Zoals we al eerder hebben gelezen in het artikel 'Het ontstaan van de opleiding Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk' bestaat het vak Praktijkondersteuner nu ruim 20 jaar en de veranderingen gaan snel. Zo is het competentieprofiel opgemaakt in 2017. In de afgelopen jaren zijn de werkzaamheden en doelgroepen sterk verbreed en meer omvattend dan de geprotocolleerde chronische zorg voor mensen met astma/copd, diabetes en CVRM, aldus NVVPO en V&VN. Daarom vinden zij het nu tijd om dit opnieuw tegen het licht te houden.
Wat is een competentieprofiel?
Je kunt een competentieprofiel zien als onderdeel van een functieprofiel. En het is daar tegelijk ook een aanvulling op. Traditionele functieprofielen zijn gericht op taken, verantwoordelijkheden en hiërarchie. Wat veel nauwkeuriger voorspelt of iemand succesvol is in een functie, zijn competenties: cognitief vermogen (kennis) en gedrag (soft skills). Maar ook professionele kennis en ervaring (hard skills, functiespecifiek) en het gedrag dat iemand moet laten zien om aan deze comptenties te voldoen.
Hoe gaat het nu verder?
NVVPO en V&VN gaan gezamenlijk om tafel om aan een toekomstbestendig actueel comptentieprofiel te werken, gebaseerd op de behoeften van de zorgvrager binnen de huisartsenpraktijk en de veranderingen in de maatschappij en binnen de beroepsgroep. Hierbij willen ze inspelen op de ontwikkelingsmogelijkheden voor de Praktijkondersteuner en Praktijkverpleegkundige (Huisartsenzorg) en daarmee bijdragen aan een aantrekkelijke sector. Lijkt het je leuk om hieraan mee te werken? Laat het weten van de NVVPO.