Palliatieve en oncologische praktijkondersteuning

In de huisartsenpraktijk komt het telkens vaker voor dat er ook oncologische zorg, in alle fasen van het ziekteproces wordt geleverd. Het gaat dan om de preventie en diagnostiek van het ziektebeeld, en daarnaast ook (palliatieve) behandeling en nazorg. Als praktijkondersteuner kan je met de post-hbo opleiding Palliatieve en oncologische praktijkondersteuning in de huisartsenpraktijk, deze zorg onder supervisie van de arts leveren.

Wat doet een

palliatieve / oncologische praktijkondersteuner?

  • Methodisch werken en palliatief redeneren bij veelvoorkomende palliatieve/oncologische zorgproblemen.
  • De ondersteunende rol van de praktijkondersteuner, in nauwe samenwerking met de huisarts, in de preventieve-, diagnostische-, behandelings-, palliatieve-, terminale fase en de nazorg.
  • Palliatieve zorgregistratie in de huisartsenpraktijk.
  • Het ontwikkelen van een protocol voor de palliatieve/oncologische zorgvrager in de huisartsenpraktijk.
  • Ontwikkelen van een visie op de ondersteuning bij zelfmanagement, afstand versus nabijheid, omgaan met eigen emoties.
  • Kwaliteit van leven en sterven, omgaan met existentiële en essentiële crises, coping stijlen, rouw- en verliesbegeleiding.
  • Advanced Care Planning
  • Kwaliteitsdenken
  • Intervisie
  • Kwaliteitszorg in de eigen praktijk

Wat verdient een palliatieve / oncologische praktijkondersteuner?

Het praktijkondersteuner salaris is vastgesteld in de cao Huisartsenzorg. In 2023 verdien je in deze functie ongeveer tussen de € 3.100 en € 4.850 bruto per maand.

Benieuwd wat je verdient onder de CAO Huisartsenzorg of als parttimer? Reken het uit met de bruto-netto calculator van Visma | Raet.

Community Praktijkondersteuners

Wil je met andere praktijkondersteuners discussiëren over werk en studie? Word dan lid van de Facebookgroep!

Lid worden

 

 

Past het bij je?

Je werkt nauw samen met de patiënt, familie, verpleegkundige, arts en andere bijkomende disciplines. Je kijkt samen naar hoe je ervoor kan zorgen dat de patiënt de meest comfortabele zorg krijgt. Deze zorg is niet gericht op cure maar op care. Familie kan voor vragen bij jou terecht. Je kijkt ook mee met wat de patiënt nog graag wil en kan. En begeleid de patiënt tijdens zijn/haar laatste levensfase. Je betrekt ook de mantelzorgers en familie van de patiënt bij het proces. En waakt ervoor dat de zorg voor hen niet te belastend wordt.  

Welke opleiding?

Als je de opleiding wilt volgen, geldt er de volgende toelatingseis waaraan je moet voldoen om de studie te kunnen volgen. Praktijkondersteuners (somatiek en/of ouderenzorg) met minimaal 2 jaar werkervaring als POH in de huisartsenpraktijk.

Welke opleidingen zijn er in jouw regio? Bekijk alle Opleidingen voor POH-palliatieve en oncologische praktijkondersteuning.

Ga je stagelopen?

Stagiairs die stage lopen in de Huisartsenzorg hebben recht op een stagevergoeding van: € 150 bruto per maand voor stages gelijk aan of meer dan 15 uur per werkweek. € 100 bruto per maand voor stages minder dan 15 uur per werkweek. Stagiairs ontvangen deze vergoeding direct van de stagebieder.

Op zoek naar een baan?

Er staan op ieder moment diverse vacatures open. Maak gratis een profiel aan op ons platform en huisartsen kunnen rechtstreeks contact met jou opnemen als zij een stage of baan beschikbaar hebben.

Wil je doorgroeien?

Heb je na deze post-HBO-opleiding nog behoefte om verder te studeren? Veel praktijkondersteuners ontwikkelen zich richting praktijkmanagement. 

Waar werkt een

palliatieve / oncologische praktijkondersteuner?

De meeste praktijkondersteuners zijn werkzaam binnen een gezondheidscentrum of huisartsenpraktijk.

Ervaring uit de praktijk

Carola Wouters heeft de opleiding gevolgd bij InHolland. In een podcast vertelt ze over haar werk als praktijkondersteuner en wat ze vanuit die rol kan betekenen voor mensen met kanker en hun naasten. Ze is zeer actief op het gebied van de palliatieve en oncologische zorg in de huisartsenpraktijk. Lees in de blog over haar functie en ervaringen.

Mail icon