Terug

Digitale functies binnen de huisartsenzorg

31 mei 2024
4 min
Digitale functies binnen de huisartsenzorg

Digitalisering kom je overal tegen en gaan voortdurend verder, ook in de huisartsenzorg. ANW Nederland levert hier op verschillende manieren een bijdrage aan met Hulp voor Huisartsen. Een interview met Gideon Bookelman, één van de huisartsen en met manager Baukje Hogeboom.

Digitalisering

Gideon werkt als digitale huisarts, hij vertelt hierover: "Op dit moment ben ik aan een praktijk verbonden in Zeeland, maar hiervoor heb ik ook in Tilburg gewerkt. Het bevalt, ik zie vooral de voordelen. Sommigen zijn een beetje huiverig. Is dat nou wel wenselijk, die digitalisering van het spreekuur. Maar voor mij is dat heel anders, ik zie eigenlijk alleen maar voordelen, die die nadelen overschaduwen als je het goed organiseert. En omdat ik in het initiatief geloof is het voor mij ook makkelijker om ook mee te helpen ontwikkelen en helpen inzetten want we zitten nog wat in de beginfase. De voordelen zijn ook dat je thuis kunt werken, je hebt geen reistijd, je kunt zelf ook de spreekuren wat makkelijker indelen en de patièˆnten zijn over het algemeen ook positief hierover."

Fysiek consult nodig?

Hoe gaat het als de patiënt ook gezien moet worden voor een fysiek consult? Gideon: "We zijn hier in augustus vorig jaar mee gestart, dus we zijn nog kort bezig. We zitten nog in de pilot. Het nadeel is wel dat je iemand niet kunt aanraken. Soms beland je toch in een situatie waarvan je toch denkt: 'Ik zal de bloeddruk willen meten.' Dat is eigenlijk niet de insteek van het consult. Maar dat kan dan niet. Een van de sterke punten van een huisarts in beeld is, dat hij alleen werkt als er een ook een fysieke collega op locatie is. Zodat er ook een mogelijkheid is om om te schakelen naar een fysiek consult. De huisarts op afstand moet een aanvulling zijn op een fysieke huisarts op locatie. Belangrijk is dat je een goed getrieerd spreekuur hebt, dus dat de doktersassistenten weten wanneer er een digitaal consult mogelijk is en wanneer niet."  

Ondersteunen praktijken

Baukje houdt zich bezig met alle bouwstenen die ze aanbieden aan huisartsenpraktijken. Voor haar is ANW Nederland de ideale combinatie van zorg en het managen van zorg. Baukje: "De praktijken die bij ons klant zijn maken gebruik van verschillende vormen van dienstverlening en dat is o.a. doktersassistent op afstand. Daarmee kunnen we huisartsenpraktijken heel goed ondersteunen. We hebben een call center in Heemstede en Hengelo en daar zijn ongeveer 15 doktersassistenten actief om de telefoon op te nemen. Daarmee kunnen we de praktijken ondersteunen, zeker bij piek en ziek. En daarin zijn wij heel flexibel inzetbaar. We werken volgens protocol van de huisartsenpraktijk. Iedere praktijk heeft zijn eigen regels en we lezen ons goed in en zo kunnen we goed waarnemen voor bijvoorbeeld praktijken in Zeeland of Limburg, want we merken dat de periferie van Nederland de grootste personele problemen heeft."

Tekort in de zorg

Via Huisartswerkt.nl heeft ANW ook een vacature geplaatst voor praktijkondersteuners. Baukje: "We hebben veel reacties ontvangen op de vacature via jullie platform, dat werkt echt heel goed!" Deze praktijkondersteuner doet consulten op afstand en daarnaast is er een praktijkondersteuner in de praktijk aanwezig voor bloeddrukmeting en gewicht en lengte kunnen mensen vaak zelf. Op deze manier kan de praktijkondersteuner in Amsterdam consulten doen met patiënten in Zeeland. Baukje: "Die kant moeten we ook wel op. Er komt een steeds groter tekort in de zorg, dus moeten we het anders realiseren. Ouderen blijven meer thuis wonen, verpleeghuizen worden niet meer bijgebouwd. Dus die multi disciplinaire zorg moet opgevangen worden in de wijken door huisartsenpraktijken. En daarvoor bieden we nu bij voorbeeld ook de specialist ouderengeneeskunde ter ondersteuning van huisartsen in de wijk aan."

Laura
Communitymanager
Laura
Laura heeft als achtergrond Communicatiewetenschappen bij de UvA. Zij is werkzaam als communitymanager bij Huisartswerkt.nl

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als doktersassistent

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon