Terug

Het werk van een Physician Assistant

4 juni 2023
4 min
Het werk van een Physician Assistant

Physician assistant, de laatste jaren een nieuw medisch beroep in het ziekenhuis. Patiënten raken telkens meer in aanraking met de PA, omdat zij taken van de arts overnemen. Jaïd da Silva Piloto is werkzaam als Physician assistant in Ziekenhuis Nij Smellinghe. Hij vervult deze functie voor het specialisme maag, darm- en lever. Tijdens dit interview vertelt hij meer over de leerweg naar Physician assistant en wat zijn werk zo leuk maakt.

Hoe intensief was de studie tot Physician Assistant voor jou? Heb je er veel voor moeten doen. Wanneer heb je deze studie gevolgd?

De opleiding tot PA duurt 2.5 jaar. Er wordt veel van je verwacht. De studiebelasting is hoog en het sociale leven staat op een laag pitje gedurende de 2.5 jaar. De studie wordt gevolgd naast een baan als PA i.o. Dit betekent 32 uren werken, waarvan 8 uren een studiedag. Daarnaast is de studiebelasting voor eigen tijd. Ik heb de studie van 2019 t/m 2022 gevolgd. Het is een leuke maar zware opleiding.

Heb je ook nog andere studies gevolgd?

Hiervoor ben ik verpleegkundige geweest. Ik heb de MBO-V en daarna de HBO-V opleiding gevolgd. Nadien heb ik de specialisatie tot SEH verpleegkundige gevolgd.

Op welke afdelingen heb je allemaal meegelopen tijdens de studie?

Tijdens de PA opleiding krijg je de mogelijkheid om stages te lopen. Helaas heb ik de opleiding in 'corona tijd' gevolgd en kon ik niet bij alle specialismen stage lopen. Ik heb stage gelopen bij: abdominale chirurgie, trauma chirurgie, neurologie, longziekten, cardiologie en huisartsengeneeskunde.

Hoe ziet een standaard werkdag er voor jou uit?

Ik ben werkzaam in zowel de kliniek als de polikliniek. Ik begin de dag met de ochtendoverdracht. Dan worden alle opgenomen patienten besproken. Nadien loop ik visite op de verpleegafdeling en bepaal ik (uiteindelijk samen met de specialist) het beleid voor de patienten. In de middag heb ik (2 dagdelen per week) poli. Dan zie ik patienten met uiteenlopende klachten. Ik probeer mij te specialiseren in hepatologie maar zie ook de standaard MDL patienten met buikpijn, rectaal bloedverlies, misselijkheid etc. Ook zie ik controle patienten die op de verpleegafdeling hebben gelegen. Verder doe ik het chirurgische gedeelte van PEG-plaatsingen.

Haal jij genoeg voldoening uit je werk, of is het heel anders dan je had verwacht?

Ik ben heel erg blij met mijn huidige functie en indeling van mijn werkzaamheden. Ik heb de functie zelf invulling mogen geven.

Wat voor kwaliteiten en competenties heb je echt nodig als PA?

  • multitasken
  • snel kunnen schakelen
  • communicatief vaardig
  • teamplayer

Het beroep van PA is er nog niet zo heel lang. Zie jij in de toekomst ook nog nieuwe ontwikkelingen/aanvullingen in je takenpakket?

Ik denk dat de PA een enorme bijdrage kan leveren om de tekorten in de medische wereld te beperken. Je ziet steeds meer taakverschuiving plaatsvinden. Ik denk dat het in de toekomst alleen maar zal toenemen.

Zijn er voldoende bij/nascholingen voor het beroep PA? Maak je hier ook weleens gebruik van?

Er zijn veel na-/bijscholingen. Niet zo zeer gericht op PA’s maar gericht op het vakgebied waar wij in werkzaam zijn. Ik maak met name veel gebruik van deze scholingen. De NAPA (beroepsvereniging) organiseert geregeld ook congressen/bijeenkomsten. Al met al zijn er dus vele mogelijkheden waar wij uit kunnen kiezen.

Wat maakt een PA anders van een verpleegkundig specialist? En waarom heb jij ervoor gekozen om als PA aan het werk te gaan?

De scheidingslijn is dun. Mijn inziens is de verpleegkundig specialist met name opgeleid om een spin in de web te zijn bij langdurige zorgtrajecten. Echter zie je een verschuiving en tref je steeds vaker VS-en ook in de kliniek/ buiten de langdurige zorg.

Wil je in de toekomst ook nog wat anders gaan doen?

Tot nu toe ben ik erg blij met mijn huidige functie enzie ik nog vele mogelijheden voor ontwikkeling. Ik sluit een switch in de toekomst niet uit. Ik denk dat de SEH toch altijd blijft roepen;)

Meer weten over het beroep en welke opleiding je kunt volgen? Ga naar de pagina Physician assistant voor meer informatie. Als je op zoek bent naar een baan als triagist, maak dan gratis en vrijblijvend een profiel aan.

Manon de Vries
Junior Virtual Assistant
Manon de Vries
Manon werkt als doktersassistente bij polikliniek geriatrie in ziekenhuis Nij Smellinghe. Daarnaast werkt ze als Junior Virtual Assistant bij Huisartswerkt.nl.

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als triagist

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon