Ik ben Sonja Karsten, en vertel in deze blog graag wat over mijn leuke werk als Praktijkondersteuner GGZ Kind & Jeugd!
Als praktijkondersteuner GGZ ben je de spil tussen de huisarts en de geestelijke gezondheidszorg. Je biedt kortdurende begeleiding bij diverse psychische problematiek. Je maakt een inschatting van hoe zwaar de problematiek is, zo nodig en gewenst in overleg met de huisarts. Bij relatief lichte psychische klachten of problemen die binnen het gezin of bredere systeem spelen, kun je zelf ondersteuning bieden.
Sociale kaart van de omgeving
De leeftijden variëren in principe van 0-18 jaar maar in feite zie ik het vaakst kinderen vanaf ongeveer 6 jaar oud. Natuurlijk (in eerste instantie) zo mogelijk met ouders, omdat zij hun kind het beste kennen en tevens regelmatig een andere kijk op de klachten hebben dan het kind zelf. En beide zijn heel nuttig om te weten! Een ander belangrijk onderdeel is het overzicht hebben van de sociale kaart van de omgeving. Zo weet je waar je naartoe kunt verwijzen. Ik vind het fijn om zo nu en dan bij een psychologenpraktijk of ander soort instelling langs te gaan om beter zicht te krijgen op hun werkwijze en de sfeer. Ten derde schrijf je verwijsbrieven en leg je zo nodig contact met school of andere betrokkenen.
Wat maakt het werk leuk?
Wat ik zo leuk vind aan het werk, is dat je in korte tijd soms al veel kan betekenen voor een jeugdige en de klacht afneemt of verholpen is. Het werken in huisartsenpraktijken vind ik zelf prettig omdat de zorg laagdrempelig is en ik geloof dat patiënten die bij mij op afspraak komen dat ook zo voelen. Je kunt het werk doen vanuit een achtergrond als basispsycholoog/orthopedagoog maar ook met een HBO opleiding als achtergrond. Ik heb zelf een basiscursus cognitieve gedragstherapie gevolgd, met deze methode werk ik graag. Natuurlijk is het blijven bijscholen nuttig, en ook een vereiste als je lid wordt van de landelijke vereniging POH GGZ.
Wellicht weet je nu wat meer over deze functie, of heb ik je misschien enthousiast gemaakt! 😉 Heb je nog vragen aan Sonja, reageer op deze blog.