Physician Assistant

Een Physician Assistant, hierna PA genoemd, is een medische professional die zelfstandig en structureel medische taken van de huisarts of medisch specialist overneemt. Dit kan bij verschillende specialismen in het ziekenhuis. Als PA heb je een hoge verantwoordelijkheid door alle taken en bevoegdheden die je uitvoert. Een PA ziet zelf patiënten, stelt diagnoses, begeleid/assisteert patiënten en schrijft medicatie voor. 

Wat doet een Physician Assistant?

Een PA heeft een HBO-Master opleiding gevolgd. Dit kan in Nederland bij 5 verschillende hoge scholen, zie ook: Opleiding Physician Assistant. Na de 2-jarige opleiding werkt een PA vaak in een ziekenhuis. Hier zijn verschillende specialismen waarbij je aan het werk kan. Bijvoorbeeld Cardiologie, Anesthesiologie, Intensive Care. Per vakgebied heb je weer andere taken en patiënten waar je mee te maken krijgt. Een PA is BIG-geregristreerd en heeft ook zijn eigen AGB code om zorg te regristreren en declareren. Een PA neemt veel standaard taken van de arts over, denk dan bijvoorbeeld aan:

 • Lichamelijk onderzoek uitvoeren
 • Anamnese gesprek voeren, (bespreken ziektegeschiedenis)
 • Onderzoeken aanvragen 
 • Een behandelplan opstellen
 • Voorlichting en advies geven
 • Medisch-technische handelingen uitvoeren
 • Transfer van patiënt organiseren
 • Medicatie indiceren en voorschrijven
 • Assisteren bij een operatie of het verrichten van kleine chirurgische ingrepen.
 • Het verbeteren van de kwaliteit 

De taken van een PA zijn erg divers van eenvoudige basiszorg tot medisch-specialistische zorg, waaronder het uitvoeren van een aantal voorbehouden handelingen. De besluiten die je neemt, overleg je in de meeste gevallen wel met de medisch specialist.  

Wat verdient een Physician Assistant?

Het salaris van een physician assistant is afhankelijk van werkervaring en het vakgebied waarin de PA werkzaam is. De cao en salarisschaal van een physician assistant verschillen dus per werkplek. Binnen de huisartsengeneeskunde val je namelijk onder een andere cao dan in het ziekenhuis. Tijdens de master ontvang je als physician assistant in opleiding een salaris variërend tussen de €2.600,- en €3.200,- per maand. Als afgestudeerd physician assistant ligt jouw loon tussen de €3.070,- en €5.015,-, per maand, afhankelijk van ervaring en vooropleiding. Daarnaast kun je ook als zzp physician assistant aan de slag en ontvang je een marktconform uurtarief.

Benieuwd wat je verdient onder de CAO Huisartsenzorg of als parttimer? Reken het uit met de bruto-netto calculator van Visma | Raet.

Community Physician Assistants

Wil je met andere physician assistants discussiëren over werk en studie? Word dan lid van de Facebookgroep!

Lid worden

 

 

Past het bij je?

Als PA neem je namelijk veel taken van de arts over. Je hebt je eigen patiënten die je begeleid in hun zorgtraject. Het is daarmee ook een verantwoordelijk beroep, doordat je met behulp van je eigen kennis en kunde een behandelplan opstelt voor de patiënt en dat ook uitvoert. Verder ben je sociaal, je krijgt namelijk met verschillende mensen te maken. Zoals patiënten, collega's en familie die allemaal iets van je willen. Het is een drukke en uitdagende functie, waarbij je weloverwegen beslissingen moet maken. Dit betekent ook dat je stressbestendig moet zijn in drukke en onvoorziene situatie's die op je pad komen. Mocht je het leuk vinden om in de directe gezondheidszorg aan het werk te gaan. En heb je er plezier in om anderen verder te helpen en te begeleiden. Dan kan het beroep tot PA wellicht iets voor je zijn.

 

Welke opleiding?

 • De masteropleiding tot PA (duaal*)

*Dit houdt in dat studenten tijdens de opleiding tegelijkertijd werken én leren.  Om toegelaten te worden tot de MPA-opleiding moet de kandidaat:

 • beschikken over een hbo-bachelor diploma in de zorg; operatieassistenten, anesthesiemedewerkers en kandidaten met een inservice-A diploma kunnen in aanmerking komen voor een assessment;
 • minimaal twee jaar werkervaring hebben in directe patiëntenzorg op hbo-niveau;
 • een fulltime aanstelling (32-36) hebben in de eerste of tweede lijn als PA;
 • een mentor/leermeester hebben die de student PA begeleidt.

Op zoek naar een baan?

Momenteel zijn er minstens 1.000 physician assistants met succes aan het werk, vaak in een team waar ze de schakel vormen tussen patiënt en specialist. De verwachting is dat er in de toekomst steeds meer physician assistants nodig zijn om het werk van medisch specialisten te verlichten. Er is een grote kans dat je als PA snel een baan vindt.

PA’s werken in uiteenlopende settings met uiteenlopende takenpakketten, zowel in de eerste- als tweedelijns gezondheidszorg. PA’s zijn werkzaam binnen het medische domein in bijna alle voorkomende medische specialismen.

Er staan op ieder moment diverse vacatures open. Maak gratis een profiel aan op ons platform enapothekers  kunnen rechtstreeks contact met jou opnemen als zij een stage of baan beschikbaar hebben.

Wil je doorgroeien?

Als physician assistant ben je in het bezit van een mastertitel. Een universitaire opleiding kan eventueel een vervolgstap zijn. Het is daarnaast altijd mogelijk je verder te bekwamen in leidinggevende taken.

Waar werken Physician Assistants?

 • Ziekenhuizen
 • Revalidatiecentra
 • Verpleeghuizen
 • GGZ-instellingen
 • Huisartsenpraktijken

Ervaring uit de praktijk

Lees hier het intervieuw met Jaid da Silva Piloto.

Mail icon