Terug

Gesprekskaart Agressie en Ongewenst Gedrag

4 september 2023
2 min
Gesprekskaart Agressie en Ongewenst Gedrag

De SSFH (Stichting Sociaal Fonds Huisartsen) heeft de ‘gesprekskaart Agressie en Ongewenst Gedrag’ ontwikkeld. Deze kaart kan worden gebruikt als er agressie en ongewenst gedrag op de werkvloer worden gesignaleerd. De gesprekskaart is een handig  ondersteuningsmiddel om te gebruiken bij individuele gesprekken en teamoverleggen.

Agressie binnen de huisartsenzorg

Iedere huisarts, praktijkondersteuner of assistente maakt het weleens mee: een patiënt die met fysieke of verbale agressie of zelfs met intimidatie of kwetsende opmerkingen zijn zin probeert te krijgen. Verbale agressie treft assistentes het vaakst, terwijl bedreigingen en intimidatie juist iets vaker op de huisarts zijn gericht dan op de assistente. SSFH deed in 2013 voor het eerst grootschalig onderzoek naar agressie in de huisartsenpraktijk. Verbale agressie komt verreweg het meest voor: bijna 80 procent van de assistentes heeft het weleens meegemaakt, en ruim 60 procent van de huisartsen. Een op de vier huisartsen maakt melding van bedreiging en intimidatie. Seksuele intimidatie, discriminatie en fysieke agressie komen minder voor, bij ongeveer 1 op de 10 huisartsen.

Desondanks zegt toch 96 procent van de huisartsen, praktijkondersteuners en assistentes zich doorgaans (zeer) veilig te voelen op het werk.

Doel van de gesprekskaart

Met de inzet van de gesprekskaart worden problemen rondom agressie en ongewenst gedrag erkend en zijn alle medewerkers bereid samen te werken aan verbeteringen. Een veilig werkklimaat is van belang in de huisartsenzorg en alleen wanneer medewerkers zich veilig voelen, kunnen ze openlijk praten over deze kwesties. Met de nieuwe gesprekskaart levert SSFH een positieve bijdrage om een respectvolle en veilige werkomgeving in de huisartsenzorg te creëren, waarin medewerkers samenwerken aan een gezonde en prettige werkcultuur.

Download de gesprekskaart 

Deze gesprekskaart is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en onderdeel van het activiteitenplan om duurzame inzetbaarheid in de huisartsenzorg te bevorderen.

Je kunt hier de gesprekskaart downloaden.

Manon de Vries
Junior Virtual Assistant
Manon de Vries
Manon werkt als doktersassistente bij polikliniek geriatrie in ziekenhuis Nij Smellinghe. Daarnaast werkt ze als Junior Virtual Assistant bij Huisartswerkt.nl.

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als physician assistant

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon