Terug

Stage vergoeding BOL-studenten wijzigt per 2024

10 december 2023
3 min
Stage vergoeding BOL-studenten wijzigt per 2024

Iedere stagiaire binnen de huisartsenzorg heeft volgens de cao Huisartsenzorg recht op een stagevergoeding. SSFH verstrekt een stagevergoeding voor BOL-studenten en een vergoeding voor de praktijkbegeleiding. Stagiairs ontvangen deze vergoeding rechtstreeks van de stage-organisatie. 

Gezonde arbeidsmarkt

De organisatie SSFH (Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg) zet zich in voor de eerstelijnszorg, in het bijzonder de huisartsenzorg. Ze willen zorgen voor een gezonde arbeidsmarkt en daarom hebben werknemers en werkgevers de handen ineen geslagen om SSFH op te richten.

  • SSFH faciliteert het aanbieden van stages;
  • SSFH brengt vraag en aanbod van eerstelijnsondersteunende professionals bij elkaar;
  • SSFH streeft naar verbetering van de kwaliteit van opleidingen, doet onderzoek naar de huidige en toekomstige arbeidsmarkten en;
  • SSFH biedt HR-instrumenten aan werkgevers om veiligheid en zekerheid te bieden en te bevorderen. 

Dreigend tekort doktersasisstenten

Het wordt de laatste maanden telkens duidelijker dat er een dreigend tekort aan doktersassistenten op komst is. Dit zorgt voor een steeds hogere werkdruk bij deze groep. Redenen hiervoor zijn onder meer het gebrek aan stages voor assistenten in opleiding, de hoge werkdruk van assistenten en de selectie van mbo-assistenten voor vervolgstudies op hoger beroepsniveau. Om meer stages te stimuleren heeft SSFH een aantal financieringsprogramma’s beschikbaar gesteld. Aanvragen zijn het hele jaar door mogelijk.

Stagevergoeding 

De praktijkvergoedingen voor BOL-studenten zijn nu als volgt:

  • € 115 bruto per maand voor stages gelijk aan of meer dan 15 uur per werkweek.
  • € 80 bruto per maand voor stages minder dan 15 uur per werkweek.

De belangrijkste wijziging is dat er onderscheid gemaakt gaat worden tussen studenten in het eerste leerjaar en studenten in het tweede en derde leerjaar:  

Praktijkvergoedingen per 1-1-2024 

Vergoeding per stagiair bij 15 uur of meer per weekVergoeding per stagiair bij minder dan 15 uur per week
Eerste leerjaar € 200 bruto p/mEerste leerjaar € 140 bruto p/m
Tweede of derde leerjaar € 100 bruto p/m

Tweede of derde leerjaar € 70 bruto p/m

Draaiboek BOL-stages

De SSFH heeft een een draaiboek samengesteld. Dit draaiboek is geschreven voor iedereen die aan de slag wil om het tekort aan stageplekken voor toekomstig doktersassistenten aan te pakken. In het draaiboek wordt de rol van een praktijkopleider beschreven en welke competenties hierbij belangrijk zijn. Daarnaast wordt er een stappenplan gegeven voor het aannemen van een BOL-student. Download het draaiboek BOL-stages hier.

Opzoek naar een stageplek?

Ben je op zoek naar een stageplek in de huisartsenzorg? Of het nu om een stage, BBL of BOL gaat, hier ben je op het juiste adres. Je kunt je gratis en vrijblijvend aanmelden op dit platform en een uitgebreid profiel aanmaken. Huisartsen kunnen jou dan zelf vinden. En heb je je een stageplek gevonden, dan kun je je ook gemakkelijk weer uitschrijven.

Klik hier om een profiel aan te maken voor huisartswerkt.nl

Manon de Vries
Junior Virtual Assistant
Manon de Vries
Manon werkt als doktersassistente bij polikliniek geriatrie in ziekenhuis Nij Smellinghe. Daarnaast werkt ze als Junior Virtual Assistant bij Huisartswerkt.nl.

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als triagist

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon