Terug

Over de grens: "Huisarts in een bergdorpje in Italië heeft zo z'n charmes"

12 november 2024
5 min
Over de grens: "Huisarts in een bergdorpje in Italië heeft zo z'n charmes"

Huisartswerkt ON TOUR! Graag delen wij inspirerende verhalen over professionals binnen de huisartsenzorg. Deze keer gaan wij speciaal over de grenzen heen. In het zonnige Italie, vlakbij het Comomeer woont Raymond Landgraaf. Ruim 13 jaar geleden heeft hij het roer omgegooid. In eerste instantie gingen zij daarnaar toe voor vakantie, helemaal niet om te emigreren. Totdat zij zo verliefd werden op die plek daar... 

Raymond had in Nederland de opleiding tot huisarts gevolgd en werkte daarna als waarnemend huisarts. Toen hij eenmaal klaar was met zijn studie en werkte als waarnemend huisarts kreeg hij de een na de andere burn-out patiënt op zijn spreekuur. Tijdens de opleiding hadden zij hier heel weinig over geleerd, dus is hij er veel over gaan lezen en ging hij zelf tips bedenken.

Raymond: "Omdat ik zoveel burn-out patiënten begeleidde en behandelde dacht ik: Volgens mij komen deze patiënten mij iets vertellen en volg ik mijn eigen tips helemaal niet op. Zoals: Volg je eigen passie. Doe een stapje terug. Ik was alleen maar aan het werken, we hadden twee jonge kinderen en zaten gevangen in een soort ratrace… mijn vrouw en ik keken elkaar aan en we zeiden: 'Moeten wij niet een stapje terug doen en echt samen met het gezin op avontuur gaan? Toen hebben we het idee opgevat om weg te gaan en gingen wij op vakantie naar Italië.'

Echt even als jong gezinnetje terug naar de natuur, levend in een klein Italiaans bergdorp. Helemaal niet met het idee om te emigreren. Toch is dat inmiddels 13 jaar geleden. Ze zijn zo verliefd geworden op de bergen en de overweldigende natuur dat ze eigenlijk meteen al nooit meer weg wilden. Dus gooiden zij volledig het roer om.

Mijn vrouw is psycholoog/relatietherapeut en ik ben huisarts/acupuncturist. We hebben onze beider praktijken in Nederland opgezegd en zijn in de auto gestapt. Ik had direct contact met de huisarts in het bergdorp en die heeft mij met open armen ontvangen. Ik heb al mijn diploma’s naar Italië omgezet en ik ben gaan werken in die vallei als huisarts in een klein bergdorpje waar je nog heel ouderwets als huisdokter van dorp naar dorp moest reizen. En ineens moest ik Italiaans spreken terwijl ik van te voren de taal helemaal niet machtig was.

Raymond en zijn gezin hebben daar vier jaar gewoond. Steeds dachten ze 'zullen we nog een jaar langer hier blijven?' En ze merkten dat ze een bijzondere band opbouwden met de dorpelingen daar. Ze leefden in een soort Heidi film waar ze in de zomer met de herder de bergen in gingen en in de winter de kinderen met de ski of slee naar school brachten. 

Het verschil tussen patiënten in Nederland en in Italië zijn er volgens Raymond zeker. Vooral de cultuur is anders. En dan heb je in Italië ook weer heel veel verschillende culturen. Dit is echt een bergdorp. Bewoners kwamen vaak pas als het ernstig was. Bovendien lopen in zo’n kleine gemeenschap werk en privé heel erg door elkaar heen. 

In Nederland zijn we goed in het scheiden van werk en privé, maar in zo’n klein bergdorp sta je in de bar recepten uit te schrijven. Waar je ook bent, iedereen komt op je af, stelt vragen. Je bent dus eigenlijk overal en altijd aan het werk. Dat heeft ook wel z’n charmes, maar dat op zondagochtend de mensen bij jou thuis langskomen is wel even wennen. Ze bellen of ze komen op visite bij je terwijl je zelf in je ochtendjas staat in plaats van andersom.

Bijzonder om op deze manier die Italiaanse bergcultuur te leren kennen en ook die mensen.

In het dorpje waar wij toen woonden hadden we 900 patiënten. Heel veel ouderen die allemaal nog voor een ouderwets inloopspreekuur komen, dus veel ouderenzorg en chronische zorg. De jonge populatie is heel sportief, heel fit, vooral skileraren, berggidsen, dus die zie je niet zo vaak. En daarnaast heb je net als in Nederland, de diabeten / hoge bloeddruk / oncologische patiënten. Dat is verder niet heel anders. Ik heb het vijf jaar -met heel veel plezier- gedaan.

Tegelijkertijd had Raymond ook zijn acupunctuur praktijk in dat dorp. Tijdens zijn opleiding tot huisarts heeft hij ook de acupunctuur en traditionele chinese geneeskunde opleiding gevolgd, omdat hij altijd al interesse had in andere vormen van geneeskunde. Een andere kijk, een andere aanpak, andere oplossingen. Daarnaast werkte hij als vrijwilliger in het bergreddingsteam als dokter. Uiteindelijk zijn zij verhuisd richting het magische Comomeer. 

Benieuwd hoe het interview verder gaat? Binnenkort delen wij volgende gedeelte van het interview met Raymond! Volg ons via de socials of meld je hieronder aan voor de nieuwsbrief. 

Foto Raymond: Hermen de Waal

Zie hieronder foto's van huisartsenpraktijken in bella Lucca! Wie wil dat nou niet? Werken in het zonnige Italië! Ook interesse in werken in het buitenland?

Laura
Communitymanager
Laura
Laura heeft als achtergrond Communicatiewetenschappen bij de UvA. Zij is werkzaam als communitymanager bij Huisartswerkt.nl

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als docent / instructeur

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon