Terug

Arts heeft cruciale rol in leefstijl patiënt

10 maart 2023
3 min
Arts heeft cruciale rol in leefstijl patiënt

De maatschappij schreeuwt om iemand die duidelijkheid biedt omtrent voeding en leefstijl. Op dit gebied is de arts een centraal aanspreekpunt voor veel mensen, zowel de specialist als de huisarts. De arts heeft dus een cruciale rol in het signaleren, adviseren en verwijzen van patiënten. Uit onderzoek blijkt ook dat patiënten het meest vertrouwen hebben in hun arts omtrent advies over gezondheid en leefstijl. Des te opvallender is het gegeven dat minder dan 4% van het onderwijs op alle geneeskunde-faculteiten over voeding en leefstijl gaat.

Ingrijpen is noodzakelijk

Om de toename in chronische welvaartsziektes te stoppen, dient er te worden ingegrepen. Een belangrijk onderdeel daarbij is het onderwijzen van (toekomstig) artsen op het gebied van leefstijlgeneeskunde. Zo’n 80% van de coassistenten geeft aan meer behoefte te hebben aan onderwijs over voeding en leefstijl. Stichting Student & Leefstijl werkt hiervoor samen met de artsenopleidingen, zodat op iedere faculteit een werkgroep aanwezig is met verscheidene professionals (o.a. artsen, wetenschappers, bewegingsexpert, paramedici, geneeskundestudenten, onderwijs-kundigen). Daarbij heeft de Stichting contact met opleidingsdirecteuren en -coördinatoren over de implementatie van leefstijlgeneeskunde en positieve gezondheid. Ook werkt de Stichting samen met Vereniging Arts & Leefstijl en het Instituut voor Positieve Gezondheid.

Wat is dan een gezond eetpatroon?

Stichting Student & Leefstijl is van mening dat de focus meer moet liggen op eetpatronen en eetgewoonten in plaats van op afzonderlijke voedingsmiddelen. Uitgangspunt hierbij is dat de gezondheid van de mens niet alleen gebaseerd is op de inname van afzonderlijke voedingsstoffen, maar op het gehele eetpatroon. Je kunt in feite dus geen lijst van voedingsmiddelen opstellen met dingen die je wel of niet moet eten. Een praktische basis voor een gezond eetpatroon is de keuze voor voedingsmiddelen die zo min mogelijk industrieel bewerkt is. Plantaardig voedsel (met veel groenten en daarnaast vruchten, noten, zaden, peulvruchten, (extra vierge) olijfolie en volkoren granen) speelt hierbij de hoofdrol. Verder moet de relatie met andere leefstijlfactoren, zoals beweging, slaap en ontspanning/stress niet vergeten worden in het geheel. 

Enkele cijfers: 

  • De helft van de volwassenen lijdt aan een chronische aandoening die primair of mede het gevolg is van bewegingsarmoede, chronisch overgewicht, slechte voeding, drank/drugs, slaapgebrek of chronische stress. 
  • Een groot deel van de chronische ziekten is direct of indirect aan leefstijl toe te schrijven. Sommige studies spreken zelfs van 70-90%

Wil je meer lezen over Voeding & leefstijl? Lees dan het boek 'Handboek leefstijlgeneeskunde - voor de zorgverlener'. Dit boek geeft richtlijnen en praktische tools voor bewezen effectieve, duurzame leefstijlinterventie. De bundeling van deze unieke combinatie van kennis (2 artsen, een senior ervaringsdeskundige, juriste, voedingsdeskundige en een econoom/ondernemer) garandeert een brede visie en aanpak. Het Handboek is gericht op de zorgverlener, de zorgverzekeraars, beleidsmakers in de Nederlandse Gezondheidszorg als ook andere overheidsinstanties die werk willen maken van het verbeteren van de algemene gezondheidssituatie van de Nederlandse bevolking én die preventie van ziekten hoog in het vaandel hebben staan. 

Meer weten? Neem contact op met Stichting Student & Leefstijl.

Op de foto het bestuur van Student & Leefstijl:

  • Selena Migdis
  • Alexander van den Berg
  • Serena van Oosten
  • Magda Verkleij
  • Elise Wessels
  • Claire Bonke
  • (Stephanie Zaaijer ontbreekt op de foto)
Laura
Communitymanager
Laura
Laura heeft als achtergrond Communicatiewetenschappen bij de UvA. Zij is werkzaam als communitymanager bij Huisartswerkt.nl

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als praktijkverpleegkundige

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon