Er zijn momenteel veel ontwikkelingen gaande wat betreft zzp'ers in de huisartsenzorg. Barbara Jonk werkt al ruim vijf jaar als zzp'er doktersassistent en we zijn nieuwgsierig naar haar ervaringen. In een telefonisch gesprek zei Barbara hier het volgende over.
Voordat ik zzp'er werd, heb ik twee langdurige opdrachten gehad als doktersassistente. Daarvoor heb ik in loondienst gewerkt bij 3 werkgevers. Waarvan 1 waar ik 2x gewerkt heb, dit was ook mijn laatste werkgever. Omdat ik wat anders ging doen (ik ging de politiek in) heb ik mijn baan opgezegd. En dan kan je niet meer terug. Mijn man zei toen: waarom ga je niet als zzp’er aan de slag? Je hebt zoveel ervaring en zomaar een vaste werkplek vinden die helemaal naar je zin is, is soms best wel lastig. Je stapt dan ook ergens in waarvan je niet helemaal weet of het wat is en dat doe je als zzp’er ook. Toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en dacht dan ga ik het wel zien. En als ik een plek tegenkom waarvan ik denk hier wil ik wel voor langere tijd werken, dan kan dat altijd nog.
Dat zzp’er zijn beviel mij zo goed, want je kunt je eigen tijd veel meer indelen waardoor je ook andere dingen kunt doen. Ik zit hiernaast ook nog in de politiek en daar heb je dan ook de mogelijkheid voor. Maar ook (en dat zie ik ook echt als meerwaarde) er is gewoon arbeidskrapte. Er zijn tekort doktersassistenten en dan kun je als zzp’er wel heel flexibel problemen oplossen. Als een praktijkhouder een assistent heeft die met zwangerschapsverlof gaat, zie dat dan maar weer op te lossen. Dan kun je gemakkelijk een zzp’er inzetten en daarna komt de assistent weer terug. Dat werkt van twee kanten. Ik ben wel eens bang geweest dat er een periode minder werk zal zijn, maar feitelijk komt het erop neer dat er genoeg werk is. November is dan nog wel eens een tijd, dat er wat minder werk is. Maar vaak is er dan ad hoc nog wel wat werk te doen. En dan kun je alsnog invallen voor bijvoorbeeld ziekte.
Waar ik tegen aan loop? De bezettingsgraad van doktersassistenten is te laag. Dat is al jaren zo. De vergoeding voor praktijkhouders is altijd al te laag geweest, naar mijn idee. Ik heb in de ledenraad van de NVDA gezeten en daar was dat altijd al een punt van discussie. Dus ze kiezen ervoor de personeelsnorm laag te hebben, omdat de vergoeding daar niet naar is. En als ik dan zie welke taken doktersassistenten krijgen. En daarnaast nog de veeleisendheid van patiënten, waardoor we de afgelopen jaren alleen maar stappen harder zijn gaan zetten. Als zzp’er is dat extra hard werken. Want dan werk je ook nog in een praktijk die niet helemaal jouw praktijk is, dus je weet niet alle ins en outs. Je merkt dat dat wel steeds meer energie gaat vragen en dat begint echt een nadeel te worden. De druk is al hoger, ook ICT vraagstukken e-consulten. Er worden veel meer skilss van je gevraagd als doktersassistenten en als zzp’er moet je ook die stappen doen en dat is niet altijd makkelijk. Het is niet erg, maar je merkt dat het als zzp’er nog meer energie kost. Als ik ergens alleen zit met een HIS die ik niet helemaal ken, dan doe ik de opdracht niet. Er zijn wel praktijken waar ik denk daar wil ik best wel werken, maar dat die vrijheid dat ik mijn tijden zelf kan indelen vind ik veel waard. Nu werk ik bijvoorbeeld de zomervakantie door, waardoor ik buiten de vakanties met vakantie kan.
Hoe de toekomst er uit ziet? Dat vind ik wel een lastige. Het doel van de minister is om het zzp’er schap minder aantrekkelijker te maken. Dus die verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering en andere fiscale aspecten komen eraan, dan weet ik niet of dit houdbaar is voor mij. Momenteel heb ik geen arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar dat is een risico waar mijn man en ik voor hebben gekozen. Ik weet niet hoe het loopt, we gaan het zien!
Als startende zzp'er komt er heel wat op je af. Cruciaal is dat je precies weet welke stappen je moet zetten en in welke volgorde. Zodat je goed beslagen ten ijs komt en de kans op succes aanzienlijk vergroot. Wil je meer weten over zzp'er worden? Ga naar de pagina tips zzp of lees meer in het boek 'Startersgids voor zzp'ers' van Rinske Jansen. Dit boek helpt je om op het juiste moment de juiste keuzes te maken. Hoe stel je een doordacht ondernemingsplan op? Waar moet een goede administratie aan voldoen? Hoe kom je aan klanten? Welke fiscale voordelen zijn er? Hoe bepaal je je uurtarief?