Spreekuur ondersteuner Huisartsenpraktijk

<<Naar Beroepen & Opleidingen<<

 

Een Spreekuur Ondersteuner Huisarts (SOH) is een post-mbo opleiding. ALS SOH neem je werk van de huisarts uit handen door zelf patiënten te zien. Het is daarbij belangrijk dat je goed kan inschatten wat de urgentie is van de klacht en of de huisarts erbij geroepen moet worden. Er zijn ook ingangsklachten die de SOH helemaal zelfstandig ziet. Alle verrichte handelingen en adviezen die zijn gegeven worden vastgelegd in het elektronisch patiënten dossier (EPD) van de patiënt. De huisarts blijft eindverantwoordelijk.

Wat doet een SOH?

Als SOH ben je in de meeste gevallen werkzaam in een huisartsenpraktijk. Na het volgen van de opleiding tot doktersassistente, wordt een aanvullende opleiding gevolgd. Zo kan je de doktersassitente als SOH aan het werk. Tijdens de opleidingen komen verschillende ingangsklachten voorbij. De SOH schat de urgentie van de ingangsklacht in, verleend hierbij de juiste zorg en denkt ook aan de nazorg. Alles onder eindeverantwoordelijkheid van de huisarts. Tijdens het opleidingstraject worden de volgende ingangsklachten behandeld:

  • Allergische huidreactie
  • Bijtwond
  • Brandwonden
  • Splinter huid
  • Enkel verstuiking
  • Keelpijn
  • Plasklachten vrouw
  • Neusbloeding
  • Schaafwond
  • Scheur-en snijwond
  • Sinusklachten en verkoudheid
  • Bloeduitstorting onder de nagel
  • Tand door lip
  • Teenletsel 
  • Tekenbeet
  • Wespen-, bijen-, insectensteek 

Wat verdient een SOH?

Er is nog geen functiewaardering voor de SOH in de CAO. Maar dit staat wel op de agenda bij de NVDA en de LHV. Lees hierover meer in de blog 'CAO huisartsenzorg niet voor iedereen?' 

Je kunt natuurlijk wel met je werkgever om tafel om te kijken of je je SOH-uren kunt laten uitbetalen als doktersassistent+. Omdat je waarde toevoegt aan jouw werkplek, heb je een goed punt om jouw werkgever jouw waarde in heroverweging te laten nemen.

Als Doktersassistent verdien je tussen de 2.274 en 3.466 euro bruto per maand in 2023. Wil je weten hoeveel je netto overhoudt? Bereken het met de Bruto-netto calculator. Deze bedragen zijn exclusief 8% vakantiegeld.

 

 

 

 

Past het bij je?

Als je op dit moment werkzaam bent als doktersassistente, triagist, etc. en opzoek bent naar meer variatie en uitdaging in je werk. Dan is de opleiding tot SOH zeker iets voor jou. Naast de nodige kennis over ingangsklachten en het menselijk lichaam, moet je ook beschikken over goede communicatie skills, inlevingsgevoel, rust kunnen bewaren, stressbestendig zijn en natuurlijk goed overweg kunnen met ander mensen.  

Welke opleiding?

Om deel te kunnen nemen aan de opleiding tot Spreekuurondersteuner huisarts – SOH, dient er minimaal een afgeronde MBO-opleiding Doktersassistent (MBO 4) in het bezit te zijn. De SOH-opleiding is geschikt voor doktersassistenten, triagisten, verpleegkundigen en praktijkondersteuners. Het is een post-MBO opleiding. Dat betekent dat je een HBO-denkniveau nodig hebt. Daarnaast dien je voldoende tijd te kunnen investeren. Met zelfstandig denkvermogen, besluitvaardigheid en inzicht zit je helemaal goed!

Welke opleidingen zijn er in jouw regio? Bekijk alle Opleidingen voor SOH.

Ga je stage lopen?

Voor de opleiding tot SOH wordt een groot gedeelte van de praktijk uitgevoerd op je eigen werkplek. Er wordt dan ook van je verwacht dat je zelf een stageplaats/werkplek regelt voor je start met de opleiding. 

Ben je stagiair? Dan kun je een stagevergoeding van 150 euro per maand aanvragen als je meer dan 15 uur stage loopt per week. Deze vergoeding komt via je stageplek. Als je geen OV-kaart hebt dan heb je ook recht op reiskostenvergoeding. Je stagebieder kan jouw vergoeding direct weer terugkrijgen van de SSFH. Lees meer over Stagelopen.

Op zoek naar een baan?

Er staan op ieder moment diverse vacatures open. Maak gratis een profiel aan op ons platform en huisartsen kunnen rechtstreeks contact met jou opnemen als zij een stage of baan beschikbaar hebben.

Wil je doorgroeien?

Voor SOH zijn er nog verschillende nascholingen beschikbaar. Je kan ook nog doorgroeien en een traject volgen om praktijkmanager te worden.

Waar werken SOH?

Voornamelijk binnen een huisartsenpraktijk of gezondheidscentrum.

Ervaring uit de praktijk

Volgt nog.

Mail icon