Terug

"Doktersassistente is een veelzijdige baan!"

19 maart 2023
4 min
"Doktersassistente is een veelzijdige baan!"

Marjon van der Harst, werkzaam bij Huisartsenpraktijk Coster in Kudelstaart, is op haar 44e gediplomeerd tot doktersassistente. En dat is een goede keuze geweest. Na ruim 18 jaar heeft ze het nog steeds naar haar zin. "Het is een veelzijdige baan met verschillende aspecten: patiëntencontact, triage, agendabeheer, voorraadbeheer, handelingen, fijne collega's, na- en bijscholingen, ICT-problematiek."

Na stage direct aan de slag

"In 1992 werkte ik als administratief medewerker en na ons tweede kind werd ik acht jaar thuisblijfmoeder. Tijdens deze jaren ging ik als La Leche League leidster voorlichting geven over borstvoeding en werd ik Sensiplan-consulent. In 1997 werd ons derde kind geboren. Toen er ruimte kwam om weer aan het werk te gaan kwam doktersassistent op mijn pad, in twee jaar 1 avond in de week naar school en bijna meteen als stagiaire aan het werk met een stagesalaris."

Anderen enthousiasmeren

"Anderen inspireren doe ik door te laten zien hoe veelzijdig het werk als doktersassistent is. Voor dit beroep kun je je laten omscholen en een diploma ontvangen in 1 a 1,5 jaar. Vijftien jaar geleden heb ik ook twee vriendinnen enthousiast gekregen om zich om te laten scholen en zij werken ook nog steeds als doktersassistent. Ik ben trots op mijn beroep, waarin ik mijzelf kan blijven ontwikkelen. In onze praktijk krijg ik de ruimte voor eigen initiatieven, zoals cyclusvoorlichting aan meisjes. Doktersassistent is een beroep waarbij je automatisch medisch en maatschappelijk bijblijft."

Knelpunten in de praktijk

"Wij hebben geen personeelstekort, het is een fijne praktijk met trouwe medewerkers. Soms is het wel lastig om waarneming te vinden tijdens vakanties. Tot nu toe hebben we dat kunnen oplossen door af en toe met minder personeel de praktijk draaiend te houden, dat was goed te doen. Een ander knelpunt is dat er te weinig huisartsenpraktijken zijn in de regio, waardoor wij geen nieuwe patiënten kunnen aannemen. Tot een jaar geleden was dat anders, we waren gewend om iedereen in te schrijven. Daarnaast blijven patiënten bij onze praktijk, terwijl zij wel verhuizen naar een andere gemeente en/of provincie. Omdat zij in hun nieuwe woonplaats geen huisarts kunnen vinden. De zorg voor deze mensen (is door de afstand) meer tijdrovend."

Patiënt heeft negatief beeld 

"Waar ik soms tegen aan loop, is dat het beroep ondergewaardeerd kan worden door patiënten. Zij zien de doktersassistent meer als een secretaresse. Deze patiënten wil niet met ons praten, alleen maar met de arts. Dit maakt het lastig om ons werk uit te oefenen. Of dat een discussie met de patiënt niet goed wordt teruggekoppeld, wat leidt tot miscommunicatie. Het volgende rapport ''Rapport Ervaringen met de doktersassistent'  laat goed zien wat het beeld is van patiënten. Wellicht kunnen we hier met elkaar wat aan doen."

Cyclusvoorlichting aan meisjes

"Ik vind het leuk dat ik mijzelf kan blijven ontwikkelen. Ik geef ook cyclusvoorlichting aan meisjes, omdat ik de kennis heb als Sensiplan-consulent en ik mijn eigen cyclus vanaf mijn 27e op kaart heb bijgehouden. Samen met Arianne van den Berg heb ik het boek 'Wauw! Ik word vrouw' geschreven. In dit boek hebben wij cycluskennis verwerkt, die een meisje van 11 minimaal zou moeten weten of weten waar zij het kan opzoeken. Daarnaast leer ik een patiënt met een kinderwens hoe zij haar vruchtbare venster kan vinden in haar cyclus." Meer info in de flyer.

Wil je meer weten over het vak doktersassistent en welke opleidingen er zijn? Lees meer op de pagina voor DokterssassistentAls je op zoek bent naar een baan als doktersassistent, maak dan gratis en vrijblijvend een profiel aan.

Laura
Communitymanager
Laura
Laura heeft als achtergrond Communicatiewetenschappen bij de UvA. Zij is werkzaam als communitymanager bij Huisartswerkt.nl

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als doktersassistent

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon