Terug

Gratis webinar 'Gedragsverandering in de praktijk'

11 januari 2024
3 min
Gratis webinar 'Gedragsverandering in de praktijk'

In dit webinar vertelt Laurens van Gestel, gedragswetenschapper aan de Leiden Universiteit, je over technieken en praktische tools om gedrag te veranderen. Hoe kom je samen met je cliënt/patiënt tot passende stappen richting een duurzamer voedingspatroon?

Aandachtspunten voor de zorgprofessional

Laurens gaat in het webinar dieper in op hoe we gedrag nog meer kunnen veranderen. Daarbij vertelt hij over de kracht van nudging in gedragsverandering. Hoe zorg je ervoor dat mensen hun intenties vertalen in daadwerkelijk duurzamer gedrag? Hierbij komen onder meer aandachtspunten voor de zorgprofessional en de toepassing in de praktijk aan bod. In dit webinar leer je onder meer over:

  1. Waarom gedragsverandering moeilijk is;
  2. De rol van reflectieve en impulsieve processen voor duurzaam gedrag;
  3. Hoe je inzichten over gewoontes kan gebruiken om een duurzamer voedingspatroon te stimuleren;
  4. Hoe je inzichten over onze omgeving kan gebruiken om een duurzamer voedingspatroon te nudgen.

Waarom is gedrag veranderen nu zo moeilijk? 

Dat kan voortkomen uit een conflict tussen een lange termijn doel en een korte termijn doel. Liever nu een snack dan een stuk fruit, terwijl men op de lange termijn gezonder wil eten. Vaak denken we dat voldoende informatie mensen wel gemotiveerder zal maken. Dat is echter niet genoeg; er spelen meer factoren mee, zoals verwachtingen, zelfvertrouwen en normen en waarden. Zelfs wanneer we zeer gemotiveerd zijn, lukt het niet altijd, bijvoorbeeld met goede voornemens.

Impulsieve en reflectieve systeem

In de psychologie wordt gebruikgemaakt van de dual process theorieën, die aangeven dat ons gedrag wordt aangestuurd door twee verschillende systemen: het reflectieve systeem, dat gecontroleerd en beredeneerd is, en het impulsieve systeem, dat ongecontroleerd en automatisch is. Het impulsieve systeem reageert voortdurend, terwijl het reflectieve systeem energie kost en moeite vergt, en waarvoor je meer motivatie nodig hebt. Factoren als stress, vermoeidheid, alcohol of emoties kunnen beïnvloeden door welk systeem men een keuze maakt.

Mensen zijn gewoontedieren

Stel, we zijn klaar om ons gedrag aan te passen, weten wat goed voor ons is en zijn gemotiveerd. We staan in de startblokken. Vaak gaat het in gedragsverandering fout bij de uitvoering. Een reden hiervoor is dat 'mensen gewoontedieren zijn' (William James). Naast de rol van gewoontes wordt ons gedrag ook gestuurd door de omgeving. Ondanks motivatie is onze omgeving vaak niet ondersteunend voor het uitvoeren van gezond gedrag. Gelukkig kunnen we de omgeving ook aanpassen.

Vertrouwen is essentieel

Als zorgprofessional kun je de motivatie van je cliënt vergroten door niet te oordelen en de cliënt zichzelf te laten overtuigen. Wanneer mensen angstig zijn en er geen handelingsperspectief is, vermijden ze de boodschap en kunnen ze geen duurzame keuzes maken. Vertrouwen in het eigen kunnen is essentieel. 

Bekijk direct de gehele webinar:


Wil je nog meer gratis webinars bekijken
? Ga naar FrieslandCampina Institute voor nog meer interessante voeding- en gezondheidgerelateerde informatie. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven!

Laura
Communitymanager
Laura
Laura heeft als achtergrond Communicatiewetenschappen bij de UvA. Zij is werkzaam als communitymanager bij Huisartswerkt.nl

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als praktijkverpleegkundige

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon