Terug

Toenemende groei in opleidingsplekken huisartsen

20 juni 2023
2 min
Toenemende groei in opleidingsplekken huisartsen

Het kabinet heeft geluisterd naar het advies van het capaciteitsorgaan, zij hebben voorgesteld om meer opleidingsplaatsen aan te bieden voor huisarts-, tandarts- en GZ-psychologen om aan de toekomstige zorgvraag te kunnen voldoen. 

Toenemende zorgvraag

Minister Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), Minister Helder (Langdurige Zorg en Sport) en Minister Dijkgraaf (onderwijs, Cultuur en Wetenschap) hebben gereageerd op de adviezen over de instroom in zorgopleidingen zoals in het capaciteitsplan staat beschreven. In dit plan staat dat het aantal plekken in 2024, 2025 en 2026 zullen toenemen. Dit komt doordat de zorgvraag in de toekomst omhoog gaat en het is belangrijk dat er meer zorgmedewerkers worden opgeleid om aan die stijgende zorgvraag te kunnen voldoen. 

Hoe ziet dit er precies uit?

Een belangrijk onderdeel van dit nieuwe plan, is het opleidien van meer huisartsen. Er zal meer vraag zijn naar eerstelijnszorg de komende jaren. Het capiciteitsplan adviseert dan ook om meer opleidingsplekken aan te bieden. Op dit moment zijn er 870 opleidingsplaatsen voor huisartsen. In het jaar 2024 zal dit toenemen en zullen er 954 opleidingsplekken beschikbaar zijn. In 2025 zal dit groeien naar 984. En in 2026 wordt dit opgeschaald naar 1035.

Betere verdeling per regio

Ook zal er bij de nieuwe instroomplaatsen voor de medisch-specialisten worden gekeken naar betere verdeling per regio. Dit doen ze aan de hand van de bevolkingsomvang en de zorgvraag die er geldt. Maar ook de patiëntenpopulatie van het aantal ziekenhuizen in de regio, de opleidingsziekenhuizen en niet-opleidingsziekenhuizen tellen flink mee aan de verdeling. 

Manon de Vries
Junior Virtual Assistant
Manon de Vries
Manon werkt als doktersassistente bij polikliniek geriatrie in ziekenhuis Nij Smellinghe. Daarnaast werkt ze als Junior Virtual Assistant bij Huisartswerkt.nl.

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als praktijkondersteuner ggz

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon