Terug

Aandacht voor eiwitten (het hoe en waarom?)

5 september 2024
3 min
Aandacht voor eiwitten (het hoe en waarom?)

Eiwitten; waarom is het belangrijk? Hoe kan de eiwitkwaliteit worden beoordeeld en wat is het belang van een goede verdeling van eiwitconsumptie over de dag? Lees in dit artikel hier meer over. Interessant voor professionals, zoals praktijkondersteuners, die dagelijks hun patiënten adviseren over voeding.

De functie van eiwitten

Eiwitten leveren energie, daarnaast zijn het onder andere bouwstoffen voor cellen en weefsels, spelen ze een rol bij het afweersysteem, het zenuwstelsel en de aanmaak van enzymen en hormonen. Eiwitten bestaan uit verschillende aminozuren die belangrijke functies in het lichaam vervullen. Van de 20 aminozuren kan het lichaam er 9 niet zelf aan maken, dit zijn de essentiële aminozuren. Het is van belang dat deze voldoende via de voeding binnenkomen.

Eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel en zijn belangrijk om spieren te onderhouden. Beide zijn van belang voor het behoud van een gezond gewicht, een voedingspatroon met voldoende eiwitten ondersteunt dit.

Verdeling over de dag

Eiwitten of aminozuren worden niet opgeslagen in het lichaam bij een hogere inname dan het lichaam nodig heeft. Het lichaam gebruikt de benodigde eiwitten en aminozuren binnen enkele uren voor verschillende processen. De aminozuren die vervolgens in overschot aanwezig blijven, worden voor een deel gebruikt voor de aanmaak van lichaamsvet. Een gelijkmatige eiwitverdeling over de dag, zorgt ervoor dat je lichaam het eiwit optimaal kan gebruiken. Ook heeft een gelijkmatige verdeling over de dag (20 – 40 gram per maaltijd afhankelijk van gewicht, leeftijd en mate van activiteit) een positief effect op spiereiwitsynthese na het sporten, wat bijdraagt aan spieropbouw.

Om eiwitten goed te kunnen gebruiken is naast de verdeling over de dag, ook de eiwitkwaliteit belangrijk. 

Eiwitkwaliteit

De eiwitkwaliteit van een product wordt beïnvloed door de verteerbaarheid van het betreffende eiwit, de aanwezige essentiële aminozuren en de biologische beschikbaarheid hiervan.

De DIAAS methode wordt door de FAO aangeraden voor het bepalen van de eiwitkwaliteit. De DIAAS methode vervangt de voorheen gebruikte PDCAAS methode, omdat deze accurater is. Bij de PDCAAS methode wordt namelijk niet gekeken naar de verteerbaarheid van de individuele essentiële aminozuren, maar wordt de verteerbaarheid bepaald door de totale eiwithoeveelheid in de ontlasting te meten. De DIAAS methode meet de individuele essentiële aminozuren na de dunne darm, nog voor het optreden van eventuele fermentatie van aminozuren in de dikke darm.

Meer weten?

FrieslandCampina Institute heeft speciaal over dit onderwerp twee nieuwe brochures ontwikkeld (voor de professional en de client). In de brochures wordt dieper ingegaan over het onderwerp Eiwitten en hoe je een goede verdeling kunt maken van eiwitconsumpties over de dag (met dagmenu’s voor 7 dagen voor verschillende doelgroepen. Ga direct naar de website van om de brochures te downloaden. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van hun nieuwste materialen.

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als verpleegkundig specialist

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon