In dit interview met Sharon Hazelhoff vertelt zij meer over haar werk als spreekuurondersteuner. Ze werkt op dit moment bij Medisch Centrum Molenaar, in Oud-Beijerland. Sharon vertelt hier graag meer over. Wat zijn de leuke kanten van het vak?
"Mijn naam is Sharon Hazelhoff, ik ben (bijna) 30 jaar en ik kan erg genieten van familie, vrienden, mijn aanstaande gezin en de hondjes om mij heen.
Ik werk op dit moment als coördinerend doktersassistente, dit houdt in dat ik naast mijn taak als doktersassistente + SOH (spreekuur ondersteuner huisarts) ook het contact ben voor collega’s op de werkvloer, ICT bedrijf, telefonie bedrijf enzovoort.
De opleiding die ik heb gevolgd is MBO doktersassistente aan het Kellebeek college in Etten-Leur. Hiernaast heb ik door de jaren heen verschillende scholingen bijgewoond, met 1 in het bijzonder; Spreekuurondersteuner Huisarts via Leerpunt KOEL in Zwijndrecht.
SOH vind ik een hele mooie extra taak naast mijn normale taken als doktersassistente. Je krijgt nog meer verantwoordelijkheid en nog meer verschillende klachten op je eigen spreekuur. Het maakt mij erg leergierig en nieuwsgierig naar de medische achtergronden van de diagnoses en van de ziektebeelden.
Ik heb ook gemerkt dat ik nog zekerder ben geworden in mijn medische kennis. Dit merkt de patiënt uiteraard ook tijdens het (telefonisch) consult bij het geven van een beleid en/of advies. De huisarts blijft altijd verantwoordelijk voor jou handelen, daarom moeten deze SOH consulten wel binnen 1 uur geautoriseerd worden door een arts. Je staat er dus niet volledig alleen voor.
Je mag als SOH onder andere de volgende klachten behandelen:
- Acute keelpijn
- Epistaxis (neusbloeding)
- Acute Rhinosinusitis (voorhoofdsholte ontsteking)
- Traumatische wonden & bijtwonden.
- Brandwonden
- Inversietrauma enkel
- Acute urticaria (huiduitslag)
- Insectenbeten
- Tekenbeten
- Tand door lip
- Cystitis (urineweginfectie)
- Teenletsel (behalve grote teen)
- Subunguaal hematoom (blauwe nagel)
- Hand en pols trauma (na hercertificering, niet in standaard opleiding)
- Trauma knieklachten (na hercertificering, niet in standaard opleiding)
Ik raad het iedereen aan om de opleiding tot SOH te volgen. Het is hartstikke leuk om te doen. Zo kan je ook de druk wegnemen bij de huisarts én wat ook heel leuk is en belangrijk, je eigen medische kennis verbreden.
Mijn plannen in de toekomst zijn om mijn medische kennis te blijven ontwikkelen en verbreden. Ik vind het erg leuk om te leren.
Mijn tips en tops die ik andere wil meegeven is dat je bij jezelf moet blijven, zorg ervoor dat je niet je eigen grens over gaat. Het is een prachtig beroep met verantwoordelijkheid, maar ook met veel dankbaarheid van patiënten maar ook van collega’s op de werkvloer. Blijf jezelf ontwikkelen."
Lees meer over de functie en opleiding als Spreekuurondersteuner en wat je kunt verdienen?
Sharon heet de opleiding gevolgd via onze samenwerkingspartner Leerpunt KOEL, zij zijn dé aanbieder van de scholing Spreekuur Ondersteuner Huisarts (SOH).