Terug

Waarom 'Stoppen met roken' begeleiding zo leuk is

29 juni 2022
3 min
Waarom 'Stoppen met roken' begeleiding zo leuk is

Gedragsverandering is het belangrijkste item waar we als praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk mee te maken hebben. Afvallen, bewegen, stress verminderen en stoppen met roken. De uitdaging bij stoppen met roken ligt niet alleen in de gedragsverandering, maar ook in het aanpakken van de verslaving. Dat maakt het een uitdaging!

Vergroten motivatie

Als praktijkondersteuner somatiek ligt mijn focus vooral op het vergroten van de motivatie. Wat zijn nu nog de voordelen van roken en wat zouden de voordelen kunnen zijn van stoppen? Zijn er al eerdere stoppogingen geweest en wat ging er toen goed? Goed om te weten is dat mensen gemiddeld 3 tot 4 stoppogingen nodig hebben om definitief te kunnen stoppen met roken. Het is een leerschool, waarbij iedere poging de kans weer groter maakt om definitief te stoppen.

Focus op begeleiding

Als 'Stoppen met roken' coach ligt mijn focus met name op de begeleiding van de gemotiveerde stopper, waarbij zowel de fysieke verslaving als de psychische verslaving aangepakt worden. De grootste kans van slagen ligt in het aanpakken van beide onderdelen. Belangrijke onderdelen in de begeleiding zijn het maken van een plan en ondersteunen in het volhouden na stoppen.

Wat maakt mijn vak zo leuk?

Het aan de slag gaan met het weerleggen van de gedachtenkronkels of beren die mensen op de weg zien.

“Ik heb zo ontzettend veel last van craving, het is de hele dag aanwezig”

Laten we eens kijken wat de hele dag voor jou is: nou zeker 5x per dag en dan duurt het ongeveer een minuut. Aha dus 5 minuten van de 24 uur heb je last van craving…

“Ik heb die sigaret nodig als ik stress heb, anders word ik niet rustig”

Hoe waar is deze gedachte? Welke behoefte ligt hieronder? Wat zou je in plaats van roken kunnen doen? Maar ook de duiding van hoe verslaving werkt (fysieke verslaving en gewoontepaadje) en wat je kunt doen om een moment van craving door te komen.

Welke tips kunnen helpen?

  • Craving duurt maximaal 3 minuten
  • Zoek afleiding
  • Drink veel water
  • Hulpmiddel inzetten (nicotinevervangende middelen/ medicatie)
  • Vallen = opstaan en weer doorgaan met rookvrij zijn (leermoment)

Als het lukt om te stoppen met roken, dan is het vertrouwen groter geworden dat ook afvallen, bewegen etc. succesvol aangepakt kan worden! En mocht je nou denken, ik vind het helemaal niet leuk of ik heb onvoldoende kennis hierover, vertel ik je hier graag meer over.

Welke ervaringen heb jij als praktijkondersteuner met de begeleiding bij het stoppen van roken? Deel dit graag hieronder met ons!

Meer informatie www.peukuit.nl 

Colette
Stoppen met roken coach & Eigenaar Peukuit.nl & Docent Inholland Academy
Colette
Peukuit.nl is actief in Alkmaar en in Schagen en begeleidt mensen bij stoppen met roken op individuele basis en in groepsverband en het wordt vergoed door de zorgverzekeraar!

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als doktersassistent i.o.

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon