Doktersassistent

<<Terug naar Beroepen & Opleidingen<<

Als doktersassistent ben je het eerste aanspreekpunt van de patiënt. Je staat hen te woord aan de balie of aan de telefoon. Het is aan jou om aan de hand van de NHG triagewijzer de urgentie van de situatie in te schatten en daarbij de passende vervolgactie in te zetten. Het is belangrijk dat je prioriteiten kan stellen en verantwoordelijkheid draagt voor je werk. Verder assisteer je de arts bij onderzoek, de behandeling van patiënten en op administratief gebied. Een doktersassistent heeft veel verschillende taken en daarmee een afwisselende baan.

Wat doet een dokterassistent?

 • Doktersassistent betekent letterlijk het assisteren en ondersteunen van de behandelaar. Het beroep is echter complexer en uitgebreider. De doktersassistent heeft een eigen, herkenbare bijdrage in de gezondheidszorg. 
 • Het werk van de doktersassistent heeft een grote communicatieve kant. Je informeer niet alleen de patiënten, je moet ze ook gerust kunnen stellen, troosten en een luisterend oor kunnen bieden. Daarnaast zal de doktersassistent patiënten en betrokkenen vaak adviseren en moet je kunnen inschatten hoe ernstig problemen zijn, voordat je een vervolgactie inzet.
 • Administratieve werkzaamheden bestaan onder andere uit het afhandelen van de correspondentie, het verwerken van medische gegevens en het bijhouden van het voorraadbeheer. Je plant het spreekuur, schrijft herhalingsrecepten uit, noteert al het patiëntencontact in het HIS (huisarts informatie systeem) en verzorgt soms de financiële administratie.
 • Naast deze administratieve en patiëntgerichte werkzaamheden assisteer je de arts bij onderzoek of bij de behandeling van patiënten. Je helpt de huisarts bijvoorbeeld door het werkveld voor een ingreep klaar te zetten en de instrumenten aan te geven. Ook kun je eenvoudige onderzoekjes uitvoeren op urine, ontlasting en bloed materiaal. Medisch-technische taken die je zelfstandig verricht, zijn bijvoorbeeld hechtingen verwijderen, injecteren, EHBO verlenen, oren uitspuiten en het aanstippen van wratten.

Wat verdient een doktersassistent? 

Het salaris van een Doktersassistent ligt tussen de € 2.179 per maand voor een starter en € 3.321 bruto per maand voor iemand met ervaring en een meer coördinerende rol. Wil je weten hoeveel je netto overhoudt? Bereken het met de Bruto-netto calculator. Deze bedragen zijn exclusief 8% vakantiegeld. Het gemiddelde salaris van een Doktersassistent ligt rond de € 2.600,- bruto per maand. 

De Arbeidsvoorwaarden van een Doktersassistent zijn vastgelegd in de CAO. Er bestaan verschillen tussen voorwaarden voor doktersassistenten die bij een huisarts werken en diegenen werkzaam bij ziekenhuizen of specialistische praktijken. Je kunt ook werken als zzp'er / freelancer. Dan verdien je ook ongeveer het maximale bruto maandsalaris. Wel moet je als zelfstandig ondernemer je eigen ziektekosten betalen en je pensioenregeling treffen. 

Ervaring uit de praktijk

Lees hier het verhaal van Marjon van der Harst. Zij is werkzaam als dokterssassistente bij Huisartsenpraktijk Coster in Kudelstaart. 

Community Doktersassistenten

Wil je met andere doktersassistenten discussiëren over werk en studie? Word dan lid van de Facebookgroep!

Lid worden

 


Past het vak doktersassistent bij je?

Als doktersassistent moet je zorgvuldig werken. Op drukke momenten moet je veel dingen tegelijk doen en lang achter elkaar door kunnen werken zonder fouten te maken.

Je krijgt veel te maken met patiënten die bang zijn of tegen een onderzoek opzien. Daarom is het belangrijk dat je je in hun situatie kunt verplaatsen, zodat je ze kunt geruststellen. Omdat je snel veel verschillende mensen achter elkaar helpt, moet je dus vlot kunnen omschakelen van de ene situatie naar de andere.

Je werkt zelfstandig en onder direct toezicht van de (huis)arts en hebt te maken met uitgebreide voorschriften en protocollen, waaraan je je heel nauwgezet moet houden. Een van die voorschriften is het beroepsgeheim.

Kortom, wat je nodig hebt is:

 • concentratie
 • inlevingsvermogen
 • organisatietalent
 • communicatieve vaardigheden
 • flexibiliteit
 • integriteit

Welke opleiding voor doktersassistent?

De opleiding tot doktersassistente is een MBO-4 opleiding. Dit is het hoogste MBO niveau. Om in aanmerking te komen voor deze opleiding dient een student te beschikken over één van de volgende vooropleidingen:

 • Een diploma VMBO in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg;
 • Een diploma MBO niveau 2 & 3, zodat doorstroom naar MBO-4 mogelijk is;
 • Een overgangsbewijs van 4 naar 5 HAVO of VWO.

Welke opleidingen zijn er in jouw regio? Bekijk alle Opleidingen voor Doktersassistent of lees meer over Zij-instromers Doktersassistent.

Ga je stagelopen als doktersassistent?

Ben je op zoek naar een stageplek? Maak gratis een profiel aan op ons platform en kom rechtstreeks in contact met de huisartsenpraktijk. Als stagiair kun je een stagevergoeding van 150 euro per maand aanvragen als je meer dan 15 uur stage loopt per week. Deze vergoeding komt via je stageplek. Als je geen OV-kaart hebt dan heb je ook recht op reiskostenvergoeding. Je stagebieder kan jouw vergoeding direct weer terugkrijgen van de SSFH. Lees meer over Stagelopen.

Op zoek naar een baan als doktersassistent?

Zoals bij veel functies in de zorg, bestaat er een tekort aan doktersassistenten. De arbeidsmarkt voor de doktersassistent is dus zeer gunstig. Er staan op ieder moment diverse vacatures open. Maak gratis een profiel aan op ons platform en huisartsen kunnen rechtstreeks contact met jou opnemen als zij een stage of baan beschikbaar hebben.

Wil je doorgroeien als doktersassistent?

Doktersassistenten kunnen doorstromen naar de functie van coördinerend doktersassistent, triagist, praktijkondersteuner (POH), spreekuurondersteuner (SOH) en praktijkmanager. Hiervoor is wel een aanvullende scholing benodigd. Lees ook de blog 'Welke (doorgroei)mogelijkheden zijn er voor doktersassistenten?'

Waar werken doktersassistenten?

 • Arbodienst (arbeidsomstandigheden)
 • Gezondheidscentrum/ eerstelijnscentrum
 • Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD)
 • Huisartsenpost (HAP) en Spoedeisende hulp (SEH)
 • Huisartsenpraktijk
 • Jeugdgezondheidszorg (JGZ)
 • Ziekenhuis
 • Zzp of oproepkracht
 • Overige werkvelden

Mail icon