Terug

Wordt CAO huisartsenzorg goed toegepast?

19 september 2023
3 min
Wordt CAO huisartsenzorg goed toegepast?

Wordt de CAO in de praktijk op de juiste manier toegepast? Deze vraag stelt de NVDA. Volgens de beroepsorganisatie voor doktersassistenten wordt de cao niet (altijd) nageleefd. Om dit te inventariseren hebben zij het NVDA-meldpunt 'niet-naleven cao' opgezet. Vind jij ook dat je werkgever zich niet (altijd) aan de cao-afspraken houdt?

De rol van NVDA

De NVDA vertegenwoordigt tijdens de cao-onderhandelingen de doktersassistenten in de huisartsenzorg. Een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) is een contract tussen werkgevers en werknemers met afspraken voor jou en je collega’s. Deze afspraken gaan onder andere over je loon, werktijden, scholing, pensioen, toeslagen en vakantie.

Onvoldoende naleven 

Zo staat er op het NVDA geschreven dat de werkgever de NVDA-contributiebijdrage niet wil betalen of de vergoeding van de contributie voor slechts 1 assistent voldoende vindt. Soms wil de werkgever niet betalen voor een scholing. Zaken zoals contributievergoeding, (her)registratie in het Kwaliteitsregister en tijd en geld voor scholingen maken deel uit van de cao huisartsenzorg. Zij vertegenwoordigen een waarde (geld), die de NVDA voor de doktersassistenten heeft uitonderhandeld met de werkgevers en waar je dus gewoon recht op hebt.

Huidige CAO

Op dit moment loopt er nog een CAO van de periode 1-1-2022 t/m 31-12-2023. Dit najaar starten de cao-onderhandelingen voor de huisartsenzorg.  De belangrijkste afspraken die in dit CAO van nu beschreven staan zijn:

  • Per 1 mei 2022 is een structurele salarisverhoging afgesproken van 3% voor de schalen 1 tot en met 9 en 2% voor de schalen 10 en hoger.
  • De eindejaarsuitkering wordt in 2022 met 1% verhoogd en in 2023 met 0,83%. Dit betekent een eindejaarsuitkering in 2022 van 7,5% en vanaf 2023 van 8,33%.
  • De ANW-toeslag wordt voor een aantal gespecificeerde uren verhoogd van 50% naar 60%.
  • De vergoeding van de kosten van (her)registratie of verlenging van de diplomering wordt verhoogd naar maximaal € 125,= netto eens in de 5 jaar.
  • De functie triagist wordt (her)beschreven en gewogen in FWHZ (Functiewaardering Huisartsenzorg).
  • Een eenmalige korting van 0,1% van de SSFH-premie in 2022 is afgesproken.

Hoe ziet een onderhandelingsgesprek eruit?

Collectieve arbeidsovereenkomsten hebben een looptijd
die de cao-partijen onderling afspreken. Bij de Cao Huisartsenzorg zijn van werknemerskant betrokken: de NVDA, de NVvPO en de vakbonden FNV en CNV. En va
n de werkgeverskant schuiven LHV en InEen aan. Samen met een onafhankelijk voorzitter en een notulist bestaat de groep uit zo’n
zeventien personen. LHV en InEen bespreken vooraf welke financiële ruimte werkgevers hebben voor de komende cao. Daarnaast halen beide organisaties input op bij hun achterban om te weten welke onderwerpen belangrijk zijn om te bespreken. De onderhandelaars komen net zo lang samen tot er overeenstemming is.

Meldpunt

Binnenkort starten de nieuwe onderhandelingsgesprekken over het CAO voor 2024. De meldingen die binnenkomen kunnen besproken worden tijdens deze onderhandeling. Wil je het NVDA helpen, vul dan de vragenlijst in. Dit is volledig anoniem. Doe hier een melding voor het niet-naleven cao.

Manon de Vries
Junior Virtual Assistant
Manon de Vries
Manon werkt als doktersassistente bij polikliniek geriatrie in ziekenhuis Nij Smellinghe. Daarnaast werkt ze als Junior Virtual Assistant bij Huisartswerkt.nl.

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als geneeskundestudent

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon