Terug

Opleiding tot praktijkondersteuner: nu voor iedereen toegankelijk?

15 oktober 2024
4 min
Opleiding tot praktijkondersteuner: nu voor iedereen toegankelijk?

Begin dit jaar hadden wij een interview met Annemieke Pungu-Wibbelink van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE). Zij vertelde over het ontstaan van de opleiding in het artikel 'Het ontstaan van de opleiding Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk'. In dit artikel vertelt zij over de doorontwikkeling die de opleiding heeft ondergaan en waar ze nu staan.

Complexiteit van zorg neemt toe
De post hbo zit in de niet reguliere schil. We lopen nu tegen een punt, de complexiteit van zorg neemt alleen maar toe. Dat vraagt alleen maar meer kunnen. De vergrijzing, de ketenzorg ontketent. Juist los van protocollen kunnen werken in plaats van geprotocolleerd werken. Dat vraagt om een andere type professional en niet de mbo professional die werkt in de functie om de functie te kunnen doen. De doktersassistente die de opleiding doet, die werkt meer geprotocolleerd met een soort afvinklijst. Dat doet wel iets, maar als je kijkt wat er straks op ons afkomt qua zorg is ketenzorg niet meer afdoende. De markt vraagt om een professional die veel meer allround is, holistischer kan denken, meer algemene kennis heeft en eigenlijk als je dat zo samenvat en je bekijkt het vanuit de beroepsvereniging, vanuit het beroepsprofiel zie je dat de functie zich aan het ontwikkelen is tot een beroep. 

Verpleegkundig basiskennis is nodig
In de praktijk zie je ook, omdat de praktijkondersteuner zolang eigenaar is van ketens als COPD, CVRM, diabetes, dat huisartsen die kennis niet meer paraat hebben. Als er een vraag is over bijvoorbeeld insuline, is de huisarts geneigd om te zeggen ga maar naar naar de praktijkondersteuner. Die AD is meer een beroepsopleidingen waarbij je niet alleen de skills en vaardigheden van de praktijkondersteuner aangereikt krijgt, maar ze krijgen dat aangereikt in binnen een bredere embedding van verpleegkundig denken, redeneren. Verpleegkundig basis kennis. Veel bredere kennis. Waardoor het een langere opleiding is, echt twee jaar.

Voordeel is dat je breder bent opgeleid, je bent steviger in wat je kan. Waardoor je ook langer plezier gaat hebben van je opleiding. Je ook competent gaat voelen. En je kunt ook denken na zes jaar, ik wil wat anders gaan doen, dan is er een perspectief. Perspectief is er in de post-HBO veel minder.

Verduurzaming van de toekomst
We kwamen in een discussie waar een compentieprofiel HBO ouderen uit kwam. En daar werd van gezegd dat moet echt een HBO-V zijn. Dat was de eerste gedachten. Daar zijn ze ook weer vanaf gestapt omdat er te weinig mensen zijn die die opleiding willen gaan doen. Dan zie je ook dat praktijkondersteuners die al heel lang werkzaam zijn (met een doktersassistent vooropleiding) niet door konden groeien tot de Praktijkondersteuner Ouderen, terwijl ze dat wel graag wilden. Dit is een verduurzaming voor de toekomst. Vooropleiding is wettelijk vastgesteld.

Social degree voor iedereen
Een Associate Degree moet voor iedereen toegankelijk zijn en ook een mbo-4 opleiding heeft of HAVO / VWO. Dus in principe staat de opleiding voor deze hele groep open. De eerste aanmeldingen zijn binnen en daar zit ook iemand tussen die het conservatorium heeft gedaan. Die heeft al een aantal cursussen, leefstijl coaching gedaan. Ze werkt ook al bij een huisartsenpraktijk. En we hebben een gezondheidswetenschapper, apothekersassistenten, tandartsassistenten. Ze denken al heel lang ik wil dit doen. En nu kunnen ze instromen. Het is een deeltijdopleiding en je moet een stage hebben bij een praktijk. We trekken een nieuwe groep aan."

Meer weten over het beroep en welke opleiding je kunt volgen? Ga naar de pagina Praktijkondersteuner voor meer informatie. Als je op zoek bent naar een stage of baan als praktijkondersteuner, maak dan gratis en vrijblijvend een profiel aan. Praktijken kunnen jou dan rechtsreeks benaderen.

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als geneeskundestudent

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon