Terug

Ruim 9% salarisverhoging voor werkenden in de huisartsenzorg

22 november 2023
2 min
Ruim 9% salarisverhoging voor werkenden in de huisartsenzorg

Medewerkers in de huisartsenzorg krijgen er tussen 1 januari 2024 en 30 juni 2025 minimaal ruim 9 procent salaris bij. Ook krijgt iedereen extra vrije dagen in de vorm van een Persoonlijk Levensfase Budget (PLB). Dat is afgesproken in het onderhandelaarsakkoord voor een nieuwe cao huisartsenzorg. Werknemerspartijen NVDA, FNV Zorg en Welzijn, CNV Zorg en Welzijn en NVvPO en werkgeverspartijen LHV en InEen gaan deze afspraken nu voorleggen aan hun leden.

Minimaal ruim 9 procent salaris

Gedurende de looptijd van de cao gaan de lonen drie keer omhoog. Allereerst worden de lagere en middelste salarisschalen per 1 februari 2024 met 5 procent verhoogd. Hierbij geldt een minimum van 175 euro bruto. Deze verhoging geldt onder andere voor de doktersassistenten, praktijkondersteuners en medewerkers van de huisartsenpost. De salarissen van medewerkers in de hogere schalen gaan op 1 februari 2024 met 4 procent omhoog, eveneens met een bodem van 175 euro.

Bereken je salaris met de bruto-netto calculator.

Reiskosten- en thuiswerkvergoeding omhoog

Per 1 november 2025 en 1 mei 2025 krijgen alle medewerkers er nog eens 2,5 procent bij. Hierdoor gaat iedereen er minimaal ruim 9 procent op vooruit. Ook de reiskostenvergoeding gaat omhoog, naar 23 cent per kilometer. Medewerkers die meer dan 5 kilometer van hun werk wonen, krijgen voortaan ook de eerste 5 kilometers vergoed. De thuiswerkvergoeding wordt in 2024 aangepast aan de maximale belastingvrije vergoeding op dat moment.

Duurzame inzetbaarheid

In de nieuwe cao wordt ook een Persoonlijk Levensfase Budget (PLB) geïntroduceerd waarmee medewerkers extra vrije uren kunnen opnemen, naast hun gebruikelijke vakantie-uren. Cao-partijen onderstrepen het belang van duurzame inzetbaarheid van werknemers. Daarom hebben de partijen afspraken gemaakt over het recht op pauze, zuivere werktijd, het recht op onbereikbaarheid, voorrang bij invulling van roosters en diensten van de eigen werknemers en sociale veiligheid. De leeftijd waarop werknemers niet meer verplicht zijn tot het werken in nachtdiensten wordt verlaagd naar 60 jaar.

Bij instemming van de achterban loopt de nieuwe cao van 1 januari 2024 tot en met 30 juni 2025. Bron: Ambtenarensalaris.nl

Lees ook het artikel 'Wordt CAO huisartsenzorg goed toegepast?'

 

Laura
Communitymanager
Laura
Laura heeft als achtergrond Communicatiewetenschappen bij de UvA. Zij is werkzaam als communitymanager bij Huisartswerkt.nl

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als consulent

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon