Terug

Medicatie voorschrijven zonder de patiënt op het spreekuur te zien?

28 april 2023
2 min
Medicatie voorschrijven zonder de patiënt op het spreekuur te zien?

Deze maand heeft de minister van VWS de Beleidsregel voorschrijven via internet gepubliceerd. Deze beleidsregel is in nauwe samenwerking met de KNMG tot stand gekomen. De beleidsregel maakt het mogelijk om geneesmiddelen voor te schrijven zonder dat de voorschrijver de patiënt eerder fysiek moet hebben ontmoet. 

De nieuwe beleidsregel

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) bereidt een wetsvoorstel voor waarmee het mogelijk wordt dat zorgverleners medicijnen voorschrijven tijdens of na contact met de patiënt via internet. Dat is nu nog niet mogelijk, onder meer omdat in de wet staat dat de voorschrijver de patiënt eerst persoonlijk moet hebben ontmoet. In de tijd die nodig is om de wet aan te passen, zorgt minister Kuipers er met een beleidsregel voor dat voorschrijven tijdens of na online contact mogelijk is als er geen fysiek onderzoek nodig is en de voorschrijver over de actuele medicatiegegevens van de patiënt beschikt.

Minister Ernst Kuipers: “Het is niet meer van deze tijd dat een patiënt per se fysiek contact moet hebben gehad met zijn voorschrijver. Tijdens de coronapandemie hebben we in de praktijk kunnen zien dat het heel goed mogelijk is om via internetcontact medicijnen voor te schrijven, onder strikte voorwaarden. Deze mogelijkheid wil ik nu een wettelijke basis geven. Dat is goed nieuws voor patiënten, en draagt ook bij aan de toegankelijkheid van de zorg.”

Medicatiehistorie patiënt

Er geld wel een enkele voorwaarde bij deze nieuwe beleidsregel. Zo moet de voorschrijver van het geneesmiddel beschikken over de actuele medicatiehistorie van de patiënt. Dit is opgenomen in de basisset medicatiegegevens.  

Moderne wet

Samen met de IGJ, VWS, KNMG en andere beroepsorganisaties van voorschrijvers,  worden nadere voorwaarden uitgewerkt waardoor in de toekomst veilig online voorschrijven mogelijk kan blijven. Dit zal waarschijnlijk betekenen dat het verbod in artikel 67 van de Geneesmiddelenwet zal worden aangepast naar een wet die meer van deze tijd is.

Bron: Rijksoverheid.nl

Manon de Vries
Junior Virtual Assistant
Manon de Vries
Manon werkt als doktersassistente bij polikliniek geriatrie in ziekenhuis Nij Smellinghe. Daarnaast werkt ze als Junior Virtual Assistant bij Huisartswerkt.nl.

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als consulent

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon