Terug

'Dankbaarheid en waardering maken het vak de moeite waard' aldus Kirsten

4 november 2024
7 min
'Dankbaarheid en waardering maken het vak de moeite waard' aldus Kirsten

Regelmatig spreken wij professionals uit het werkveld. Deze week het interview met Kirsten Kranenburg. Zij werkt als Praktijkondersteuner Ouderenzorg en vertelt waarom zij hiervoor heeft gekozen, wat de functie inhoudt en wat haar toekomstplannen zijn. 

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Kirsten Kranenburg, ik ben 34 jaar jong en woon in Arnhem. Sinds februari 2021 werk ik voor meerdere huisartsenpraktijken als Praktijkondersteuner Ouderenzorg (POH-O). Als ik niet aan het werk ben dan ben ik terug te vinden op de tennis- of padelbaan, met mijn dochter op het voetbalveld of met mijn snowboard in de sneeuw. 

 

Waarom heb je voor het beroep POH-Ouderenzorg gekozen?  

Mijn eerste kennismaking met de functie POH-O was in de tijd dat ik zelf als wijkverpleegkundige werkte. De huisartsen in mijn werkgebied Dieren e.o. hadden al enige tijd POH-O's in dienst. Elke drie maanden hadden we als wijkverpleegkundigen overleg met hen. Vanuit dat contact ben ik enthousiast geworden over de functie, maar duurde het toch nog bijna 10 jaar voordat ik de functie zelf ben gaan bekleden. 

 

Heb je ook een opleiding gevolgd tot POH-ouderenzorg, hoe ging dit in zijn werk?

Voor de functie van POH-O heb ik zelf geen aparte opleiding gevolgd. In 2012 heb ik de HBO-V afgerond met als afstudeerrichting Geriatrie & Gerontologie. Daarna heb ik als wijkverpleegkundige en casemanager dementie gewerkt. Voordat ik als POH-O begon was ik nog twee jaar werkzaam in de intramurale zorg op zowel afdelingen met langdurige zorg, als kortdurend verblijf en geriatrische revalidatiezorg. Dit rugzakje met ervaring maakte dat ik vervolgens als POH-O aan de slag kon. 

 

Op welke locaties heb je allemaal gewerkt?  

Momenteel ben ik werkzaam voor drie huisartsenpraktijken in Elst (Overbetuwe, GLD) en eerder heb ik een jaar bij meerdere huisartsenpraktijken in Duiven gewerkt. 

 

Zijn er ook doorgroeimogelijkheden voor je?  

Zelf zie ik zeker doorgroeimogelijkheden binnen de huisartsenpraktijk, daarover later nog meer. Er wordt jaarlijks door mijn werkgevers geïnformeerd wat mijn ambities zijn en zij zijn allen bereid om hierin mee te denken. Ik vind het fijn dat hier aandacht voor is en naar gevraagd wordt. 

 

Wanneer ervaar jij de meeste drukte op de werkvloer? 

Eigenlijk is het altijd wel druk, ik verveel mij echt nooit en ook mijn collega's hebben goed gevulde agenda's en spreekuren. De drukte loopt op na een vakantieperiode en als bij één van onze patiënten een crisissituatie ontstaat. Dan is het even schuiven en puzzelen, maar uiteindelijk komen we er altijd uit.

 

Wat vind je het leukste aan je werk?  

De doelgroep waarmee ik werk, over het algemeen zijn dat 75-plussers, maakt dat ik elke dag met plezier naar mijn werk ga. Het gezegde 'elke huisje heeft zijn kruisje' ondervind ik dagelijks aan den lijve. Deze generatie heeft zoveel meegemaakt, daar kunnen wij ons alleen maar iets bij proberen voor te stellen.
 
Gelukkig geeft dat niet alleen negatieve verhalen, maar juist ook hele mooie en enerverende gesprekken. De dankbaarheid en waardering voor wat je kunt betekenen maakt het meer dan de moeite waard. En ik moet zeggen, je kunt niet altijd evenveel betekenen als je zou willen.
 
Door de maatschappelijke problemen als personeelstekort en bezuinigingen in de zorg, strenge criteria voor een verpleeghuisindicatie verloopt 'de oude dag' zoals de patiënt die zich soms voorstelt heel anders dan verwacht. Gelukkig is vaak het bieden van een luisterend oor, het geven van uitleg of adviezen op dat moment voldoende. 
 
Waar ik veel energie van krijg is gezelligheid en een fijne samenwerking op de werkvloer. Ik werk in drie relatief kleine teams, iedereen kent elkaar goed. Er wordt vaak gezegd dat we hard kunnen werken, maar ook hard kunnen lachen! Zelfs op de meest drukke dagen even de tijd nemen om elkaar te zien en te spreken bij het genot van kopje koffie maakt dat je de resterende uren weer vol goede moed aan gaat. 

 

Hoe zou jij het vak van de POH-ouderenzorg omschrijven?

Pfoe hebben je even... Ik zie de POH-O echt als manusje van alles, een spin in het web. Zeker zodra een patiënt nieuw in beeld komt is het een kwestie van uitgebreid screenen, eventuele problematiek goed in kaart brengen en van daaruit bekijken wat de patiënt nodig heeft. Vaak fungeer ik als aanspreekpunt in een multidisciplinaire samenwerking, maar dit kan ook een wijkverpleegkundige of casemanager dementie zijn. Door korte lijntjes te houden met de huisartsen kun je al veel wegvangen, zodat zij het (acute) medische verhaal kunnen oppakken. Als POH-O breng je de meest kwetsbare patiënten uit de praktijk in beeld. Deze zijn vaak al in beeld bij een huisarts of thuiszorg, maar er glippen er soms wat langs. Deze patiënten komen dan pas in beeld zodra er een acuut probleem of een crisis ontstaat. Soms loop je achter de feiten aan, maar gelukkig kun je door een intensieve samenwerking ook vaak een crisis voorkomen!

 

Zijn er ook cursussen of trainingen die je kan volgen als POH-ouderenzorg om je kennis te verbreden?

Je bent nooit uitgeleerd, ook niet als POH-O. Wat het vak zo mooi maakt kan het juist ook complex maken. De kennis waarover je moet beschikken is heel breed, er is raakvlak op alle domeinen in de gezondheidszorg. Dit maakt dat er niet altijd tijd of mogelijkheid is tot verdieping. Veel kennis verwaterd soms en dan is het fijn als je weer even een opfris- of verdiepingscursus kunt volgen. Via de academie van de overkoepelende huisartsenorganisatie in Arnhem en omstreken 'Onze Huisartsen' wordt er genoeg aangeboden om bij te blijven. Ook ben ik lid van V&VN Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners waar tevens het nodige wordt aangeboden. In Overbetuwe staat de ketenzorg goed op de kaart. Er worden regelmatig netwerkbijeenkomsten georganiseerd en op digitale platforms is veel informatie terug te vinden.

 

Wat voor kwaliteiten heb je nodig voor dit beroep?

Vooral op communicatief vlak en samenwerking liggen grote uitdagingen. Soms heb je met zoveel verschillende disciplines te maken! Het is goed om het overzicht te kunnen bewaren en laagdrempelig bereikbaar te zijn. Daarnaast is het fijn als je stressbesteding bent of in ieder geval rust kan uitstralen. Brede kennis van eerste-, tweede- en derdelijnszorg is absoluut een aanwinst en daarbij goed op de hoogte zijn van de sociale kaart van je werkgebied. En uiteraard kennis van de meest voorkomende ziektebeelden bij 75-plussers. 

 

Wat zijn je toekomstplannen? Wil je nog doorgroeien of bij een andere organisatie aan het werk?

Momenteel heb ik erg naar mijn zin en ben ik nog lang niet uitgeleerd. Zolang ik nog elke dag uitgedaagd wordt en nieuwe dingen leer heb ik niet de behoefte om verder te zoeken. Ook wil graag continuïteit kunnen bieden voor mijn patiënten. In de zorg zijn helaas veel wisselingen, patiënten hebben al meerdere huishoudelijke medewerkers, casemanager en thuiszorgmedewerkers gehad. Dit vinden ze niet altijd even prettig. Ik vind het fijn om mijn patiënten bij te staan, van begin tot eind, wanneer dat schip ook mag stranden....
 
Voor een Verpleegkundig Specialist in de huisartsenpraktijk zie ik wel perspectief. Als dit goed wordt ingekaderd met de huisartsen kan het een absolute meerwaarde worden in de huisartsenpraktijk en eerstelijns ouderenzorg. Dit zou dus wel een functie kunnen zijn die ik ooit in de toekomst wil bekleden. 
 
Wat zou je anderen aanraden die ook geïnteresseerd zijn in het beroep van de POH-ouderenzorg?
Loop eens een dagje mee! Ik vind het leuk om geïnteresseerden een kijkje te geven in mijn werkzaamheden als POH-O. Zoals eerder gezegd vind ik het namelijk erg moeilijk om precies uit te leggen wat de werkzaamheden nu inhouden. 
Manon de Vries
Junior Virtual Assistant
Manon de Vries
Manon werkt als doktersassistente bij polikliniek geriatrie in ziekenhuis Nij Smellinghe. Daarnaast werkt ze als Junior Virtual Assistant bij Huisartswerkt.nl.

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als consulent

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon