Positieve gezondheid krijgt een steeds groter podium in de huisartsenzorg. De veerkracht van de patiënt wordt centraal gezet in samenhang met balans en gezondheid. Dit levert betekenisvolle zorg op. Een aantal voorbeelden uit de praktijk aansluitend op deel 1 van mijn drieluik over Positieve gezondheid:
“Alles wat je aandacht geeft groeit. Een pijntje hier en een pijntje daar zorgen voor veel vaste klanten. Een steeds terugkerende patiënt geeft mij als huisarts een machteloos gevoel. Ik word enthousiast van de vragenlijst en het bijbehorende spinnenweb. De patiënt wordt hiermee in beweging gezet en gaat zo meer verantwoordelijkheid nemen.”
“Ik gebruik de metafoor van de taxichauffeur: Ik vraag niet meer “waar wil je van af?”, maar ik vraag “waar wil je naartoe?”. Dat levert een heel ander gesprek op en ook andere oplossingen dan in het verleden, voordat ik met Positieve Gezondheid werkte. Veel vragen van patiënten zijn niet primair medisch. In mijn praktijk leverde dat 40% minder verwijzingen naar de tweede lijn op en ook het aantal medicatievoorschriften verminderde.”
“Het is vooral heel leuk om naar het positieve te zoeken bij een patiënt. Dat zit hem in heel subtiele dingen, bijvoorbeeld dat je niet vraagt “hoeveel pijn heb je” of “hoeveel last heb je ervan” maar dat je zoekt naar een formulering waarbij je het een beetje positiever draait. Dat is geen trucje, want dan wordt het al snel een soort oppervlakkig ‘tegeltjeswijsheid-optimisme’ en daar zit niemand op te wachten. Daar ben ik zelf ook allergisch voor. Maar je gaat heel gemeende vragen stellen als “wat gaat er beter? wat werkt er al? waar moet er meer van komen? hoe ziet het er dan uit als het beter gaat?’.
“Je gaat op zoek naar de zonnestraaltjes in de gesprekken. Het geeft een prettige lichtheid in heel veel consulten”.
Wist je dat
- Machteld Huber e.a. in 2021, het ‘Handboek Positieve Gezondheid in de huisartspraktijk’ heeft uitgebracht. Niet alleen het ontstaan, maar vooral de toepassing van Positieve gezondheid in de huisartspraktijk staat in dit boek centraal
- Het handboek door Machteld Huber aan Koningin Máxima en Koning Willem-Alexander is overhandigd tijdens hun streekbezoek aan Noord Limburg, dat in het teken van Positieve Gezondheid stond
- De regio Noord-Limburg zich ten doel heeft gesteld de 1e Positief Gezonde regio van Nederland te worden
- Het handboek zeven tips geeft voor het werken met positieve gezondheid in de huisartsenpraktijk:
- Vraag jezelf af waarom je met Positieve Gezondheid aan de slag zou willen gaan?
- Ga aan de slag met je eigen positieve gezondheid, zodat je ervaringsdeskundige wordt (vul het spinnenweb regelmatig in, stel je de vraag wat is voor mij persoonlijk belangrijk? Zo kan het als een spiegel werken)
- School je in gespreksvoering voor Positieve Gezondheid
- Creëer draagvlak in de praktijk
- Bed Positieve Gezondheid in je missie, visie en strategie in, zodat het een new way of working wordt
- Zoek samenwerking met de wijk en doe dat breed
- Communiceer over je ervaringen en leer er ook van
- Het werken met positieve gezondheid de zorg betekenisvoller maakt
- Het gebruik van het spinnenweb wordt ingezet om het andere gesprek in de praktijk echt toe te passen
- Door het centraal stellen van de cliënt zelfregie wordt gestimuleerd
- Er trainers positieve gezondheid zijn die op de werkplek trainingen verzorgen