Terug

'De rol van praktijkondersteuner wordt steeds belangrijker' Anika Corpeleijn

10 april 2025
6 min
'De rol van praktijkondersteuner wordt steeds belangrijker' Anika Corpeleijn

PARTNER UITGELICHT! Vandaag een interview met directeur-bestuurder van de NVvPO, Anika Corpeleijn. Vanaf 2023 is Anika actief in deze rol. Dus wij zijn benieuwd, hoe kijkt ze terug op de afgelopen jaren en hoe ziet zij de toekomst van de praktijkondersteuner.

Je bent nu twee jaar directeur-bestuurder van de NVvPO. Hoe kijk je terug op die tijd?

Met tevredenheid. Het is voor iedereen belangrijk dat het werk wat je doet gezien en gewaardeerd wordt en dat je er voldoening uithaalt. Dit geldt dus ook voor praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen (poh/pvk/pvh). Daar zetten wij ons als beroepsvereniging graag voor in. Waardering en voldoening kent vele gezichten, zoals beloning en persoonlijke groei. Op het gebied van beloning heeft de NVvPO als medeonderhandelaar in de laatste cao-onderhandelingen een salarisverhoging van 10% weten te behalen, een mooi resultaat.

Verder maken we ons als vereniging al jaren hard voor een kwalitatief goede en eenduidige opleiding tot praktijkondersteuner en/of praktijkverpleegkundige (poh/pvk/pvh). We zijn dan ook blij met de associate degree poh, een beroepsopleiding die in 2024 gestart is. In het verlengde hiervan zijn we op dit moment bezig met de herziening van ons competentieprofiel POH uit 2017, zodat dit meer recht gaat doen aan de ontwikkeling die het vak van poh/pvk/pvh de afgelopen jaren heeft doorgemaakt.

En zo kan ik nog wel wat mijlpalen opnoemen, zoals een uitverkocht jaarcongres POH in de praktijk en de uitreiking van de NVvPO Innovatie Award. Wat ik heel bijzonder vind aan de NVvPO is de grote betrokkenheid van leden. Waar je in het algemeen hoort dat ledenaantallen bij verenigingen teruglopen en dat het lastig is om vrijwilligers te vinden, geldt bij ons dat het ledental groeit en dat leden enorm begaan zijn met de thema’s die spelen. Dat geeft mij dan weer energie en voldoening. Het laat zien dat de poh/pvk heel betrokken zijn bij de ontwikkeling van hun vak.

Zijn de doelen van afgelopen jaar bereikt? 

De meeste doelen hebben wij kunnen bereiken. We zouden wel meer willen, maar we moeten realistisch zijn in wat we aan kunnen als bureau. Ook zijn we voor de realisering van een doel soms afhankelijk van andere partijen. Zo zouden we als NVvPO graag meer betrokkenheid hebben bij de implementatie van de visie op de eerstelijns gezondheidszorg die door de IZA partijen is opgesteld. De poh/pvk/pvh speelt een belangrijke rol bij de implementatie en dan zou het logisch zijn om als NVvPO ook aan tafel te zitten.

Jullie zijn bezig met herziening van het competentieprofiel van de praktijkondersteuner. Waarom is dat nodig?

Het gaat dan om het competentieprofiel van de poh, voorheen de poh somatiek genoemd, om het verschil met de poh-ggz en pvh te duiden. Zoals ik al eerder aangaf is het vak van poh/pvk in de afgelopen acht jaar enorm veranderd. Waar in 2017 de poh/pvk zich nog vooral bezighield met de chronische zorg voor mensen met diabetes mellitus type 2, cardiovasculair risicomanagement en astma/copd, zie je dat de poh/pvk anno 2025 veel meer doet dan dat. Denk bijvoorbeeld aan leefstijladvisering, casemanagement bij kwetsbare ouderen en het verlenen van oncologische (na)zorg. Deze nieuwe gebieden staan nog onvoldoende in het oude competentieprofiel beschreven. Sterker nog, de eindtermen van het huidige profiel zijn echt alleen maar gericht op de eerdergenoemde drie chronische aandoeningen.

Hoe ziet de toekomst eruit van de praktijkondersteuner?

Gezien de toenemende druk op de huisartsenzorg zie ik de rol van de poh/pvk/pvh steeds belangrijker worden en wordt het takenpakket van de poh/pvk/pvh steeds verder uitgebreid. Ik verwacht dat er zeker op het gebied van ouderenzorg steeds meer inzet van de poh/pvk nodig zal zijn, maar ook op het gebied van preventie. Dit vraagt niet alleen om een nieuw competentieprofiel, maar ook om een andere manier van opleiden. Er is behoefte aan een poh/pvk die breed inzetbaar is, die op de hoogte is van innovaties en die in staat is daarmee te werken.

Wat mij betreft staat dadelijk ook iedere poh/pvk/pvh, net als de huisarts, in het kwaliteitsregister. Hiermee toont de poh/pvk aan dat zij haar vak serieus neemt en bereid is een leven lang te leren. Bovendien draagt het bij aan transparantie over kennis en vaardigheden. Juist door de uitbreiding van taken zal het onmogelijk zijn om overal even goed in te zijn. Ik stel me een generalistisch breed basisprofiel voor met daarnaast de mogelijkheid tot verdieping in een richting die aansluit bij persoonlijke interesse en/of populatie van de praktijk.

Ook verwacht ik dat er meer fte poh/pvk nodig zullen zijn. Alleen door anders te gaan werken kunnen we de toenemende vraag niet aan. Reden te meer om het een aantrekkelijk vak te laten zijn en blijven.

Wat zijn de voordelen om lid te worden van de NVvPO?

Uiteraard ben ik van mening dat iedere poh/pvk/pvh lid van ons zou moeten zijn. Lidmaatschap van de NVvPO biedt de poh/pvk netwerkmogelijkheden. Je ontmoet collega-professionals, leert van elkaar, wisselt ervaringen uit en dit kan leiden tot nieuwe carrièrekansen. Als NVvPO bieden wij zelf scholing aan en accrediteren wij na- en bijscholing zodat je weet dat de scholing die je volgt ook daadwerkelijk aansluit bij de werkzaamheden van de poh/pvk/pvh en bijdraagt aan persoonlijke ontwikkeling.

Over persoonlijke ontwikkeling gesproken: onze leden maken gratis gebruik van het kwaliteitsregister waarmee je een portfolio opbouwt met kennis en vaardigheden. Als beroepsvereniging vinden we het belangrijk dat de poh/pvk zich toetsbaar opstelt en transparant is. Bovendien helpt een portfolio bij gesprekken met werkgevers over ontwikkeling en carrière. Ook het vakblad TvPO draagt bij aan professionele groei.

Verder is de NVvPO cao-partij. Dit houdt in dat wij de stem van de poh/pvk laten doorklinken tijdens de onderhandelingen. Hoe meer leden wij hebben, hoe belangrijker onze stem wordt. Natuurlijk behartigen we de belangen van onze leden niet alleen aan de cao-tafel, maar ook aan andere tafels, zoals bij andere beroepsverenigingen, overheid en zorgverzekeraars. 

En tot slot bieden wij leden diverse kortingen aan, zoals voor het poh-congres en staan wij onze leden met raad en daad terzijde als zij bijvoorbeeld een conflict hebben met hun werkgever. Kortom, het lidmaatschap van de NVvPO is een must voor iedere (startende) poh/pvk/pvh.


Meer weten over het beroep en welke opleiding je kunt volgen? Ga naar de pagina Praktijkondersteuner of Praktijkverpleegkundige voor meer informatie. Als je op zoek bent naar een stage of baan als praktijkondersteuner / praktijkverpleegkundige, maak dan gratis en vrijblijvend een profiel aan. Praktijken kunnen jou dan rechtsreeks benaderen.

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als physician assistant

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon