Wij zijn allemaal onderdeel van de natuur. De seizoenen zijn ook allemaal onderdeel van de natuur en dat laat zich niet tegenhouden, door niemand. We kunnen zelf dan ook maar het beste meebewegen met deze seizoenen, want dan behouden we de meeste energie. Tegen de stroming inzwemmen kost immers toch ook veel energie?
Kernwoorden van de herfst
- Terugtrekken
- Loslaten
- Warmte
- Rust
- Dankbaarheid
- 'Sterven'
Wat gebeurt er in de herfst in de natuur?
De energie in bomen en planten keert terug naar zijn wortels, terug naar de kern, intern. Terug naar het begin, naar zichzelf. Hierdoor laten de bomen en planten hun bladeren los, inclusief de laatste restjes oogst. Alles wat de natuur niet meer nodig heeft, wordt losgelaten en fungeert als voedingsbodem voor het nieuwe wat in het voorjaar weer gaat komen. Sommige plantjes sterven ook in zijn geheel of gedeeltelijk af. De dagen worden korter en kouder. De warmte trekt zich terug naar de basis, de groei staat even stil, om alle energie te sparen om de kern te behouden. Daar waar het allemaal begon.
Hoe zit dat bij ons?
Als je gewoon meegaat in de flow, merk je dat dit ook automatisch bij ons gebeurd. De dagen worden kouder; hierdoor zorgen we automatisch voor meer warmte. We kleden ons warmer, we voeden ons met zwaarder en warmer voedsel (kom maar op met die stamppotten!) en we trekken dikke sokken aan en slaan warme dekens om ons heen. Het wordt natter buiten: hierdoor trekken we ons terug naar onze 'schuilplaats' en zoeken we ons warme huisje op. Lekker warm en droog. Doordat de dagen donkerder zijn, zijn we eerder vermoeid. We doen het rustiger aan, zijn meer op onszelf en we gaan vroeger slapen, kortom: we verstillen.
Voedingsbron voor volgend jaar
Door de veranderingen in de natuur worden we gedwongen rustiger aan te doen, ons terug te trekken en ons warmer te maken. Aangezien we terug naar binnen keren, 'sterven' we ook een beetje. Alle dingen die niet meer bij ons passen laten we los, dat sterft af. Alle ervaringen van de afgelopen maanden laten we bezinken, we trekken onze lessen eruit en halen er wijsheid uit. Dit dient - ook bij ons - als voedingsbron voor het volgende jaar; want wat ga je vanaf nu anders doen van wat je allemaal hebt geleerd het afgelopen jaar?
Groeien en ontwikkelen
Door hierin mee te gaan, ontwikkelen we onszelf. We groeien en evolueren in een betere versie van onszelf, aangezien we leren van de dingen die 'fout' zijn gegaan. We veranderen en zo blijven we in beweging. Dat is het grondbeginsel van leven. Je kunt niet meer terug naar wat was, dit zou namelijk stagnatie betekenen en geen groei. Terwijl we juist willen groeien en verder komen in het leven. Leren en ervaren.
Verandering is vaak eng
We weten wat we hebben, maar we weten niet wat gaat komen. Verandering stuit daarom vaak op weerstand en zorgt voor allerlei emoties; het voelt zo onveilig, angstig, somber, verdrietig (dit is gelijk de emotie die bij de herst hoort!). We willen van nature graag veiligheid hebben. Maar als het leven van je verlangt dat je bepaalde zaken loslaat, dan krijg je te maken met bijbehorende emoties en obstakels. Gebeurtenissen (zoals ziektes, relaties die uitgaan, verliezen van een baan, verhuizingen) kunnen je leven volledig op z'n kop gaan zetten, waardoor het nooit meer was zoals voorheen.
Wees dankbaar voor de ervaring
Probeer dit als positief te zien en wees hier dankbaar voor. Het geeft je leven een nieuwe richting, nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden. Deze opgedane kennis is de voedingsbodem voor de nieuwe dingen die gaan komen.