Terug

‘3 geheimen van positieve gezondheid’ - deel 3

30 augustus 2022
3 min
‘3 geheimen van positieve gezondheid’ - deel 3

Op 1 juni hebben Roos Walraven en Mies van Amersfoort van Inholland Academy voor 40 deelnemers de workshop ‘3 geheimen van Positieve Gezondheid’ verzorgd op de Dag van de Eerste lijn van Stichting DOKh in Egmond aan Zee. Wat mooi om te zien hoe dit onderwerp leeft onder de deelnemers en de workshop hen inspireerde om er ook daadwerkelijk in de praktijk mee aan de slag te gaan.

Voorbeelden hoe een brug te slaan?

In de workshop hebben we aan de hand van een leefstijl casus gefocust op de veel gestelde vraag: hoe introduceer je het andere gesprek, waarin niet de klacht, maar de veerkracht van de patiënt centraal staat? Hierbij twee voorbeelden hoe je een brug kunt slaan om van de hulpvraag / klacht van de patiënt over te gaan naar Positieve Gezondheid:

  • Vanuit nieuwsgierigheid: ‘Ik ben nieuwsgierig naar hoe u tegen uw gezondheid aankijkt. Zou u op een schaal van één tot ten een cijfer kunnen geven, hoe gezond u zich voelt?’
  • In relatie tot de hulpvraag of klacht: ‘Ik heb weleens gehoord dat/ik zie in mijn praktijk vaak dat uw klachten te maken kunnen hebben met andere dingen die spelen in het leven. Zullen we eens breder kijken?’

De geheimen die gedeeld werden waren vooral gericht op de communicatie:

In het andere gesprek is de patiënt de deskundige en de persoon die vooral aan het woord zou moeten zijn.
Heb vertrouwen in de wijsheid van de patiënt en geef complimenten als dat gepast is.
Voor een eerste kennismaking kan de beknopte vorm van het spinnenweb goed gebruikt worden, met slechts 1 vraag per dimensie, waarvan er totaal zes zijn.
Door aandachtig te luisteren, samen te vatten en te reflecteren op wat opvalt help je de patiënt zijn zelfinzicht te vergroten en antwoorden te vinden op de vragen waarmee de patiënt zit.

 

Suggesties of tips?

Het is goed om je te realiseren dat er niet één format bestaat, dat voor iedereen toepasbaar moet zijn. Het gaat er vooral om wat het best past bij jouw stijl of werkwijze. Heb je suggesties, tips vanuit eigen ervaring, dan nodig ik je van harte uit om die te delen met ons! Nuttig om te weten is dat in onze vaardigheden lessen met patiënten & training acteurs het andere gesprek geoefend wordt. Het is zo waardevol om te zien wat dit de deelnemers oplevert!

Nieuwsgierig naar deze vaardigheden lessen in onze praktijkgerichte zorgopleidingen?

Bekijk hier het totale aanbod 

Mies
Docent InHolland
Mies
Docent verpleegkunde, studentbegeleider & opleidingscoördinator POH & Palliatieve en oncologische praktijkondersteuning in de huisartsenzorg

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als praktijkverpleegkundige

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon