Terug

Bijdrage leveren aan vermindering van antibioticaresistentie?

28 maart 2024
2 min
Bijdrage leveren aan vermindering van antibioticaresistentie?

Eefje Belt-van Zoen doet naast haar baan als programmaleider bij de Master Advanced Nursing Practice van Hogeschool Leiden (promotie)onderzoek bij het Kenniscentrum VEER naar zelfzorg en antibioticagebruik bij kinderen met ongecompliceerde bovenste luchtweginfecties (BLWI's) in de huisartsenzorg. Wil jouw praktijk op een simpele manier helpen bij het onderzoek?

Hogeschool Leiden apps ontwikkeld

Eefje is op zoek naar Huisartsen, Verpleegkundig Specialisten, Physician Assistants, Praktijkondersteuners of Doktersassistenten die een bijdrage willen leveren aan het verminderen van antibioticaresistentie en het verlagen van de druk op huisartsen. Hogeschool Leiden heeft twee apps ontwikkeld waarvan verwacht wordt dat ze onnodig antibioticagebruik bij kinderen met BLWI's en de terugbelfrequentie van ouders naar de huisarts kunnen verminderen. 

Effect van apps op antibioticagebruik

Samen met het Amsterdam UMC doet Eefje onderzoek naar het effect van deze apps op antibioticagebruik, frequentie van huisartsbezoek en het microbioom. Haar onderzoek is goedgekeurd door een erkende METC en is geregistreerd in het Europese Clinical Trial register. Als huisartsenpraktijk kun je helpen bij het onderzoek, door het werven van patienten die willen meedoen aan het onderzoek. Je kunt tevens als coauteur worden betrokken bij de publicatie.

Bijdrage leveren aan een wereldwijd probleem?

Wil je meer weten over het onderzoek? Neem contact op met haar op via belt.e@hsleiden.nl. Eefje vertelt graag meer over het onderzoek en kan uitleggen welke kleine inspanning van de praktijk gevraagd zal worden wanneer je helpt bij de werving van ouders. Dit onderzoek kan een bijdrage leveren aan vermindering van antibioticaresistentie, een wereldwijd probleem waarin wordt samengewerkt met andere Europese landen.


Amsterdam universitair medisc centra

Hogeschool Leiden

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als geneeskundestudent

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon