Praktijkondersteuner Somatiek

<<Naar Beroepen & Opleidingen<<

 

Een Praktijkondersteuner Somatiek (POH Somatiek) is een Post-HBO opleiding. Je werkt vaak in een huisartsenpraktijk of gezondheidscentrum. Als POH Somatiek heb je een eigen spreekuur en zie je patiënten met chronische aandoeningen zoals: diabetes, astma, longziekten en hart- en vaatziekten. De POH Somatiek coacht en begeleidt deze patiënten tijdens het behandelingsproces.

Wat doet een praktijkondersteuner Somatiek?

Sinds 2010 zijn er praktijkondersteuners werkzaam in de huisartsenpraktijk. Zo ook de POH somatiek. Als POH Somatiek heb je vooral te maken met ouderen die leiden aan chronische aandoeningen. Het werk van een POH somatiek verschilt afhankelijk per instelling en patiëntenpopulaitie. Maar de meest voorkomende taken zijn: 

  • Het verzorgen van een intake/anamnese gesprek
  • Het houden van een eigen spreekuur
  • Het geven van advies, voorlichting en begeleiding bij het ziektebeeld
  • Het uitvoeren van metingen, zoals de bloeddruk meting, gewicht, lengte, bloedsuikers, hemoglobine.
  • Op huisbezoek gaan als dat nodig is
  • Overleggen met verschillende disciplines in de zorg
  • Kennis over de meest voorkomende chronische aandoeningen en dit ook bijhouden
  • Administratie en rapportage in het medisch dossier

Wat verdient een praktijkondersteuner Somatiek?

Het salaris van een Praktijkondersteuner huisarts somatiek (POH-Somatiek) begint bij € 2.200 per maand. Het beroep Praktijkondersteuner huisarts somatiek (POH-Somatiek) is onderdeel van de beroepsfamilie Praktijkondersteuners huisarts. Praktijkondersteuners huisarts verdienen per maand gemiddeld € 2.750 bruto. Het minimale salaris ligt op € 2.200 en het maximale bruto maandloon ligt op € 3.300 bij een 40-urige werkweek. 

Benieuwd wat je kunt verdienen onder de CAO Huisartsenzorg of als parttimer? Reken het uit met de bruto-netto calculator van Visma | Raet.

Past Praktijkondersteuner Somatiek bij je?

Als POH-Somatiek werk je vaak in de eerstelijnszorg. Tijdens je werkdag zie je verschillende patiënten. Elk consult is weer anders, ondanks dat de ziektebeelden hetzelfde blijven. Je neemt een dagcurve van een diabetes patiënt met ze door, kijkt of de medicatie dossering nog van toepassing is of dat dit gewijzigd moet worden, eventueel prik je de bloedglucose ter plekke. Je neemt de gezondheidsrisico's door en adviseert hen om leeftstijl aanpassingen te ondernemen. Je gaat ook op huisbezoek bij patiënten die zelf moeilijk bij de praktijk kunnen komen. Het werk is dus erg afwisselend, maar je hebt ook een vaste routine met dagelijkse werkzaamheden. Je hebt veel patiëntencontact en overlegt ook met andere disciplines. Daarnaast moet je ook stressbestendig zijn, gezien je wel veel taken en patiënten van de huisarts ziet. Ook moet je communicatief sterk zijn en voldoende kennis hebben over de verschillende ziektebeelden.

Welke opleiding als Praktijkondersteuner Somatiek?

Als je aan de slag wilt gaan als POH Somatiek. Dan heb je minimaal 2-jaar ervaring als zorgverlener in de zorg nodig. Dit kan zijn als doktersassistent, verpleegkundige, maatschappelijk werker, jeugdwerker, psycholoog of een andere rol in de zorg. Voor hbo-verpleegkundigen geldt dat zij met een één-jarig opleidingstraject de omscholing kunnen volbrengen. Voor mbo-verpleegkundigen en doktersassistenten duurt dit traject twee jaar. 

Welke opleidingen zijn er in jouw regio? Bekijk alle Opleidingen voor POH-Somatiek of lees meer over Zij-instromers Praktijkondersteuner.

Ga je stagelopen als Praktijkondersteuner Somatiek?

Stagiairs die stage lopen in de Huisartsenzorg hebben recht op een stagevergoeding van: 

  • € 150 bruto per maand voor stages gelijk aan of meer dan 15 uur per werkweek. 
  • € 100 bruto per maand voor stages minder dan 15 uur per werkweek.

Stagiairs ontvangen deze vergoeding direct van de stagebieder.

Op zoek naar een baan als Praktijkondersteuner Somatiek?

Er is veel vraag naar praktijkondersteuners in deze specialisatie.  Dit komt mede door de toenemende vergrijzing in Nederland. De kans is dan ook groot dat je snel een baan vindt als je je diploma op zak hebt. Daarnaast zijn er veel opleiding- en nascholingsactiviteiten waardoor jij je kunt blijven ontwikkelen in de breedte of juist kunt specialiseren.

Er staan op ieder moment diverse vacatures open. Maak gratis een profiel aan op ons platform en huisartsen kunnen rechtstreeks contact met jou opnemen als zij een stage of baan beschikbaar hebben.

Wil je doorgroeien als Praktijkondersteuner Somatiek?

Na afronding van de post HBO-opleiding Praktijkondersteuner Huisartsenzorg kun je aan de slag als praktijkondersteuner (POH) bij een huisartsenpraktijk. Heb je na deze post-HBO-opleiding nog behoefte om verder te studeren? Veel praktijkondersteuners ontwikkelen zich richting praktijkmanagement. Of volgen modules om zich te specialiseren in bijvoorbeeld ouderenzorg en palliatieve zorg.

Waar werkt een Praktijkondersteuner Somatiek?

Veel praktijkondersteuners zijn werkzaam in een huisartsenpraktijk of gezondheidscentrum. Maar je kan ook aan het werk in een verpleeghuis. 

Ervaring uit de praktijk

Linda Huisman is sinds 12 jaar gediplomeerd Praktijkondersteuner Somatiek. Ze is werkzaam in een solopraktijk en heeft daar spreekuur voor mensen met Diabetes Mellitus type 2, Hypertensie, CVRM, Astma en COPD. Wat vindt zij zo leuk aan het beroep POH-S? Lees haar ervaringen in de blog.

Community Praktijkondersteuners

Wil je met andere praktijkondersteuners discussiëren over werk en studie? Word dan lid van de Facebookgroep!

Lid worden

 

Mail icon