Terug

Dienstbaar zijn als gezinswerker

22 februari 2022
3 min
Dienstbaar zijn als gezinswerker
Gezinswerkers zijn belangrijke schakels in de wijk, die professionele begeleiding bieden aan gezinnen in crisissituaties. Steeds vaker zie je gezinswerkers werkzaam en/ of verbonden aan een huisartsenpraktijk, zodat de lijnen korter worden voor ouders om naar een jeugd-/ gezinswerker toe te stappen. Maar wat doet een gezinswerker precies? Brenda Reyerse, teamcoach, werkt met hen en vertelt graag wat er achter dit werk schuil gaat. 
 
"Bij mijn werk met gezinswerkers in Amsterdam die werken voor een zorgorganisatie met als specialisatie 'multiproblematiek bij gezinnen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking' gaat het om gezinnen met een migratieachtergrond.


De gezinswerkers zelf hebben ook een biculturele achtergrond. Zij spreken o.a. Turks, Arabisch of een andere niet westerse taal, daardoor kunnen zij makkelijker communiceren met de cliënten.

Ik verzorg 'coaching on the job' voor deze gezinswerkers; zij komen bij de gezinnen thuis, zijn betrokken bij de analyse van de problematiek, stellen behandelplannen op, helpen de gezinnen praktisch op allerlei manieren en proberen de zelfredzaamheid te vergroten.

De positie van de gezinswerker is ook complex; men heeft dikwijls dezelfde culturele achtergrond als de cliënt, spreekt dezelfde taal, deelt het geloof maar is in de positie van professional; heeft een MBO+ of HBO opleiding gedaan, is meestal economisch onafhankelijk en is heeft een voorbeeldfunctie voor de cliënt en het gezin.

Meestal is de gezinswerker 'tweede generatie', dat betekent dat de professional in Nederland geboren is of hier kwam wonen toen men nog heel klein was.

Het referentiekader van de gezinswerker is dus echt bicultureel; men is via school en maatschappij gevormd door Nederland maar opgevoed door ouders die vaak zelf als jongvolwassenen naar Nederland kwamen. Zij leefden met hun gezin volgens doorgaans sterk traditionele waarden & normen waarbij bijvoorbeeld 'dienstbaar zijn' belangrijk werd gevonden.

Deze waarde past binnen een collectivistisch cultuurpatroon maar ook binnen de beroepsethiek van de zorgmedewerker; de kwetsbare mens helpen, beter maken, de weg wijzen. Interessant is om te zien dat tijdens mijn twee recente coachgesprekken met gezinswerkers assertieve vaardigheden aan de orde kwamen bij het bepalen van hun leerdoel. Hoe functioneer je op het werk met je collega's en anderen waarvan je een zekere afhankelijkheid hebt?

We hadden het over : kritische feedback geven en grenzen aangeven.

Een voorbeeld van een gezinswerker van 28 jaar die me opgetogen vertelde dat ze nu zowel in haar priveleven als op haar werk beter 'grenzen aan kan geven'. Eerst dacht ze 'dat ze op alles  wat haar werd gevraagd  ja moest zeggen want je kunt een ander niet zomaar teleurstellen'. Ook in haar priveleven als vrienden haar vragen te komen, dan deed ze dat al was ze heel moe of had ze geen zin. Ook op het werk als de directeur haar nu vraagt om een extra taak op zich te nemen, zegt ze soms' dat ze daar geen ruimte voor heeft'.

Ze heeft ontdekt 'dat je voor jezelf mag zorgen en rust mag nemen'. Ook bespraken we uitvoerig dat haar referentiekader een andere is dan die van haar moeder en dat zij het recht heeft zich op haar manier te ontwikkelen als volwassenen. Ze is inmiddels ook in gesprek met haar moeder want ze vindt dat die ook meer 'nee' kan zeggen in haar leven."

Brenda
Teamcoach
Brenda
Brenda werkt als teamcoach in de Ouderenzorg in Amsterdam. Ook heeft zij haar eigen training- en adviesbureau PEZO voor coaching, intervisie, training en workshops.

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als praktijkondersteuner

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon