Terug

Zij-instromers meer dan welkom in huisartsenzorg (ook in Noord-Holland Noord)!

7 mei 2024
5 min
Zij-instromers meer dan welkom in huisartsenzorg (ook in Noord-Holland Noord)!

“Het moet veel makkelijker en toegankelijker gemaakt worden om de zorg in te gaan. Zo kunnen veel sneller veel meer mensen de handen uit de mouwen steken”

Aldus Eric Corton in het tv-programma van Sophie & Jeroen op dinsdag 20 februari. Eric is momenteel een zij-instromer in de zorg en laat zich omscholen tot verzorgende bij een verpleeghuis. Hij loopt er tegen aan dat hij exact dezelfde opleiding moet volgen als een 16-jarige, terwijl hij veel meer levenservaring heeft. Levenservaring zou recht op vrijstelling moeten geven. Als er ruimte zou zijn om bepaalde vakken die weinig met de zorg te maken hebben over te slaan, zouden volgens Corton de tekorten in de zorg ook voor een deel opgelost kunnen worden. Het is hier en nu, niet morgen of volgend jaar, maar eergisteren.

Grote tekorten Zorg & Welzijn

In de sector zorg en welzijn hebben we te maken met grote tekorten en een mismatch qua personeel. Naast een tekort aan personeel en een tekort aan nieuwe instroom, heeft de sector zorg en welzijn te maken met het dubbele effect van de vergrijzing (intern en extern).  Absoluut gezien is in Noord Holland Noord het aantal werkzame 60-plussers het grootst in de sectoren zorg & welzijn (6.600 werknemers; 12% van het totaal aantal werknemers in deze sector). Zorg en welzijn zal op korte termijn dan ook met een relatief grote uitstroom van werknemers geconfronteerd worden. De aanwas van jongeren is onvoldoende om de uitstroom van gepensioneerde werknemers te compenseren.  

Personeelstekorten huisartsenzorg

Daarnaast hebben we te maken met vergrijzing van de maatschappij, wat inhoudt dat de vraag naar zorg in de toekomst alleen maar groter zal worden.  Naast het opleiden van nieuw personeel, worden er verschillende initiatieven bedacht om de zorg te ontlasten en het tekort aan nieuwe instroom aan te pakken.  In veel regio’s wordt het personeelstekort in de huisartsenpraktijk het meest urgent ervaren. Nivel voorspelt dat het tekort aan gediplomeerde doktersassistenten de komende jaren alleen maar zal toenemen. Hoewel er een toename is van doktersassistenten die als ZZP’ers of in een detacheringsconstructie aan het werk gaan, is een vaste doktersassistent in de huisartsenpraktijk essentieel.  

Samenwerking voor meer zij-instromers!

Zij-instromers zijn ook meer dan welkom in de huisartsenzorg in Noord-Holland Noord merken Zusters@work, recruitmentbureau in de huisartsenzorg en Werkgeversservicepunt Noord-Holland Noord. Samen met een aantal opleiders uit de regio hebben zij het initiatief genomen om het personeelstekort in de huisartsenzorg tegen te gaan door zij-instromers te werven. Welke mogelijkheden zijn er om als doktersassistente aan de slag te kunnen gaan?

Omscholen tot doktersassistente?

Wil je als zij-instromer graag aan de slag als doktersassistente om zo betekenis te kunnen geven en een veelzijdige baan te hebben met patiëntencontact? Er zijn diverse wegen om het vak tot doktersassistente te kunnen gaan uitoefenen. Dit hangt af van je eerdere opgedane kennis en ervaring.

  • Voor herintredende doktersassistenten of verpleegkundigen (MBO-4/ HBO) biedt Zusters@work in samenwerking met een gecertificeerde opleider een Opfriscursus aan voor herintredende doktersassistenten. Na een driedaagse cursus ben je weer helemaal up to date om aan de slag te gaan. 
  • Voor zij-instromers met een andere vooropleiding in de zorg, zou je vrijstelling kunnen krijgen. Dit kan via modulair onderwijs bij Flair Scholing, waarbij de opleiding verkort zou kunnen worden gevolgd om klaargestoomd te worden tot doktersassistente en door verklaringen voor deeltrajecten te geven zoals triage en medisch technisch handelen. Via Huisartswerkt krijdg je korting bij inschrijving, vraag meer informatie op via info@huisartswerkt.nl.
  • Of wil je als volwassene een volledige en gedegen opleiding volgen? Dan is het volwassenonderwijs misschien iets voor jou. Het Volwassenencollege biedt jou in een eenjarig traject de door het OC&W erkende mbo-opleiding doktersassistent aan. Heb je interesse en wil je je inschrijven doe dat via Huisartswerkt, dan krijg je gratis het Triage boek cadeau t.w.v. € 67,00. Mail naar info@huisartswerkt.nl!

Meer informatie?

Doordat dit vak een kansrijk beroep is op de arbeidsmarkt, kan het UWV uitkeringsgerechtigden begeleiden in het traject tot omscholing. Voor meer informatie kun je terecht bij jouw adviseur of contact opnemen met Bibi de Boorder en Della Beverwijk van Werkgeversservicepunt Noord-Holland Noord: contact@wsp-nhn.nl.

Voor (toekomstige) doktersassistenten die op zoek zijn naar een (leer)werkplek is er het gratis landelijke platform Huisartswerkt.nl om je in te schrijven zodat je direct in contact kan komen met huisartsenpraktijken. Maak direct een profiel aan of lees eerst de voordelen.

En huisartsenpraktijken die interesse hebben om een zij-instromer met basiskennis van gecertificeerd onderwijs aan te nemen op een leerwerkplek in hun praktijk? Neem dan contact op met Anne Pronk van Zusters@work: info@zusterswork.nl. 

SAMENWERKINGSPARTNERS 


Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als geneeskundestudent

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon