Terug

Huisartsenposten trekken aan de bel

26 juni 2021
1 min
Huisartsenposten trekken aan de bel

Ongekende drukte bij de huisartsenposten de afgelopen weken. Telefoontjes zijn verdubbeld, waardoor de wachttijden opliepen tot een uur, meldt koepelorganisatie voor eerstelijnszorg InEen.

Onveilige situaties

Door de lange wachttijden, bestaat het risico dat mensen die direct zorg nodig hebben de huisartsenpost niet kunnen bereiken. Dat kan tot onveilige situaties leiden en moet worden voorkomen. Ook ontstaan er irritaties bij bellers. Zeker als ze worden verwezen naar hun eigen huisarts en hun vraag even moet wachten. 

Ommekeer

Opmerkelijk is dat Nederlanders tijdens de coronapandemie hebben laten zien heel zelfredzaam te kunnen zijn. Er werd toen hoofdzakelijk voor spoed contact opgenomen met de huisartsenpost. Er is geen eenduidige verklaring voor de plotselinge ommekeer.

Advies

De huisartsenpost is bedoeld voor zaken die niet kunnen wachten tot de volgende dag of na het weekend. Op dit moment bellen veel mensen met vragen die geen spoed hebben. De huisartsenposten en InEen adviseren om eerst Thuisarts.nl of moetiknaardedokter.nl te raadplegen. Daar is informatie te vinden over klachten en aandoeningen met een bijpassend advies.

Anne
Arbeidsmarktspecialist
Anne
Anne heeft Arbeid & Organisatie gestudeerd met afstudeerrichting Strategisch Human Resource Management. Zij is werkzaam bij een werving- en selectiebureau in de huisartsenzorg.

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als praktijkondersteuner i.o.

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon