

Ook over je werk. Dit is dan niet het moment om grote beslissingen te gaan nemen, waar je ‘later’ spijt van kunt krijgen.

Mensen hebben vaak de neiging om vluchtgedrag te gaan vertonen: als ik nu ander werk zou doen, dan… als ik nu een opleiding zou volgen, dan… Nee, dit wegloopgedrag lost niks op. Voor even voelt het goed en geeft het uitdaging, maar zodra de sleur weer komt ben je weer terug bij af.

Dit is symptoombestrijding terwijl je beter eerst de onderliggende oorzaak kunt aanpakken. Zodra je vervolgens hersteld bent en weer in balans, kun je ook anders tegen je werk aankijken. Daarbij zou reintegreren in je eigen werk ook heel belangrijk zijn omdat het een vertrouwde en veilige omgeving is: je kent de collega’s, je weet wat je moet doen etc. Daarbij is discipline en routine in je dag, wat bij werk komt kijken, ook heel belangrijk voor je herstel.

Hoe kom je weer in balans?

Tegenover drukte moet voldoende ontspanning staan, je moet niet meer ‘ vervuilende’ voeding innemen dan je lichaam kan verwerken. Je kunt uit balans raken als dingen simpelweg niet meer in balans zijn. Teveel van het een is niet goed, maar teveel van het ander ook niet. Teveel stress of teveel vervuiling (o.a. slechte voeding) kunnen mogelijke oorzaken zijn. Om weer in balans te komen is het goed om je leefstijl onder de loep te nemen. Probeer bewuster te zijn, van wat je allemaal qua voeding tot je neemt. Ook is beweging (liefst in de natuur!) heel erg belangrijk.

Voeding is belangrijk

Mensen worden door de steeds duurdere producten (hoge inflatie) eigenlijk gedwongen om ‘slechtere’ voeding te gaan kopen omdat de boodschappen zoveel duurder zijn geworden. Ook vanwege de drukte, worden mensen meer verleid om kant-en-klaar producten te gaan kopen. Door slechtere voeding ontstaan uiteindelijk meer klachten, waaronder ook vermoeidheid. Door vermoeidheid kun je steeds minder aan, waaronder je werk. Je ontwikkelt negatievere gedachten, heb echt nergens meer zin in en je belandt in een vicieuze cirkel met alle gevolgen van dien.

Tijd, geduld en vertrouwen

Weer in balans komen vergt heel veel tijd, geduld en vooral vertrouwen dat het weer goed gaat komen. In de hedendaagse maatschappij is die tijd, geduld en rust er helaas vaak niet. Ook niet iedereen heeft evenveel begrip voor je situatie (zeker omdat zij ook last hebben van die druk en het daardoor nog drukker gaan krijgen), wat het nog eens extra moeilijk maakt. Toch is tijd, geduld en vertrouwen hebben wel essentieel in je herstel.

  • Ga veel de natuur in;
  • Zorg voor voldoende vitamine D, desnoods in de vorm van supplementen. Vitamine D is namelijk betrokken bij zo’n 2500 processen in je lichaam;
  • Maak tijd vrij voor gezond eten en bewegen;
  • Eet zoveel mogelijk groente, maar zo min mogelijk suiker!
  • Plan extra ontspanningsmomenten in en tijd voor jezelf;
  • Praat of schrijf erover, dit werkt therapeutisch en je leert jezelf en je echte wensen wat jij wilt in je leven beter te begrijpen;
  • Doe dingen die je leuk vindt.

Zet het op papier

Zodra je ontspan en/ of een (korte) onderbreking neemt kan je met een afstand naar je werk kijken. Schrijf dan de voor- en nadelen van je huidige werk een op en geef jezelf een tijdslimiet wanneer je weer tevreden naar je werk zou willen gaan. Mocht je toch buiten je huidige baan verder willen kijken, zet dan op papier waar je werk(plek) dan aan zou moeten voldoen en of een combinatie met je huidige baan mogelijk is. Als je in de zorg wilt blijven werken zijn er nog tal van andere functies die wellicht bij je passen, neem eens een kijkje bij:

Testcentrumgroei 

Daarnaast zijn er persoonlijke loopbaancoaches die je kunnen begeleiden en waar je tests doet om je verder op weg te helpen. 

Uiteraard kunnen wij van Zusters@work je ook vrijblijvend advies geven. Neem contact met ons op telefonisch 06-11515315 of mail naar info@zusterswork.nl 

Sabine
Social media expert
Sabine
Werkzaam bij Zusters@work, recruitmentbureau in de huisartsenzorg

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als doktersassistent

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon