Praktijkondersteuner GGZ

<<Naar Beroepen & Opleidingen<<

 

Steeds vaker werken er bij de huisarts praktijkondersteuners die gespecialiseerd zijn in verschillende gebieden. De POH-GGZ is gespecialiseerd op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg. De functie POH-GGZ is ontstaan door de toenemende vraag naar hulp bij psychische en psychosociale problemen in de huisartsenpraktijk. Voor veel mensen komt deze laagdrempelige zorg sneller en beter uit dan wanneer ze worden doorverwezen naar de psycholoog. Daarnaast worden de gesprekken bij de POH-GGZ vergoed, omdat dit onder de basisverzekering valt. 

 

Wat doet een praktijkondersteuner GGZ?

Een POH-GGZ werkt onder de verantwoordelijkheid van een huisarts. In opdracht van de arts ziet hij patiënten, die worden vaak door de huisarts zelf naar de POH-GGZ verwezen. Het traject bij een POH-GGZ gaat meestal sneller dan bij een verwijzing naar de psycholoog. In afwachting van de verwijzing, kan altijd eerst worden gekeken of de POH-GGZ de patiënt kan verder helpen. Die kan het probleem met de patiënt verhelderen. Vervolgens voorlichting over de klachten geven en de reden van het ontstaan van de klachten bespreken. Gezamelijk kan dan ook gezocht worden naar oplossingen voor het probleem. De patiënt kan dan verwezen worden voor verdere behandeling en anderzijds kan gekeken worden of de patiënt verder behandeld wordt binnen de huisartsenpraktijk.

Als POH-GGZ heb je een divers takenpakket. Een aantal voorbeelden: probleemverheldering, screening, opstellen en bespreken van vervolgstappen, psycho-educatie geven en het begeleiden of ondersteunen bij zelfmanagement. 

Wat verdient een Praktijkondersteuner GGZ?

Een Praktijkondersteuner huisarts GGZ (poh-ggz) verdient per maand gemiddeld € 2.750 bruto. Het minimale salaris ligt op € 2.200 en het maximale bruto maandloon ligt op € 3.300 bij een 40-urige werkweek.

Benieuwd wat je verdient onder de CAO Huisartsenzorg of als parttimer? Reken het uit met de bruto-netto calculator van Visma | Raet.

Past Praktijkondersteuner GGZ bij je?

Als POH-GGZ heb je een verantwoordelijkheidsgevoel. Daarnaast kun je goed zelfstandig werken. Je bent in staat om moeilijke vraagstukken en situaties op te lossen, zodat je patiënten de juiste zorg kunt geven. Als laatste heb je goede communicatieve vaardigheden om de taakverdeling helder af te stemmen.

 

 

 


Welke opleiding als Praktijkondersteuner GGZ?

Om de opleiding tot POH-GGZ te volgen, heb je eerst de opleiding psychologie, sociaal psychiatrische verpleegkunde, toegepaste psychologie of verpleegkunde afgerond. Voor al deze opleidingen geldt dat je een differentiatie GGZ moet hebben gevolgd en / of minimaal twee jaar relevante werkervaring moet hebben.  

Welke opleidingen zijn er in jouw regio? Bekijk alle Opleidingen voor POH-GGZ.

Ga je stagelopen als Praktijkondersteuner GGZ?

Stagiairs die stage lopen in de Huisartsenzorg hebben recht op een stagevergoeding van: 

 • € 150 bruto per maand voor stages gelijk aan of meer dan 15 uur per werkweek;
 • € 100 bruto per maand voor stages minder dan 15 uur per werkweek.

Stagiairs ontvangen deze vergoeding direct van de stage aanbieder.

Op zoek naar een baan als Praktijkondersteuner GGZ?

Onder invloed van het beleid van de afgelopen jaren om de GGZ in de huisartsenpraktijk te versterken, is het percentage huisartsenpraktijken dat werkt met een POH-GGZ sterk toegenomen, van 27% in 2010 naar 87% in 2016. De kans is dan ook groot dat je snel een baan vindt als je je diploma op zak hebt. Daarnaast zijn er veel opleiding- en nascholingsactiviteiten waardoor jij je kunt blijven ontwikkelen in de breedte of juist kunt specialiseren.

Er staan op ieder moment diverse vacatures open. Maak gratis een profiel aan op ons platform en huisartsen kunnen rechtstreeks contact met jou opnemen als zij een stage of baan beschikbaar hebben.

Wil je doorgroeien als Praktijkondersteuner GGZ?

Na afronding van de post HBO-opleiding POH-GGZ kun je aan de slag als praktijkondersteuner (POH) bij een huisartsenpraktijk. Heb je na deze post-HBO-opleiding nog behoefte om verder te studeren?Veel praktijkondersteuners ontwikkelen zich richting praktijkmanagement. Maar je kan ook kiezen voor een van de volgende opleidingen:

 • Research verpleegkundige
 • Geriatrisch verpleegkundige
 • verpleegkundige dementerenden
 • Revalidatieverpleegkundige
 • Maritiem verpleegkundige
 • Scheepsverpleegkundige
 • Dermatologie verpleegkundige
 • Verpleegkundige huidziekten
 • Verpleegkundige stoma
 • Embryoloog

Ervaring uit de praktijk

Sonja Karsten is Praktijkondersteuner GGZ Kind & Jeugd. Wat zij zo leuk vindt aan het werk is dat je in korte tijd soms al veel kan betekenen voor een jong iemand en de klacht afneemt of verholpen is. Het werken in een huisartsenpraktijk vindt ze prettig omdat de zorg laagdrempelig is. Lees haar ervaringen in de blog.

Community Praktijkondersteuners

Wil je met andere praktijkondersteuners discussiëren over werk en studie? Word dan lid van de Facebookgroep!

Lid worden

 

Mail icon