Terug

Het ontstaan van de opleiding Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk

19 februari 2024
3 min
Het ontstaan van de opleiding Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk

Vandaag een gesprek met 'Annemieke Pungu-Wibbelink' van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE). Zij is sinds 6 jaar betrokken bij de opleiding tot Praktijkondersteuner. Een Post-HBO die zij ruim 20 jaar in de markt hebben en waarvan zij een van de eerste aanbieders waren. En dus heel veel ervaring met het opleiden van praktijkondersteuners. Hoe is de opleiding ontstaan? Annemieke geeft antwoord:

Doktersassistent omscholen tot praktijkondersteuner

"Als we kijken naar 20 tot 25 jaar terug, toen ontstond de POH functie en dat waren vaak de doktersassistenten die de huisarts ging ondersteunen. En dat ging heel informeel. De huisarts had extra handen nodig en daar is de opleiding uit ontstaan. Uit die behoefte. Dat was in eerste instantie een mbo+ opleiding, het was gericht op die doktersassistenten. Een doktersassistente die toen omgeschoold werd tot praktijkondersteuner. Die functie heeft een vliegende start gehad omdat het echt wel aan een enorme behoefte voldeed. Dus die huisarts werd echt ontlast. Die hadden er heel veel baat bij. Op een gegeven moment ging die functie zich zo erg doorontwikkelen, dat de huisarts zei:

Het is heel handig wat die doktersassistente doet, maar eigenlijk willen we iemand die nog net holistischer kan denken en meer complexiteit aankan. Want daar zullen we net iets meer aan hebben." 

Ontstaan praktijkverpleegkundige

"Toen hebben we zo’n 5 jaar lang alleen maar hbo-verpleegkundigen opgeleid. Dat was toen ook de afspraak dat alleen met HBO-V je praktijkondersteuner mocht worden. De naam veranderen toen ook naar praktijkverpleegkundige. Toen gebeurde er iets opvallends, want je zag dat die PHV echt een meerwaarde had en voldeed aan de vraag. Maar er waren te weinig verpleegkundigen die deze opleiding wilde gaan doen en er bleven huisartsen komen met ‘ik heb een doktersassistente en die is echt heel goed.’ Toen is toch weer besloten dat ook de mbo’ers weer worden toegelaten. De mbo’er heeft toch een andere opleiding nodig dan de hbo’er, wij hebben jaren gehad dat er twee opleidingen draaiden. Een voor de mbo en een voor de hbo. Toen was het echt nog zoeken en dat doen we nog steeds. Je maakt nog steeds heel veel compromissen in uitstroom niveau."

Nieuwe opleiding voor mbo'ers

"En vanuit daar ook de nieuwe opleiding. Vanuit de CHE wilden we meer inhoud geven aan de Post HBO. Maar hoe meer inhoud, hoe duurder de opleiding wordt en dan concurreer je jezelf uit de markt. En dat vond ik niet oké, als de functie sterker moet worden. Daar zijn we over in gesprek gegaan. Dat juist voor die mbo professional dat je een beroepsopleiding aanbiedt in plaats van een functie opleiding. Je hebt twee verschillende typen opleidingen, de reguliere en de niet-reguliere opleidingen. Alle reguliere opleidingen worden gereguleerd door OCW. en daar zit een sterk accreditatie op, controlebeheersing."

Wil je het interview verder lezen? Binnenkort delen wij het tweede gedeelte op Huisartswerkt.nl. Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief (schrijf je hieronder in) of via Linkedin of Facebook

Meer weten over het beroep en welke opleiding je kunt volgen? Ga naar de pagina Praktijkondersteuner voor meer informatie. Als je op zoek bent naar een stage of baan als praktijkondersteuner, maak dan gratis en vrijblijvend een profiel aan. Praktijken kunnen jou dan rechtsreeks benaderen.

 

Laura
Communitymanager
Laura
Laura heeft als achtergrond Communicatiewetenschappen bij de UvA. Zij is werkzaam als communitymanager bij Huisartswerkt.nl

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als doktersassistent

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon