Terug

Verhip! Last van een vakantiedip? Lees dan deze tip.

21 augustus 2024
3 min
Verhip! Last van een vakantiedip? Lees dan deze tip.

Het ene moment sta je nog bruisend van energie op je vakantiebestemming, terwijl je het volgende moment uitgeblust thuis op de bank ligt. Waarom ben je vaak zo moe zodra de vakantie voorbij is en het normale leven weer gaat beginnen?

Lusteloos en moeite om op gang te komen?
Heb je moeite om weer op gang te komen na je vakantie? Voel je je lusteloos en ben je niet vooruit te branden? Zie je op tegen het normale leven en het normale ritme? Dan zou je maar zo last kunnen hebben van het post-vakantiesyndroom, ook wel post-vacation blues genoemd. Maar relax and don't worry, je bent zeker niet de enige die er last van heeft. Naast de herfstdip en winterdip hebben namelijk veel meer mensen last van deze vakantiedip. Maar gelukkig hebben we een tip om het beter te maken!

Wat is een vakantiedip?
Voordat we tips geven over hoe je om kunt gaan met een vakantiedip, duiken we eerst even in het begrip zelf. Een vakantiedip is het gevoel dat sommige mensen ervaren in de periode zodra ze terug zijn van vakantie en het begin van het normale leven. Dit is eenvoudig te verklaren: gedurende de vakantie zit je in een ontspannen modus - niks moet, niksen mag - en ervaar je het zogenaamde vakantiegevoel: geen verplichtingen, geen to-do lijstjes maar plezier, ontspanning, vrijheid en blijheid. Het is nogal een contrast met het 'normale' leven; weer verplichtingen, meer verwachtingen, to-do lijstjes, noem maar op. Die terugkeer naar het normale leven kan stress opleveren, wat zorgt voor de (tijdelijke) dip.

Tip voor je vakantiedip
Probeer de overgang van vakantie naar het dagelijkse leven minder groot te maken, zodat het wat meer in elkaar over gaat en het verschil minder groot is.

  • Ga niet gelijk volledig aan de slag, maar probeer extra vrije dagen in te plannen;
  • Zorg voor een opgeruimd huis bij thuiskomst zodat er niet gelijk heel veel klusjes op je te wachten staan waarbij je niet weet waar je precies mee moet beginnen;
  • Zorg dat je op je werk voor de vakantie ook alles hebt afgerond, waardoor je aan het einde van de vakantie met een (vrijwel) lege lijst kunt beginnen en niet al gelijk achterloopt (en omkomt) in werk;
  • Zorg voor een goede leefstijl: goed slapen, lekker bewegen, gezond eten en positieve gedachten;
  • Probeer bepaalde gewoontes die je had tijdens de vakantie te integreren in je dagelijks leven om het vakantiegevoel iets langer vast te houden.

Bewustzijn is belangrijk
Natuurlijk weten we dat niet alle tips voor iedereen haalbaar zijn, maar bewustzijn (i.c.m. begrip/zelfcompassie) van het probleem is vaak een eerste (grote) stap. Neemt de dip niet af en kun je niet meer de positieve punten van het normale leven/ritme zien? Wellicht is het dan tijd om na te denken en jezelf af te vragen of je dagelijkse leven nog wel bij je past. Misschien is het dan tijd om het over een andere boeg te gooien: bijvoorbeeld een nieuwe baan of nieuwe studie.

Heb jij last van een vakantiedip en wat helpt bij jou het beste?

Sabine
Social media expert
Sabine
Sabine weet alles over social media en het delen van leuke content. Als vaste blogster van Huisartswerkt deelt ze dit graag met jullie!

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als spreekuurondersteuner

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon