Terug

Je 'gedragen voelen' is helend

17 oktober 2022
2 min
Je 'gedragen voelen' is helend

Je gedragen voelen is zonder meer een helende ervaring. Even niet meer de mooiste zijde naar boven hoeven houden of krampachtig de scheuren tegen elkaar blijven duwen. Lachen terwijl je van binnen huilt en de schijn ophouden. 

Luisterend oor

Je gedragen voelen is dat warme gevoel dat je kreeg van een lieve mentor op school bij wie je kon uithuilen. Of als puber, je ouders snapten er natuurlijk helemaal niets van. Maar na een uurtje bij oma aan de keukentafel met een luisterend oor een kopje veel te zoete thee klopte de wereld weer. 

Geborgenheid en verbinding centraal

Bij therapie staat vaak eigen kracht centraal. Zelf heb ik als hulpverlener de ervaring dat allereerst de geborgenheid en verbinding van mens tot mens belangrijk zijn. Door bijvoorbeeld een zachte blik zonder oordeel. Een rake vraag die de pijn blootlegt, of simpelweg samen alles verdragen wat er is. 

De kern

Dit betekent niet dat je als hulpverlener de regie overneemt of iets moet oplossen. Maar wel dat iemand zich veilig kan voelen bij jou en het muurtje mag zakken. Want daar achter ligt dat waar het om gaat: de kern. Je daarin gedragen weten, dat is de essentie en het gezamenlijke startpunt. 

Is dit herkenbaar?

Mirjam
Enthousiaste Praktijkondersteuner GGZ met het hart op de tong
Mirjam
Houd ervan om te zoeken naar de kern van het probleem en gaat daarbij pijnlijke thema's niet uit de weg.

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als praktijkmanager

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon